dobroge.tv

Live

De ce este agresiv Decebal Făgădău?

De ce este agresiv Decebal Făgădău?
21 august 2020
Publicitate

Zgârie-l pe rus și dai de tătar, scria Lev Șestov acum 80 de ani. Mai nou și în Constanța, e suficient să-l zgârii pe „corporatistul” Făgădău ca să dai de garda de corp a lui Radu Mazăre. Primarul nostru se străduiește gâfâind să-și creeze imaginea spălată de funcționar de calitate și profesionist în administrație, doar că îi cam crapă costumul bleumarin pe la încheieturi. Adevărul este că impostura ține o vreme, apoi eul real iese intempestiv la suprafață, gata să se ia la harță cu cine s-o nimeri. S-a întâmplat la cea mai recentă conferință de presă a primarului, când protagonistul s-a trezit chirăind isteric la jurnaliști și, culmea humorului, la o trecătoare care-l întreba prin gardul viu unde-a pitit trotuarele. Întrebarea este: de ce e Decebal Făgădău atât de agresiv? Răspunsul e complex și are subpuncte:

  1. Conform Teoriei Atașamentului ( John Bowlby, 1960) reacția pe care persoana de îngrijire o are la nevoile copilului mic îi modelează acestuia comportamentul și stilul de relaționare la vârsta adultă. Putem să presupunem că atunci când micuțul Decebal pretindea atenție, el primea un răspuns agresiv care îi nega nevoia. Treaba asta s-a petrecut suficient de frecvent pentru a se transforma în reacție standard la adultul de azi.
  2. Excesul de testosteron ar putea reprezenta o explicație, fiind asociat cu atitudinea agresivă. Neuroendocrinologul Robert Sapolsky vorbește chiar despre un raport invers proporțional între cantitatea de testosteron și moralitate, ceea ce s-ar potrivi în contextul acesta. Problema e că vocea pițigăiată a lui Decebal Făgădău nu susține teoria „testosteron”, din păcate pentru frumusețea ideii.
  3. Atitudinea de „mascul alfa” impune ca în momentele de competiție activă să-ți ameninți subordonații cu agresivitate, conform zoologului Desmond Morris. L-am văzut pe Decebal Făgădău manifestând în aparițiile sale publice o agresivitate latentă, discernabilă în cadența și tăietura cuvintelor, în privirea fixată nefiresc și în gesticulația mâinii drepte. Cu alte cuvinte agresivitatea primarului este exprimată difuz, cu orice ocazie, ceea ce denotă stres și nesiguranță. Din nefericire, acest tip de agresivitate nu este specific unui „alfa” ci, atât de previzibil, unui inferior în ierarhie. Chestiunea nu este deloc surprinzătoare, având în vedere că Decebal Făgădău a fost locotenentul lui Radu Mazăre o perioadă semnificativă de timp, pentru ca apoi să-și manifeste fără jenă docilitatea față de Viorica Dăncilă, Felix Stroe sau orice alt șef apărut temporar în peisaj. Agresivitatea dlui Făgădău nu este deci specifică unui lider ci unui subordonat stresat pentru că stă pe scaunul șefului.
  4. Lipsa de experiență relațională poate genera frustrare și agresivitate. O persoană flexibilă relațional, cu experiență, este adaptată afectiv. Ea poate avea toleranță la sentimente contradictorii, uneori neplăcute, fără să izbucnească nervos. O experiență relațională bogată se manifestă prin comportament diplomatic și atitudine condescendentă în situații tensionate. Izolarea în care s-a complăcut Decebal Făgădău nu l-a ajutat deloc în această privință. Îl vedem ieșindu-și din pepeni, ridicând vocea, certându-se cu trecătorii, agresând verbal jurnaliști care îi adresează, pe un ton scăzut, întrebări pertinente.

Decebal Făgădău se află în mod evident într-o postură de conducere care-l dezavantajează pe plan personal. Se vede că nu este un om fericit. Cu siguranță că activități profesionale mai puțin solicitante l-ar ajuta să se relaxeze și să se bucure din plin de viață. Și, cel mai important, constănțenii ar participa sincer și deplin la fericirea sa.

(Sursa Video - Replica Online)


Publicitate

Mai multe Opinii
eroism-sau-egoism

Eroism sau egoism

de Alina Ioana Vasiliu

URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233