Live

Nicio soluție pentru urgențele stomatologice

publicat pe 25 martie 2020
Mihaela Moroiu

Constănțenii care suferă de probleme dentare în această perioadă nu au unde să meargă. Chiar dacă, teoretic, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență, în practică, la toate cabinetele la care am sunat ni s-a spus că nu se oferă servicii în această perioadă. Mai mult, de la un important centru stomatologic din județ, ni s-a comunicat că nu există niciun dentist disponibil în Constanța sau Tulcea. Din păcate, nici Direcția de Sănătate Publică și nici măcar Colegiul Medicilor Stomatologi din România nu ne-au putut oferi o listă cu cabinete care să asigure urgențele în Constanța.

Cine a avut probleme dentare știe cât de greu sunt de gestionat și suportat. Și cum în această perioadă, conform ordonanței de urgență numărul 2, sunt permise doar intervențiile stomatologice de urgență, activitatea în cabinetele de medicină dentară fiind suspendată temporar, am vrut să vedem unde ar putea merge un constănțean dacă ar avea probleme de această natură.

„Ne-au închis de duminică seară. Toate cabinetele sunt închise, noi nu avem nici urgență de stat în județul Constanța și nici în Tulcea, deci nu găsiți niciun cabinet deschis pe perioadă nedeterminată. Eu o să înregistrez numărul dumneavoastră, dacă reușim să facem ceva, să ne dea drumul mai repede, o să fiți contactată, dar nu vă promit nimic, că nici noi nu știm.” ne-a declarat reprezentanta unui important centru stomatologic.

Am întrebat la Colegiul Medicilor dacă există o listă cu cabinete stomatologice disponibile în Constanța și cum am putea intra în posesia ei.
„- Păi la această întrebare nu pot să vă răspund eu, dar adresați-vă pe email la Colegiu să vă răspundă în scris la această întrebare. – La dumneavoastră, unde am sunat? –Da, da, da. – Nu îmi poate răspunde cineva telefonic la această… - Nu, nu vă poate răspunde cineva telefonic la această întrebare.”

Direcția de Sănătate Publică ne-a spus că nu are în evidență o listă cu medicii stomatologi care ar putea asigura permanența în această perioadă. Am fost îndrumați către același Colegiu al Medicilor Stomatologi. Am renunțat la ideea de a trimite un email instituției. Conform legislației, Colegiul are la dispoziție 30 de zile să răspundă unei solicitări. Iar o posibilă urgență necesită tratament de specialitate într-un termen mult mai scurt.

Singura speranță a constănțenilor este la Spitalul Județean de Urgență din Constanța. La secția ORL a unității medicale există și specialitatea buco-maxilo-facială.
„E chirurgia buco-maxilo-facială. Ei de obicei fac extracții și operează tumori, dar este singurul care poate fi găsit deschis dimineața, undeva la ora 8” a precizat o reprezentantă a spitalului.

Printre afecțiunile care sunt considerate urgențe stomatologice se regăsesc și durerile de măsele, abcesele peri osoase sau traumatismele dento-alveolare, potrivit Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Tot colegiul precizează și că urgențele trebuie să fie asigurate de cabinetele de medicină dentară din cadrul Unităților de Primiri Urgențe de la spitalele regionale sau de urgență. Activitatea stomatologică se va desfășura, însă, doar dacă există un echipament adecvat.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe din Sănătate

Cardul de sănătate nu mai e obligatoriu

Pe perioada stării de urgență, folosirea cardului de sănătate nu mai este obligatorie, iar termenul de valabilitate al biletelor de trimitere se prelungește cu 90 de zile, a anunțat Ionel Dancă, purtătorul de...

Consult medical online

Potrivit unei hotărâri de Guvern, medicii de familie vor putea să le trimită pacienților rețetele direct pe e-mail ori alte mijloace electronice. Mai mult decât atât, și consultul poate fi făcut prin...

Măști produse în România

Ministrul Economiei a declarat că, în curând, România o să producă 150.000 de măști pe zi, iar lunar peste 4 milioane. Numărul lor ar putea crește de la mijlocul lunii aprilie, astfel că s-ar putea ajunge...

Medicament vital, dificil de găsit

În farmaciile din Constanța și din restul țării este criză de Euthyrox, medicament vital pentru persoanele care au probleme de tiroidă. Cu greu, în această perioadă, se poate găsi o cutie de medicament în...

Pacienți vindecați de Covid-19

Vești bune de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Unitatea medicală este unul dintre cele șapte spitale din țară desemnat de Ministerul Sănătății pentru a trata pacienți diagnosticați cu noul...

Dăruiește aripi medicilor

Patru containere izolatoare pentru medici și pacienți au ajuns, cu ajutorul Asociației „Dăruiește Aripi”, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. Au fost donate și teste pentru depistarea...

Baylor Marea Neagră: De ce este importantă lecţia Coreei de Sud pentru cadrele medicale

Coreea de Sud nu a înregistrat niciun caz de infectare în rândul personalului medical ca urmare a lecţiilor învăţate în 2015, când a fost afectată de sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Citiţi...