dobroge.tv

Live

Mozaic - 27 iunie 2022

28 iunie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Un tur al Dobrogei, vechi și noi

O să vă spuneam astăzi legenda unei zeițe a cărei putere a convins popoare de binefacerea ei. Era născută în Frigia, pe teritoriul Turciei de astăzi, dar a devenit prima zeitate însușită de romani. Așa a ajuns și pe pământul Dobrogei noastre. Kibele era zeița naturii, a fertilității, era Mama-Pământ. Cum a rămas Kibele până în zilele noastre, de veghe asupra Dobrogei în penumbra unui muzeu, ne va relata un bun povestitor care ne poartă prin cotloanele istoriei străvechi, Cristian Cealera. Am pomenit de turci, am zis de romani, ar mai fi grecii. 

Vorbim și despre ei, mai bine zis, cu ei. Cu grecii noștri de astăzi. În timpuri în care tinerii vorbesc o română prescurtată, plină de coduri și neologisme, în comunitatea greacă există copii care vor să știe limba neamului lor. Sunt copii care și-au asumat învățarea unei materii noi, în afara programului lor școlar și-așa încărcat. Și sunt grecoaice, membre ale comunității, care și-au asumat acest rol de profesoare de greacă, dorind să transmită generațiilor următoare ceea ce ele însele au învățat din familie. 

 O frumoasă ștafetă pe care grecii și-o transmit peste timp, precum flacăra olimpică a jocurilor de ei inventate. Facem azi, iată, un tur al Dobrogei, vechi și noi. Romană și greacă. Bună și foarte bună. Ceea ce ne dorim și noi să fim, în fiecare zi. Dacă veți deschide canalul Dobrogea TV și veți răsfoi Mozaicul, va fi o călătorie plăcută, interesantă, cu lucruri importante de știut și cu oameni pe care ni-i dorim prieteni.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233