Live

Mai mulţi lideri europeni vor insista pentru reguli dure de aplicare a oricărui acord comercial cu Marea Britanie

Mai mulţi lideri europeni vor insista pentru reguli dure de aplicare a oricărui acord comercial cu Marea Britanie
publicat pe 13 octombrie 2020

Preşedintele francez Emmanuel Macron, şi alţi lideri europeni vor insista pentru reguli dure de aplicare a oricărui acord comercial care va fi convenit cu Londra, avertizând că încercarea premierului Boris Johnson de a trece peste tratatul referitor la Brexit a arătat că nu se poate avea încredere în cuvântul Marii Britanii, potrivit publicaţiei Financial Times, citată de Reuters.

Potrivit unor diplomaţi europeni citaţi de news.ro, liderii UE vor cere la un summit care începe joi ca negociatorul Brexitului, Michel Barnier, să se asigure că garanţiile pentru asigurarea unor condiţii egale de afaceri pentru companiile eurpene care concurează cu cele britanice sunt susţinute de dreptul Bruxelles-ului de a lua măsuri rapide de retorsiune dacă Marea Britanie îşi va încălca angajamentele, a scris luni Financial Times.

Franţa şi alte state din UE îşi vor sublinia hotărârea de a-şi păstra cotele de pescuit în apele britanice, lăsându-i lui Barnier un spaţiu limitat de manevră pentru a obţine un acord.

UE doreşte să asigure drepturi consistente la pescuit în apele britanice, o problemă importantă pentru Franţa, unde comunităţile de pescuit de coastă au influenţă politică. Marea Britanie doreşte o înţelegere asemănătoare cu cea a Norvegiei, care nu este membru al UE, conform căreia sunt stabilite cote în fiecare an.

Johnson a stabilit termenul limită summitul UE din 15 octombrie pentru un acord comercial, iar un diplomat al UE a declarat vineri că Barnier vrea mai multe concesii din partea Marii Britanii înainte de a intra în ultima fază intensă a negocierilor privind un acord comercial, mai scrie sursa citată.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233