Live

Criza medicamentelor vitale continuă: Euthyrox, din nou greu de găsit în farmacii

În continuare, greu de găsit. Euthyrox-ul este vital pentru 500 de mii de pacienți români cu afecțiuni tiroidiene. Oamenii semnalează dificultățile cu care se confruntă, provocate de lipsa medicamentului. Avocatul Poporului îi cere Ministrului Sănătății să dispună verificarea stocurilor și disponibilitatea Euthyrox-ului pe piață.
Publicat pe 21 ianuarie 2021

Euthyrox se găsește greu în farmaciile din România de aproape un an de zile. Criza a izbucnit odată cu pandemia de coronavirus, iar pacienții cu afecțiuni tiroidiene reclamă în continuare lipsa acestui medicament. Doamna Tudora are nevoie de tratament cu Euthyrox de 30 de ani și spune că nu mereu îi este ușor să-l găsească, însă s-a înscris pe lista unei farmacii din oraș și atunci când se refac stocurile, este chemată pentru a-și cumpăra necesarul.

Reporter: Cum vă descurcați cu stocurile pentru că acum iar este lipsă în farmacii?

Doamna Tudora: Știu că este, așa cum se poate. M-am descurcat. Mă sună când aduc. Când aduc Euthyrox mă sună fetele întotdeauna.

Sunt și mulți constănțeni care apelează la familie sau cunoștințe pentru a face rost de acest medicament din alte țări.

Eu l-am luat din Grecia. Eu îl folosesc dar mi l-au luat copiii din Grecia. Eu am luat suficient, mi-au adus suficient și prețul convenabil și mi l-au adus de astă-vară”, spune o constănțeancă.

Dacă alți pacienți se descurcă cum pot, nu toți constănțenii reușesc să-și procure dozele lunare de care au nevoie.

Da, este vecina mea care are nevoie de acest medicament și sub nicio formă nu îl găsește. Nicăieri. Doamna este în vârstă, are aproape 80 de ani și nu caută decât aici în România și nu îl găsește și are mare nevoi de el și sub nicio formă nu îl găsește”, spune o altă constănțeancă.

Peste jumătate de milion de români suferă de această boală şi sunt afectaţi de lipsa tratamentului. Avocatul Poporului i-a cerut ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, verificarea stocurilor, în condițiile în care pacienții reclamă în continuare lipsa acestui medicament în farmacii.

Încă se înregistrează probleme în aprovizionarea farmaciilor, în toată ţara, cu acest tip de medicament necesar bolnavilor cu afecţiuni ale tiroidei. Farmaciștii spun că întocmesc liste și sună pacienții pentru a veni să-și procure medicamentele atât de importante pentru ei.

Da, facem liste de așteptare și îi sunăm, în momentul în care vin cu rețeta și nu avem pe stoc, având în vedere problemele din ultima perioadă, din ultimul an cu Euthyrox-ul și faptul că sunt pacienți care sunt afectați grav din cauza aceasta, da, preferăm să facem și liste de așteptare. Pacienții sunt diverși. Sunt pacienți care vin să își facă stocurile, însă în mare parte sunt pacienți care chiar au nevoie de tratament pentru o anumită perioadă ți cantitatea care este pe rețetă, pe aceea o și cer”, declară Elena Ciuciu, farmacist manager.

Pacienții sunt dependenți de substanța activă din Euthyrox, iar prin neadministrarea medicamentului aceștia suferă de tulburări ale echilibrului, insuficență cardiacă și creșterea colesterolului. Cei care nu își iau dozele necesare de medicament pot avea probleme cu depresia, anxietatea, ori pot suferi modificări de greutate sau de reglare a temperaturii corporale.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANȚA. Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, va beneficia de un proiect cu o valoare de 36 milioane lei, cu finanțare europeană

Trei spitale din România vor fi beneficia de fonduri europene. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol...

Valeriu Gheorghiță: Sâmbătă, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus va fi depăşit de cel al persoanelor vaccinate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că, sâmbătă, 20 februarie, numărul...

Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze circuitele din spitale, pentru ca mai mulți pacienți non-COVID să aibă acces la servicii medicale

Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze circuitele COVID și non-COVID din spitale, pentru ca mai mulți...

Măsurile sanitare din pandemia de COVID-19 au redus cazurile de Hepatita A cu peste 70%: medicii sunt însă de altă părere

Acest domn este nedespărțit de sticluța cu dezinfectant. De la începutul pandemiei, are grijă ca mâinile sale să...

Criza medicamentelor, departe de final: Euthyrox și Siofor se găsesc cu dificultate

Ion Dinu este diabetic. De doi ani de zile are nevoie de Siofor, însă spune că nu îl găsește deloc pe nicăieri....

Niciun caz de gripă nu a fost raportat în acest sezon rece la Constanța: măsurile de protecție și distanțarea fizică au avut un rol important

În ultimii ani, gripa făcea ravagii în toată țara. Anul trecut, numai în Constanța fuseseră înregistrate 206...

Ministerul Sănătății: Măștile cu supapă nu sunt recomandate împotriva coronavirusului

Ministerul Sănătății a transmis luni, 15 februarie, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare că...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233