dobroge.tv

Live

Eveniment istoric la Londra: Regele Charles al III-lea este încoronat astăzi - momentele cheie ale ceremoniei

Eveniment istoric la Londra: Regele Charles al III-lea este încoronat astăzi - momentele cheie ale ceremoniei
06 mai 2023
Redactia DTV
Publicitate

Londra s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea. Oamenii și-au împodobit casele cu steagurile Regatului Unit, magazinele au afișat decorațiuni în ton cu festivitatea iar zecile de mii de turiștii dar și milioanele de britanici așteaptă cu sufletul la gură ca mâine să asiste la ceremonialul inedit.

În vârstă de 74 de ani, Charles al III-lea a devenit rege imediat după moartea mamei sale, Regina Elizabeth a II-a, în urmă cu aproape opt luni, la 8 septembrie 2022. Dar încoronarea este o zi simbolică, care combină o slujbă religioasă şi fastul unei tradiţii britanice, unice în lume.

Charles şi soţia sa, Camilla, urmează să plece de la Palatul Buckingham la ora 10:20 (12:20, ora României). Procesiunea spre Westminster Abbey va trece prin centrul Londrei, pe lângă mulţimea care se va alinia pe Mall - bulevardul ce duce către Buckingham Palace şi unde unii dintre fanii regalităţii au campat încă de miercuri. Charles şi Camilla vor călători în trăsura de stat a Jubileului de Diamant pentru această etapă a călătoriei şi în trăsura de stat de aur pe drumul de întoarcere la palat, notează news.ro.

Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey din Londra este programată să înceapă la ora locală 11:00 (13:00, ora României). După o slujbă de două ore, regele şi regina se vor întoarce la palat într-o procesiune. Ei vor saluta apoi mulţimea din balconul palatului regal, încheind principalele evenimente ale zilei la ora locală 14:30 (16:30, ora României).

Charles va fi încoronat alături de cea de-a doua soţie a sa, Camilla. Iubiţi din tinereţe, cuplul este căsătorit de 18 ani.

Momentele cheie ale ceremoniei

În timpul slujbei de la Westminster Abbey, Charles va pune mâna pe Biblie şi va depune jurământul. El va fi uns cu ulei sfânt (mir) pe mâini, pe piept şi pe cap şi va primi obiecte simbolice ale regalităţii - pinteni de aur, săbii, brăţări, un glob, un inel, o mănuşă, un sceptru şi un toiag.

Când arhiepiscopul de Canterbury va pune coroana Sfântului Edward pe capul monarhului, adunarea va proclama "God Save the King" (Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege - n.r.), vor suna trompetele, vor răsuna clopotele bisericilor şi se vor trage salve de tun din Turnul Londrei şi din alte locuri din Marea Britanie.

În catedrală, 2.200 de invitaţi vor umple băncile. Este o audienţă semnificativ redusă faţă de cei 8.000 de invitaţi care au participat la încoronarea reginei Elizabeth în 1953, dar familia regală încearcă să dea momentului o dimensiune mai discretă, potrivită cu timpurile.

Aproximativ 100 de şefi de stat vor fi prezenţi, inclusiv monarhi în funcţie. Respectând o tradiţie istorică, preşedintele Joe Biden nu va fi prezent, dar prima-doamnă Jill Biden va reprezenta oficial Statele Unite.

Charles va depune jurământul tradiţional, care poate fi modificat doar printr-un act al Parlamentului. Dar, în timp ce el va promite să fie un "apărător al credinţei" Bisericii protestante a Angliei, arhiepiscopul de Canterbury va sublinia că aceasta înseamnă promovarea "unui mediu în care oamenii de toate credinţele şi convingerile pot trăi liber".

Reprezentanţi ai altor credinţe - inclusiv din comunităţile musulmane, hinduse, evreieşti şi sikh - vor juca un rol în ceea ce a fost timp de secole o slujbă aproape exclusiv protestantă.

Omagierea tradiţională a regelui de către duci şi alţi nobili va fi înlocuită de un "Omagiu al poporului". Toţi cei care privesc, urmăresc sau ascultă vor fi invitaţi să se alăture la ceea ce organizatorii speră să formeze un "cor de milioane". Dar acest element de noutate, care le cere oamenilor să îşi strige la unison loialitatea, s-a dovedit a fi controversată.

Procesiunea

Regele şi regina se vor alătura altor membri ai familiei regale şi celor 7.000 de soldaţi într-o procesiune de la catedrală până la Palatul Buckingham.

Veche de 260 de ani, trăsura de aur în care vor călători cântăreşte patru tone şi trebuie să fie trasă de opt cai. Aceasta a fost folosită la fiecare încoronare, de la cea a regelui William al IV-lea din 1831, dar a fost folosită pentru prima dată de George al III-lea pentru a se deplasa la deschiderea oficială a Parlamentului în 1762.

Scena de final va avea loc la balconul Palatului Buckingham, unde familia regală se adună pentru a saluta mulţimea şi pentru a privi cele 60 de avioane militare care vor trece pe deasupra în semn de onoare. Oficialii palatului nu vor spune ce membri ai familiei vor apărea în balcon, dar se aşteaptă ca prinţul William, moştenitorul Coroanei, şi soţia sa, Catherine, prinţesă de Wales, să fie prezenţi împreună cu copiii lor. Nu se ştie dacă va fi acolo şi prinţul Harry, care a renunţat la îndatoririle regale şi are relaţii tensionate cu familia. Soţia sa, Meghan, ducesă de Sussex, a rămas în California.


Sursă text: news.ro

Sursă foto: royal.uk

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233