dobroge.tv

Live

UPDATE. Imaginile dezastrului, în Maroc. Clădiri care se prăbușesc, oameni care dorm pe străzi, în urma unui cutremur puternic - peste 1.000 de persoane au murit. Martor: „Țipetele și plânsul erau de nesuportat”. FOTO/VIDEO

UPDATE. Imaginile dezastrului, în Maroc. Clădiri care se prăbușesc, oameni care dorm pe străzi, în urma unui cutremur puternic - peste 1.000 de persoane au murit. Martor: „Țipetele și plânsul erau de nesuportat”. FOTO/VIDEO
09 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

UPDATE. Ministerul marocan de Interne a anunţat sâmbătă la prânz un nou bilanţ: 1.037 de morţi şi 1.204 răniţi, dintre care 721 sunt în stare gravă. Continuă misiunile de salvare şi căutare a victimelor.

UPDATE. Cel puţin 820 de persoane au murit, majoritatea în oraşul Marrakech şi în cinci provincii din apropierea epicentrului cutremurului, iar 672 de persoane au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ anunţat sâmbătă de Ministerul de Interne din Maroc, unde în cursul nopţii s-a produs un puternic cutremur de suprafaţă în zona munţilor Atlas, informează Associated Press. Dintre persoanele rănite, 205 sunt în stare gravă, potrivit ministerului.

Peste 630 de persoane au murit și alte 300 au fost rănite după ce un cutremur devastator a fost înregistrat în Maroc. Zeci de clădiri au fost distruse, oamenii îngroziți au ieșit pe străzi, de teamă să nu fie prinși sub dărmături în cazul unor replici.

Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică şi tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul Marrakech, destinaţie foarte populară printre turiştii străini.

Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. Un bilanţ precedent consemna 296 de morţi, conform Agerpres. Alte 329 sunt rănite, dintre care 51 sunt în stare gravă. Sute de clădiri au fost distruse iar locuitorii din marile orașe au fugit din casele lor.

În fotografiile şi videoclipurile publicate pe rețelele de socializare, pot fi văzute case avariate pe aleile oraşului vechi din Marrakech. Dar şi maşini lovite de pietre. Unele imagini arată o parte a unui minaret care s-a prăbuşit în celebra piaţă Jemaa el-Fna, în centrul Marrakechului, rănind două persoane. Sute de persoane se îndreptau spre această piaţă emblematică a oraşului pentru a petrece acolo noaptea de teama replicilor. Unele aveau asupra lor cuverturi pentru a le aşterne pe jos, altele dormeau direct pe pământ, a relatat o corespondentă AFP, citată de digi24.ro.

De asemenea, turiștii din unele hoteluri din Marrakech au dormit afară pe șezlonguri în urma cutremurului. Debra Wilton a declarat pentru MailOnline că a sosit la hotelul Rui Tikida Garden din Marrakech cu câteva ore înainte de cutremur: „După cutremur ni s-a spus tuturor să stăm afară și apoi a trebuit să petrecem noaptea în fața hotelului dormind pe prosoape, pături. Cu adevărat îngrozitor.”

Cutremurul devastator prin ochii martorilor

„Eram în pat când totul a început să se zguduie. Am crezut că patul meu va zbura. Am ieşit în stradă pe jumătate dezbrăcat şi m-am dus imediat în curte. A fost un haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie”, a declarat telefonic pentru AFP francezul Michaël Bizet, în vârstă de 43 de ani, proprietar a trei case tradiţionale în oraşul vechi din Marrakech.

În jurul orei 23.00, am simţit o mişcare foarte violentă şi mi-am dat seama că era un cutremur. Vedeam cum se mişcau clădirile. Nu avem neapărat reflexele necesare pentru acest tip de situaţie. Apoi am ieşit afară şi erau foarte mulţi oameni acolo. Oamenii erau toţi în stare de şoc şi panică. Copiii plângeau, părinţii erau dezorientaţi”, a povestit Abdelhak El Amrani, un locuitor din Marrakech, în vârstă de 33 de ani, care a vorbit cu AFP prin telefon.

Un alt locuitor din Marrakech, Brahim Himmi, a declarat pentru Reuters că a văzut ambulanţe ieşind din oraşul vechi, iar faţadele multor clădiri sunt deteriorate. El a spus că oamenii erau speriaţi şi stăteau afară temându-se de un nou cutremur.

„Candelabrul a căzut din tavan şi am fugit afară. Sunt încă în drum cu copiii mei şi suntem speriaţi”, a declarat Houda Hafsi, în vârstă de 43 de ani, din Marrakech.

Eram în drum spre casă în momentul cutremurului. Maşina mea s-a mişcat înainte şi înapoi, dar nu mi-am imaginat nicio secundă că a fost un cutremur”, a declarat un alt locuitor al oraşului, Fayssal Badour, în vârstă de 58 de ani. „M-am oprit şi mi-am dat seama ce dezastru a fost. A fost foarte grav, ca şi cum un râu ar fi ieşit din matcă. Ţipetele şi plânsul erau de nesuportat”, a povestit el.

Montasir Itri, un locuitor din satul de munte Asni, situat în apropierea epicentrului, a declarat că majoritatea caselor de acolo au fost avariate. „Vecinii noştri sunt sub dărâmături şi oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a declarat el.

Mai la vest, în apropiere de Taroudant, profesorul Hamid Afkar a declarat că a fugit din casă şi că au avut loc replici în urma cutremurului iniţial. „Pământul s-a cutremurat cam 20 de secunde. Uşile s-au deschis şi s-au închis singure în timp ce mă grăbeam să cobor scările de la etajul al doilea”, a povestit el.

Houda Outassaf, un rezident local, a spus că se plimba în jurul pieței când pământul a început să tremure. „A fost o senzație cu adevărat uluitoare. Suntem sănătoși, dar sunt încă în stare de șoc”, a spus el pentru Daily Mail. „Am cel puțin 10 membri ai familiei mele care au murit... Cu greu îmi vine să cred, pentru că am fost cu ei în urmă cu nu mai mult de două zile”.


Sursă foto/video: X (Twitter) / DailyMail

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233