dobroge.tv

Live

Zeci de mii de morți în urma dezastrului din Turcia. Oamenii încă speră că cei dragi vor fi găsiți în viață - mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Strigau după ajutor dar nu puteam ajuta pe nimeni”

14 februarie 2023
Publicitate

Mărturii cutremurătoare făcute de supraviețuitorii din Turcia. Au fost martorii unui dezastru care nu poate fi descris în cuvinte. Sute de clădiri puse la pământ, zeci de mii de morți și milioane de vieți distruse. O mare parte dintre blocurile care au rămas în picioare trebuie și ele dărâmate pentru că reprezintă un pericol pentru cei care locuiesc în ele. Au pierdut toată munca lor, iar acum trebuie să o ia de la zero. Durerea din sufletele turcilor este inimaginabilă, iar imaginile din orașele distruse de cutremur sunt parcă desprinse dintr-un film de război. A trecut mai bine de o săptămână de la seism, iar oamenii încă își caută rudele pe sub dărâmături. Vă avertizăm că urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional.

Acestea sunt imaginile dezastrului din Turcia. Oameni care își plâng morții, voluntari care sapă cu mâinile goale în speranța că vor găsi persoane în viață pe sub dărâmături și trupuri neînsuflețite lăsate pe marginea străzii pentru a putea fi identificate de rude. A fost un adevărat coșmar din care speră să se trezească. În doar câteva ore, sute de clădire au fost puse la pământ, iar viețile a milioane de turci s-au schimbat complet.

Există mult pământ aici, iar vizibilitatea este zero. Nu văd! Nu văd! Parcă vine ceva din lateral. Gata! Am văzut o mână”, spune un salvator.

Provincia Hatay, a fost una dintre cele mai grav afectate de cutremurele de săptămâna trecută care au distrus mare parte din sud-estul Turciei. Pe străzi nu vezi decât mormane pline de plăci de beton, ferestre sparte, cărămizi, mobilier, haine, cărți și poze. Semn că acolo cândva erau apartamente. Cei care au reușit să supraviețuiască cutremurelor povestesc cu lacrimi în ochi și cu durere în suflet prin ce au trecut.

Cutremurul a început foarte rău. Totul a fost distrus. A fost pentru prima dată când am experimentat un cutremur atât de mare. Vecinii noștri au murit, clădirile s-au prăbușit. Oamenii strigau după ajutor, dar nimeni nu putea ajuta pe nimeni. Abia am scăpat. Toată lumea are victime. Sunt mulți oameni care au murit, avem multe pierderi”, spune un supraviețuitor.

Blocurile actuale de aici au aproximativ cinci sau șase etaje. Fiecare bloc, fiecare clădire avea în medie trei apartamente la fiecare etaj. Toate au fost distruse. Un bloc a fost pus la pământ la vreo cincisprezece străzi de locul în care ne aflăm acum. Motivul pentru care așteptăm aici este din cauza rudelor noastre. Așteptăm să iasă acele rude. Sperăm că vor ieși în siguranță”, spune un alt supraviețuitor.

Și poveștile celor care au fost scoși de sub dărâmături sunt dureroase. Au crezut că nimeni nu-i va mai salva, însă au sperat în fiecare zi că cineva îi va auzi și îi va scoate de sub tencuiala și pietrele căzute peste ei. Iar salvatorii nu au renunțat nicio clipă. Au lucrat zi și noapte. Au sperat în fiecare zi că vor continua să scoată oameni în viață sub dărâmături.

Este un mare dezastru. Hatay nu mai există. Nu știm ce să facem. Fata nu a ieșit și nu putem face nimic. Tata a spus că nu a ieșit. Nu o pot scoate”, spune un supraviețuitor.

Au pierdut agoniseala de o viață. Însă, nu și speranța. Toți îi mulțumesc lui Alah că au scăpat în viață.

Am fost victimele cutremurului. După cum puteți vedea totul în jurul nostru este distrus. Acum stăm în mașină, în mașina aceea. Locuim în ea, soția mea, eu și copilul. Doamne ferește. Ne este foarte greu. Este o situație extrem de dificilă. Am fost zguduiți. Casa noastră nu mai există. Nu avem nici mâncare, curent sau apă”, spune un alt supraviețuitor.

Turcii au cerut ajutor încă din prima zi a cutremurului pentru a-i scoate pe oameni din dărâmături. În primele orele, oamenii și-au scos singuri prietenii, rudele sau familia, cu mâinile goale. Odată cu trecerea timpului, au început să apară și autoritățile, însă insuficiente pentru dezastrul care s-a produs. Așa că, în sprijin au venit mai mulți salvatori din aproape toate colțurile lumii.

Cutremurul din Iskenderun s-a simțit foarte tare. Oamenii au mare nevoie acum, pe lângă mâncare, de ajutor. De asemenea, avem nevoie de mai mulți oameni care să ne ajute să-i scoatem pe cei prinși sub dărâmături”, spune un supraviețuitor.

Când reușim să-i scoatem pe copiii ăștia? Sunt 180, am salvat doar 15. Operatorul de la volă muncește singur. Rușine! Rușine!”, spune un salvator.

Chiar dacă au trecut opt zile de la cutremur, salvatorii încă mai scot persoane în viață de sub dărâmâturi, însă numărul lor este din ce în ce mai mic. În Hatay, o femeie a fost salvată după 175 de ore petrecute sub o clădire prăbuşită. De asemenea, o fetiță a fost salvată după aproape 180 de ore. Și în Kahramanmaraș au găsiți în viață un adolescent de 17 ani și un bărbat după aproape 200 de ore. Bilanțul este însă unul dureros: peste 37.000 de oameni au murit în Turcia și Siria.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233