dobroge.tv

Live

Guvern, despre sprijinul acordat ucrainenilor: Peste 500 milioane de euro alocate de la buget şi partenerii internaţionali, peste 20 de legi pentru gestionarea persoanelor strămutate

Guvern, despre sprijinul acordat ucrainenilor: Peste 500 milioane de euro alocate de la buget şi partenerii internaţionali, peste 20 de legi pentru gestionarea persoanelor strămutate
13 ianuarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Guvernul a prezentat vineri raportul privind măsurile luate în câteva domenii strategice, printre care şi ajutorul acordat uncrainilor care au ajuns în România din cauza războiului, în care se precizează că au fost alocate peste 500 milioane de euro alocate de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali, şase ministere au fost implicate în Planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung, peste 20 de legi au fost modificate şi adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina şi peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale au ajutat în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor.

”În prezent, avem peste 107 000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână în România, din care peste 47 000 sunt copii. România a fost şi este spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi Ucraineni, iar acest lucru se vede în resursele alocate pentru asigurarea nevoilor de bază, cât şi pentru protecţia şi incluziunea acestora în comunităţile noastre: peste 500 mil euro alocate de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali, 6 ministere implicate în Planul naţional de măsuri pe termen mediu şi lung, peste 20 de legi modificate şi adoptate pentru gestionarea persoanelor strămutate din Ucraina, peste 1.500 de autorităţi locale şi 300 de organizaţii neguvernamentale implicate în furnizarea de sprijin direct refugiaţilor din Ucraina”, precizează Executivul.

De asemenea, de la începutul crizei din februarie 2022 şi până în prezent, România a dezvoltat un mecanism de coordonare şi colaborare între toate părţile implicate activ în gestionarea crizei. Guvernul României, prin ministerele şi instituţiile sale, societatea civilă prin ONG-uri, fundaţii, mediul privat şi cetăţeni, agenţiile ONU s-au coordonat şi s-au completat reciproc pentru primirea, susţinerea şi integrarea ucrainenilor, mai spune Guvernul.

“România a dovedit că este un partener de încredere european şi internaţional care, nu numai că delimitează războiul de pace şi stabilitate, dar a oferit şi cele mai importante coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă”, a declarat Prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă.

”Am reuşit în ultimul în, în ciuda tuturor provocărilor, să gestionăm coerent şi serios cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa, să facem paşi strategici importanţi în domeniul traficului de persoane, care au dus la îmbunătăţirea ratingului de ţară, dar să întărim şi sistemul de protecţie şi siguranţă al copiilor prin instrumente complexe precum serviciul de intervenţie 119, RO-Alert – copil dispărut şi sprijin psiho-terapeutic pentru copii. Sunt paşi importanţi şi resurse substanţiale investite în acest efort comun al tuturor partenerilor implicaţi, care demonstrează că putem fi un exemplu în aceste domenii”, a declarat Mădălina TURZA, Consilier de stat.

În privinţa coordonării luptei împotriva traficului de persoane, Guvernul arată că eforturile României în lupta împotriva traficului de persoane au fost confirmate şi recunoscute, în anul 2022, prin îmbunătăţirea ratingul de ţară de către Departamentul de Stat al SUA.

”În 2022, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane a continuat cu aceeaşi intensitate, astfel încât astăzi să avem un nou Mecanism de Identificare şi referire a victimelor traficului de persoane, primul acord guvernamental de formare a medicilor de urgenţă pentru a depista timpuriu victimele, avem pentru prima dată un Plan integrat de acţiune pentru a răspunde tuturor recomandărilor internaţionale în acest domeniu şi un grup de lucru special destinat prevenirii şi combaterii traficului de persoane în rândul refugiaţilor din Ucraina”, spune Executivul.

Implementarea măsurilor incluse în Planul naţional “Din grijă pentru copii” au cuprins: Numărul unic pentru copii abuzaţi, neglijaţi, exploataţi – 119 este funcţional 100% şi a salvat mii de copii din situaţii grave. Sunt peste 103.557 de apeluri şi 1.207 copii salvaţi din situaţii de la graniţa dintre viaţă şi moarte. Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi RO Alert – copil dispărut. Peste 15 alerte date până în prezent. Sistem informatic integrat de analiză şi sortare intuitivă a imaginilor şi a clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanţial componenta de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online.

”Au fost operaţionalizate 42 de camere de ascultare a copiilor victime ale infracţiunilor în toate judeţele. Aproximativ 1.000 de poliţişti au fost formaţi în domeniul violenţei şi abuzurilor împotriva copiilor din perspectiva relaţionării cu minorii. 70.000 de ore de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de Pandemia de COVID-19 şi nu numai”, mai precizează Guvernul, care se referă şi la dezvoltarea platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor. Aceasta conţine materiale de specialitate realizate de profesioniştii în domeniu, ghiduri şi proceduri”.

În privinţa reformei în domeniul capacităţii legale a persoanelor cu dizabilităţi, Guvernul spune că ”România are rezultate semnificate”.

”În anul 2022, a fost adoptată legislaţia prin care persoanele adulte cu dizabilităţi intelectuale nu vor mai fi de private de capacitatea legală, adică se pot angaja, se pot căsători, pot vota şi pot decide asupra vieţii lor cu mai mult sau mai puţin sprijin”, arată Guvernul.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233