dobroge.tv

Live

Mozaic - 5 septembrie 2022

06 septembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Toamnă cu roade bogate, spirituale și materiale

Pragul dintre 31 august și 1 septembrie poate fi considerat un Revelion religios. Pentru că la 31 august se încheie anul bisericesc pentru creștini, odată cu vara, iar cel nou începe la 1 septembrie - odată cu toamna. 1 septembrie este chiar ziua în care Iisus Hristos a intrat în sinagogă și a anunțat misiunea sa pe Pământ, așa cum era prevestită de prooroci. Cei care au instituit această ordine a anului bisericesc sunt marii preoți ai primului Sinodului ecumenic de la Niceea (astăzi localitatea Iznik din Turcia), din anul 325, când au fost stabilite bazele religiei creștine. 

 Noi, aici, în Dobrogea, pe pământul primilor martiri creștini, avem ceva în plus. La 1 septembrie este celebrat în calendarul ortodox Dionisie Exiguul - sau Dionisie cel smerit. Este preotul dobrogean care a trăit la mijlocul mileniului I și care a alcătuit cronologia creștină, însușită ca sistem de numărare în calendare, socotind anii de la nașterea lui Hristos. 

 Un preot dobrogean care este profesor la Universitatea Ovidius din Constanța ne istorisește de ce este Dobrogea locul de naștere a creștinismului poporului român. Pășim așadar împreună în acest an nou spiritual, visând ca toamna să ne aducă roadele bogate, spirituale sau materiale, la care am muncit peste an. Roade de care ne vom bucura cu toții, dacă știm să le împărtășim - cum spun din vechime toți înțelepții noștri, indiferent de religie.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233