Live

Niciun caz de gripă nu a fost raportat în acest sezon rece la Constanța: măsurile de protecție și distanțarea fizică au avut un rol important

Ne-am protejat de COVID-19 și am scăpat de gripă. Niciun caz de infecție cu virusul gripal nu a fost înregistrat în Constanța în acest sezon rece. Oamenii s-au vaccinat într-un număr mult mai mare față de anul trecut, dar au respectat și măsurile de protecție impuse de pandemie.
Publicat pe 16 februarie 2021

În ultimii ani, gripa făcea ravagii în toată țara. Anul trecut, numai în Constanța fuseseră înregistrate 206 cazuri de gripă și două decese. Situația stă diferit în acest sezon rece. În orașul de la malul mării, au fost înregistrate zero cazuri de infectări cu virusul gripal, potrivit Direcției de Sănătate Publică.

Până în acest moment, în județul Constanța, nu s-a raportat niciun caz de gripă, considerăm că acest lucru se datorează măsurilor de protecție anti-COVID-19”, a declarant Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Pandemia de coronavirus a dat peste cap viața oamenilor, însă a avut și un aspect pozitiv: respectarea măsurilor igienico-sanitare a diminuat și riscul infectării cu virusul gripal.

Masca este instrumentul de protecție împotriva tuturor bolilor cu transmitere aeriană, printer care și gripa. Virusul gripal se transmite aerian, prin strănut, prin tuse. Sigur că masca, alături de distanțarea social, reprezintă elementul cel mai important de protecție”, a declarant Despina Vafiadis, medic de familie.

În plus, în acest sezon s-au vaccinat foarte mulți oameni, speriați că ar putea face și COVID-19 în același timp. Cei mai mulți constănțeni s-au imunizat din toamnă. Spun că respectă cu rigurozitate măsurile de protecție, iar unii cred că masca ar trebui purtată în fiecare sezon rece.

Nu. N-am răcit în niciun fel. Antigripalul l-am făcut de anul trecut”, spune un constănțean.

Constănțeancă: Antigripal, da, din noiembrie.

Reporter: Și vi s-a întâmplat să răciți sezonul ăsta?

Constănțeancă: Nu, absolut deloc. Până la vârsta mea eu nu am avut probleme.

Reporter: Credeți că toate măsurile astea, masca, dezinfectantul, ne-au protejat și de COVID?

Constănțeancă: Cred că da și cred că ar trebui purtată în continuare.

Ministerul Sănătății a cumpărat în toamnă trei milioane de doze de vaccine antigripal pentru persoanele la risc. Dublu față de anul precedent.La începutul anului, erau peste un milion de doze nefolosite, iar astfel s-a luat decizia de a se vaccina gratuit toată lumea.

În acest moment mai sunt disponibile peste 800.000 de doze de vaccin antigripal. Cine dorește să se imunizeze, poate lua legătura cu medicul de familie.

Sunt cabinet unde mai există vaccin antigripal. Am înțeles că și DSP-ul mai are ceva stoc de vaccine anti-gripal. Deci, oricând pacienții pot apela cu încredere încă să se vaccineze antigripal”, a mai declarant Despina Vafiadis, medic de familie.

De asemenea, masca ne-a protejat și de alte boli infecțioase cu transmitere respiratorie, spun medicii infecționiști. În sezonul acesta s-au înregistrat mult mai puține cazuri și de varicelă, rujeolă sau rubeolă, tocmai datorită măsurilor sanitare impuse.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANȚA. Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, va beneficia de un proiect cu o valoare de 36 milioane lei, cu finanțare europeană

Trei spitale din România vor fi beneficia de fonduri europene. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol...

Valeriu Gheorghiță: Sâmbătă, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus va fi depăşit de cel al persoanelor vaccinate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că, sâmbătă, 20 februarie, numărul...

Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze circuitele din spitale, pentru ca mai mulți pacienți non-COVID să aibă acces la servicii medicale

Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze circuitele COVID și non-COVID din spitale, pentru ca mai mulți...

Măsurile sanitare din pandemia de COVID-19 au redus cazurile de Hepatita A cu peste 70%: medicii sunt însă de altă părere

Acest domn este nedespărțit de sticluța cu dezinfectant. De la începutul pandemiei, are grijă ca mâinile sale să...

Criza medicamentelor, departe de final: Euthyrox și Siofor se găsesc cu dificultate

Ion Dinu este diabetic. De doi ani de zile are nevoie de Siofor, însă spune că nu îl găsește deloc pe nicăieri....

Ministerul Sănătății: Măștile cu supapă nu sunt recomandate împotriva coronavirusului

Ministerul Sănătății a transmis luni, 15 februarie, prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare că...

Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca a început la Constanța: aproape 1.000 de persoane, imunizate luni

Vaccinul AstraZeneca este disponibil începând de astăzi și la Constanța! Oamenii au venit încă de la primele ore...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233