dobroge.tv

Live

Curtea Supremă a SUA a revocat dreptul la avort al americancelor

Curtea Supremă a SUA a revocat dreptul la avort al americancelor
24 iunie 2022
Redactia DTV

Publicitate

Protestse au loc în SUA după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat astăzi hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta.

Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înaintea acestei hotărâri emblematice ”Roe v. Wade”, când fiecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul.

New York Times scrie că după anularea hotărârii „Roe v, Wade”, avortul va fi interzis în aproximativ jumătate dintre statele americane.

„Constituția nu face referire la avort și niciunul dintre articolele sale nu protejează implicit acest drept”, a scris judecătorul Samuel Alito în numele majorității. „Roe v. Wade a fost total nefondată de la început și trebuie respinsă”, a adăugat acesta. „Este timpul să întoarcem problema avortului la aleșii poporului în parlamentele locale”, a mai spus judecătorul conservator.

În statele în care opiniile cu privire la avort sunt strâns împărțite, precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, legalitatea procedurii ar putea fi determinată în funcție de alegeri. În altele, hotărârea poate declanșa o nouă rundă de bătălii legale, inclusiv dacă persoanele pot pleca din stat pentru avort sau pot comanda medicamente pentru avort prin servicii poștale.

Publicitate

Publicitate
Mai multe
URMĂREȘTE
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233