dobroge.tv

Live

RĂZBOIUL DIN UCRAINA, ZIUA 78

Ucrainenii aruncă în aer și distrug poduri, în Lugansk, ca să-i oprească pe ruși. Zelenski: Luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei

Ucrainenii aruncă în aer și distrug poduri, în Lugansk, ca să-i oprească pe ruși. Zelenski: Luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei
12 mai 2022
Redactia DTV
Publicitate

Este a 78-a zi de coșmar pentru ucraineni. Din ce în ce mai multe orașe au fost pradă atacurilor rusești. S-au auzit explozii, sirenele răsună fără încetare. S-au folosit obuze și rachete, nimic nu a rămas neatins: de la adăposturi, școli, grădinițe și spitale, până la cartiere rezidențiale și baze militare - toate au fost distruse, iar milioane de familii au fost destrămate. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața. Coșmarul este departe de final.

Ucrainenii aruncă în aer și distrug poduri, în Lugansk, ca să-i oprească pe ruși

Ucrainenii au aruncat în aer și au distrus cel puțin două poduri de pontoane de lângă Bilohorivka, oprind astfel avansurile rușilor în regiunea Lugansk, arată imaginile din satelit sau filmate cu drona, scrie CNN, citat de Digi 24.

În ultimele 24 de ore, ucrainenii au oprit de două ori încercările Rusiei de a traversa râul Seversky Doneț în regiunea Lugansk, și au aruncat în aer două poduri de pontoane lângă Bilohorivka.

O imagine din satelit obținută de compania de informații geospațiale BlackSky arată un pod rusesc cu pontoane traversând râul în 10 mai, la scurt timp după ce un baraj de artilerie ucrainean a lovit zona.

În imagini se vede cum fumul se ridică de pe malul vestic al râului Seversky Doneț, la un capăt al podului. Pe malul estic se văd cratere și fum, inclusiv în jurul vehiculelor militare rusești care au încercat să traverseze.

Bătălia pentru Insula Şerpilor

Insula Şerpilor are în acest moment o extrem de importantă valoare militară şi strategică pentru Rusia, mai ales după scufundarea crucişătorului Moscova, care asigura inclusiv o umbrelă de protecţie antiaeriană a flotei ruse din Marea Neagră. În lipsa acestei nave, dacă ruşii vor reuşi să-şi instaleze pe Insula Şerpilor sisteme antiaeriene cu rază lungă, dar şi rachete de croazieră, vor putea controla întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei, se arată într-o analiză BBC.

Insula Şerpilor a revenit în actualitate în ultimele zile, după mai multe raiduri şi atacuri ale ucrainenilor asupra mai multor nave de patrulare sau care asigurau aprovizionarea trupelor ruse aflate în zonă, inclusiv asupra unor obiective aflate pe insulă.

Zelenski: Luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat că fondurile „vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei”.

În primul rând, este vorba de arme şi muniţii pentru noi, echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse, ale ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele”, a afirmat preşedintele ucrainean. În plus, Zelenski i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru că a semnat legislaţia „lend-lease”, care permite trimiterea rapidă de echipamente în Ucraina, cu condiţia ca acestea să fie înlocuite sau rambursate ulterior.

Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne şi nu trebuie să căutăm opţiuni pentru a plăti pentru toate acestea”, a spus el.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a eficientiza ajutorul SUA pentru aliaţii săi care luptau împotriva Germaniei naziste, inclusiv Uniunea Sovietică. Pur şi simplu, lend-lease este o schemă pentru a ne oferi tot ce avem nevoie pentru apărare”, a mai declarat Zelenski.

Acesta a afirmat că Ucraina discută în mod constant cu prietenii săi „despre garanţii de securitate pentru ea însăşi”.

Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo. Este pentru prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva în memorandum, nu o dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice. Nu doar semnificative din punct de vedere juridic, ci şi explicitate în mod clar: ce anume, cine anume şi cum anume ne garantează”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Acesta a precizat că „toate aceste lucruri nu vor funcţiona într-o singură zi sau în câteva zile”, dar apreciază că „luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei”.

Ministerul britanic al Apărării: Retragerea forțelor ruse din regiunea Harkov este o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a captura orașe cheie ucrainene

În analiza la zi a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite joi dimineață că forțele ucrainene continuă să contraatace la nord de Harkov, recucerind mai multe orașe și sate spre granița cu Rusia.

Londra spune că prioritizarea operațiunilor din Donbas de către Rusia a lăsat elementele desfășurate în Oblastul Harkov vulnerabile în fața forței de contraatac ucrainene mobile și foarte motivate.

În ciuda succesului Rusiei în încercuirea Harkovului în etapele inițiale ale conflictului, se pare că Moscova a ales să retragă unități din regiune pentru a-și reorganiza și a-și reface forțele în urma pierderilor grele, notează Ministerul britanic al Apărării.

