Live

STOCURI INSUFICIENTE ÎN FARMACII

Criza medicamentelor, departe de final: Euthyrox și Siofor se găsesc cu dificultate

Euthyrox și Siofor. Două medicamente care sunt în continuare greu de găsit. Constănțenii s-au descurcat cum au putut în ultimul an. Unii și-au făcut stocuri, alții le-au procurat din străinătate. Există totuși o veste bună. Autoritățile au anunţat că vor sosi în curând în România cantităţi suficiente de Euthyrox şi Siofor. Precizările au fost făcute în contextul în care pe piaţă există în continuare un deficit de astfel de medicamente folosite de bolnavii cu afecţiuni tiroidiene şi de cei cu diabet.
Publicat pe 17 februarie 2021

Ion Dinu este diabetic. De doi ani de zile are nevoie de Siofor, însă spune că nu îl găsește deloc pe nicăieri. Este îngrijorat de lipsa medicamentului de care are atâta nevoie și spune că tratamentul înlocuitor nu îi face la fel de bine.

Ion Dinu: Cam toate farmaciile au anunțat că nu mai au, dar nu știu din ce motiv.

Reporter: Ați încercat și de curând?

Ion Dinu: Da, tot timpul. Și acum pe 23, medicul nu mi-a scris Siofor pentru că nu există. Amaryl, un înlocuitor. Când merg din șase în șase luni să-mi fac analizele, îmi ies modificate pentru că nu mai am Sioforul.

Dificil este și pentru persoanele care suferă și de diabet și de tiroidă. Sau care au mai mulți membri de familie cu aceste afecțiuni. Deși beneficiază lunar de rețetă compensată, majoritatea constănțenilor dau bani pe aceste medicamente pe care le cumpără cu porția.

Acum mi s-a eliberat rețeta de care dispun lunar numai că nu găsesc. Deci nu se găsește nici Euthyrox, nici Siofor și nici Glucophage. Sub nicio formă cu rețeta. Mai găsesc rar, prin diverse farmacii, aceste medicamente, dar se dau câte o folie care să ne ajute să supraviețuim de la lună la lună, de la săptămână la săptămână, depinde”, a declarat Carmen Bagas, bolnavă de diabet și tiroidă.

Încă se înregistrează probleme în aprovizionarea farmaciilor, în toată ţara, cu aceste tipuri de medicamente necesare bolnavilor cu afecţiuni ale tiroidei și diabet. Farmaciștii spun că întocmesc liste și sună pacienții pentru a veni să-și procure medicamentele atât de importante pentru ei.

Având în vedere problemele de disponibilitate pentru medicamentele pe bază de levotiroxină, pacienții bolnavi de afecțiuni tiroidiene au fost afectați destul de grav în ultima perioadă. Nu avem cantitatea pe care ne-o dorim de Siofor și de Euthyrox, dar încercăm să facem tot posibilul pentru a ajuta toți pacienții”, a declarat Andreea Dicianu, farmacist.

Autoritățile vin totuși cu o veste bună pentru pacienții care au atâta nevoie de aceste medicamente. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că atât Euthyrox-ul, cât și Siofor-ul vor ajunge în țară în cantități suficiente.

În România sunt aproximativ un milion jumătate de bolnavi de diabet, însă doar 900 de mii ar beneficia de tratament, potrivit statisticilor. Cât despre tiroidă - numărul celor care au nevoie de medicamente ajunge la un milion.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Copiii ar putea fi vaccinați anti-COVID în primăvara acestui an: părinții sunt reticenți atunci când vine vorba de a-i imuniza pe cei mici

„Deocamdată nu, deci asta este decizia mea și categoric nu. Acum, în prezent, nu știu ce va fi pe viitor”,...

Chinul bolnavilor non-COVID ar putea lua sfârşit. Trei spitale din Constanţa îşi vor deschide din nou uşile pentru pacienţii care suferă şi de alte boli

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa anunţă că numărul pacienţilor Covid este în...

Alexandru Rafila: În scenariul cel mai optimist, revenim la normalitate la finalul lunii septembrie

Medicul Alexandru Rafilla, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat la Antena 3...

CONSTANȚA. Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, va beneficia de un proiect cu o valoare de 36 milioane lei, cu finanțare europeană

Trei spitale din România vor fi beneficia de fonduri europene. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol...

Valeriu Gheorghiță: Sâmbătă, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus va fi depăşit de cel al persoanelor vaccinate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că, sâmbătă, 20 februarie, numărul...

Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze circuitele din spitale, pentru ca mai mulți pacienți non-COVID să aibă acces la servicii medicale

Ministerul Sănătății vrea să reorganizeze circuitele COVID și non-COVID din spitale, pentru ca mai mulți...

Măsurile sanitare din pandemia de COVID-19 au redus cazurile de Hepatita A cu peste 70%: medicii sunt însă de altă părere

Acest domn este nedespărțit de sticluța cu dezinfectant. De la începutul pandemiei, are grijă ca mâinile sale să...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233