Live

Casa Națională de Asigurări de Sănătate: Consultațiile la distanță, posibile până la 31 martie 2021

Casa Națională de Asigurări de Sănătate: Consultațiile la distanță, posibile până la 31 martie 2021
Publicat pe 05 ianuarie 2021

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță prelungirea măsurilor instituite în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, consultațiile la medicul de familie și la medicul specialist din ambulator pot fi acordate în continuare la distanță. Măsura este valabilă până la 31 martie.

Pentru consultațiile medicale acordate la distanță, validarea cardului de sănătate nu este necesară, însă cardul este obligatoriu pentru celelalte servicii medicale.

Potrivit CNAS, Guvernul a aprobat la finalul anului trecut o Ordonanță de Urgență prin care măsurile instituite în contextul pandemiei prin OUG 70/2020 au fost prelungite până la sfârșitul lunii martie. Astfel, până pe 31 martie nu este nevoie de card de sănătate pentru validarea serviciilor medicale acordate la distanță.  Toate celelalte servicii medicale vor fi însă validate cu cardul de sănătate.

De asemenea, consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare.

Mai mult, consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu (policlinică) se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere.

În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele pot fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Medicii din spital pot elibera, dacă situația o impune, la externarea pacientului, prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile.

Și pentru situațiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, cât și pentru transmiterea documentelor necesare asiguraților de la casele de asigurări de sănătate, se pot utiliza mijloace electronice de comunicare.

Își mențin valabilitatea până la data de 31 martie 2021 următoarele documente, a căror valabilitate expiră până la această dată:

  • biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
  • biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  • recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive - ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive;
  • deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω și (**)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Recuperare post-COVID la Sanatoriul din Techirghiol: pacienții vindecați, pot scăpa mai ușor de sechelele rămase

Sechelele după COVID pot fi multiple și foarte diverse, de la pacient la pacient, însă la Sanatoriul balnear din...

TULCEA. Se caută medici, asistenți și registratori, voluntari pentru campania de vaccinare

Etapa a doua de vaccinare se apropie cu pași repezi în toată țara. Astfel, în fiecare județ, s-au început...

Servicii medicale acordate prin telemedicină. Medicii de familie ar putea oferi consultații la distanță până pe 31 martie

O vizită amânată la medic poate face diferența între a trata din timp o afecțiune și a ajunge mai târziu la...

Faza a doua de imunizare, la Constanţa: persoanele vârstnice sau cele cu afecțiuni cardiovasculare, printre categoriile ce vor fi vaccinate

La sfârşitul lunii ianuarie, ar urma să înceapă a doua fază de vaccinare, destinată populației cu grad ridicat...

Și medicii militari de la Constanța s-au vaccinat. "Este un moment istoric și noi facem parte din el"

După ce le-a fost cercetat istoricul medical, personalul de la Spitalul Modular Militar din Constanța s-a vaccinat...

CONSTANȚA. Vaccinarea antiCOVID, tot mai solicitată de cadrele medicale ale Spitalului de Boli Infecțioase

155 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase au fost programate inițial pentru imunizare. După prima zi...

Medicul Alexandru Rafila, despre vaccinul antiCOVID: „Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea”

Medicul Alexandru Rafila a explicat pentru Digi 24 care sunt contraindicațiile vaccinului antiCOVID. Acesta a declarat...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233