Odată reconstituite, aceste forțe se vor desfășura probabil pe malul estic al râului Siverskyi Doneț, formând o forță de blocare pentru a proteja flancul vestic al concentrației principale de forțe a Rusiei și principalele rute de aprovizionare pentru operațiunile din vecinătatea Izium, consideră britanicii.

Retragerea forțelor ruse din regiunea Harkov este o recunoaștere tacită a incapacității Rusiei de a captura orașe cheie ucrainene în care se așteptau la o rezistență limitată din partea populației, mai arată Ministerul britanic al Apărării.

Ursula von der Leyen: Rusia este "cea mai directă amenințare" la adresa ordinii internaționale

Rusia este „cea mai directă amenințare” la adresa ordinii internaționale din cauza războiului său „barbar” din Ucraina, a avertizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de BBC

Într-o declarație după discuțiile de joi de la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida, ea a menționat și „pactul îngrijorător al Moscovei cu China”.

La summitul din capitala japoneză a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Invazia Rusiei asupra Ucrainei nu este doar o chestiune pentru Europa, ci zguduie miezul ordinii internaționale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat”, a spus la rândul lui Fumio Kishida.

Un militar ucrainean blocat în Azovstal cere ajutorul lui Elon Musk: Dacă nu tu, atunci cine?

Un militar ucrainean care se află alături de alți luptători la oțelăria Azovstal din Mariupol, a făcut apel personal la Elon Musk să-i ajute să părăsească în siguranță orașul care de câteva săptămâni este asediat de ruși, scrie BBC, citat de Digi 24.

Într-o postare pe Twitter, Serhiy Volyna a scris: „Oamenii spun că vii de pe altă planetă pentru a-i învăța să creadă în imposibil. Plantele noastre sunt una lângă cealaltă, deoarece eu trăiesc acolo unde este aproape imposibil să supraviețuiești. Ajută-ne să plecăm din Azovstal într-o altă țară. Dacă nu tu, atunci cine? Dă-mi un semn”.

Ucraina, dispusă să elibereze prizonieri de război ruşi pentru ucrainenii răniţi în Azovstal

Ucraina a propus Rusiei să elibereze prizonieri de război ruşi în schimbul evacuării soldaţilor ucraineni răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit CNN, citat de news.ro.

Într-o postare pe Facebook, Vereshchuk a precizat că nu există încă un acord şi că sunt în curs de desfăşurare negocieri cu privire la această propunere.

Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda prizonieri. Este demn de respect. Ruşii nu vor să audă de extracţie. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea ruşilor, nu este surprinzător”, a scris ea.

Ea a afirmat că guvernul lucrează la diferite opţiuni pentru a scoate soldaţii ucraineni din Azovstal, dar că niciuna dintre opţiuni nu este „ideală”. Nu căutăm o opţiune ideală, ci una funcţională”, a declarat Vereshchuk.

Procurorii ucraineni sunt pregătiţi să lanseze primele procese pentru crime de război

Trei prizonieri de război ruşi acuzaţi că au vizat sau ucis civili şi un soldat care ar fi ucis un bărbat înainte de a-i viola soţia vor fi pe banca acuzaţilor în primele procese pentru crime de război din conflictul din Ucraina, a dezvăluit procurorul general ucrainean, transmite The Guardian, citat de news.ro.

Peste 10.700 de infracţiuni au fost înregistrate de la începutul războiului de către biroul procurorului general al Ucrainei, condus de Iryna Venediktova, iar câteva cazuri sunt gata să fie prezentate, în ceea ce marchează un moment de cotitură la două luni de la începerea războiului.

Vadim Shysimarin, un comandant în vârstă de 21 de ani al Diviziei de tancuri Kantemirovskaya, care se află în prezent în custodia Ucrainei, este aşteptat să fie primul care va fi judecat pentru presupusa ucidere a unui bărbat de 68 de ani.

Se presupune că Shysimarin, un sergent, a luptat în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei când a ucis un civil la 28 februarie în satul Chupakhivka. El este acuzat că a condus o maşină furată împreună cu alţi patru soldaţi în timp ce încerca să fugă de luptătorii ucraineni şi apoi l-a împuşcat mortal pe bărbatul neînarmat aflat pe bicicletă în timp ce vorbea la telefon. I s-a ordonat „să ucidă un civil pentru ca acesta să nu-i raporteze apărătorilor ucraineni”, potrivit procurorilor.

Crima s-ar fi petrecut în apropiere de casa victimei şi ar fi fost comisă cu un AK-74. Cazul a fost înregistrat săptămâna aceasta la o instanţă penală. Este aici, îl avem”, a declarat Venediktova.

Zelenski a decorat peste 13.000 de soldaţi de la începutul invaziei ruse

În total, peste 13.000 dintre militarii noştri au primit premii de stat în timpul războiului la scară largă. Acest lucru caracterizează cu siguranţă curajul tuturor apărătorilor noştri”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare.

Potrivit preşedintelui, doar în ultimele 24 de ore au fost decoraţi 404 militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei.


Sursă text: digi24.ro / news.ro

Sursă foto: CNN Telegram / Twitter @nexta_tv

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233