Live

Foarte puțini medici de familie din județul Constanța sunt de acord să vaccineze anti-COVID pacienții în cabinete

77 de medici de familie din cei 370 din județ vor să înceapă vaccinarea în cabinetele proprii atunci când va fi posibil. Restul fie nu sunt de acord, fie se mai gândesc. Pentru acest serviciu suplimentar, medicii vor fi remunerați. De cealaltă parte, oamenii sunt încântaţi de idee şi spun că le-ar fi mai ușor să se imunizeze la cabinet.
Publicat pe 01 aprilie 2021

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie va fi posibilă la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, au anunţat autorităţile centrale. Constănţenii privesc cu ochi buni această măsură. Ei spun că li se pare mai practic să se imunizeze în acest fel şi că s-ar simți mai în siguranță cu persoana care le cunoaște istoricul medical.

E medicul de familie, cunoaşte pacientul, pacientul cunoaşte medicul. E încredere reciprocă”, spune un constănțean.

Mai practic și mai obișnuit să mergi unde ești învățat decât să te programezi, să iei două-trei mașini până acolo”, spune o constănțeancă.

Unul dintre cele două seruri folosite va fi cel al companiei Johnson&Johnson. Acest vaccin se administrează într-o singură doză, ceea ce reprezintă un avantaj atât din punct de vedere logistic, cât și din punct de vedere al numărului de persoane care se pot imuniza pe zi.

E mai lejer, mai bine, mai comod. Acum depinde de eficacitatea vaccinului, aici nu sunt în măsură să zic eu”, spune un constănțean.

Imunizarea prin cabinetele medicilor de familie nu se va face prin programare pe platforma de vaccinare. Potrivit autorităților, fiecare medic de familie va programa și va vaccina un număr fix de pacienți, iar datele vor trebui centralizate în Registrul Electronic Național al Vaccinării.

Însă nu mulți medici de familie au răspuns afirmativ propunerii de a vaccina în cabinetele proprii.

Din 370 de medici de familie din județul Constanța, sunt 77 care au răspuns prompt că da, vor intra în această campanie. O parte se abțin, alții nu sunt de acord”, a declarat Cristina Schipor, director DSP Constanța, în cadrul emisiunii „Realitatea Locală”.

Chiar dacă ar urma să fie remunerați pentru această activitate, unii sunt de părere că oamenii trebuie să se vaccineze la centrele special amenajate.

Eu nu sunt de acord cu vaccinarea în cabinetele noastre, atâta timp cât în anumite localități sunt centre de vaccinare. Omul poate să meargă în centrul respectiv. Nouă în cabinet vor să ne bage AstraZeneca și Johnson-ul. În momentul de față, majoritatea fug de AstraZeneca, iar la Johnson nu știm nimic. Niciun prospect, nicio reacție adversă, nimic”, a declarat un medic de familie din Constanța.

Studiile privind serul de la Johnson&Johnson s-au desfășurat în mai multe țări, inclusiv în Brazilia și Africa de Sud, unde noile tulpini circulau deja. Datele preliminare au arătat o eficacitate de 67%. Momentan, nu s-a stabilit cu exactitate când va putea fi folosit și acest vaccin anti-COVID-19.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Aproape 2.500 de cadre medicale, infectate cu SARS-CoV-2 de la începutul anului: peste 80% dintre ele nu erau vaccinate

De la începutul anului până în prezent, 2.481 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în rândul personalului...

Pfizer: Oamenii vor avea nevoie probabil de un rapel al vaccinului pentru Covid-19 în decurs de 12 luni după ce s-au vaccinat

Directorul general al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, a declarat că oamenii vor avea nevoie,...

Persoanele care nu au mai găsit loc pe listele de vaccinare se pot imuniza de acum cu serul produs AstraZeneca, la liber

După ce numărul de vaccinări cu AstraZeneca a scăzut la nivel național, autoritățile au decis că doritorii se...

Medicii de familie care acceptă să vaccineze anti-COVID, vor primi mai mulți bani: aceștia vor primi 40 de lei pentru fiecare persoană imunizată

Pentru fiecare pacient vaccinat, medicii de familie ar putea primi 40 de lei. Acest lucru ar trebui să accelereze...

Peste 50.000 de doze de vaccin Pfizer au ajuns luni la Constanţa: aproape 110.000 de persoane din județ s-au imunizat, până în prezent

O nouă tranşă de doze de la Pfizer a sosit luni în România. Este vorba de aproape 512.000 de doze, dintre care...

Oamenii nu sunt receptivi când vine vorba de alimentație sănătoasă, o spune un studiu: doar 8% dintre persoane au atenție la dietă

Un verde crud colorează piețele din Constanța. Fie că vorbim de salată, urzici sau spanac, tarabele sunt pline de...

Testul care îți poate salva viața: peste 500 de constănțence au beneficiat de o testare Babeș Papanicolau gratuit, în acest an

Constănțeancă: Aaa, n-am mai făcut de mult.Reporter: Cam câți ani să fie?Constănțeancă: Nu știu,...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233