Live

Cererea de sânge este mare, iar donatorii sunt puțini: Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța este deschis joi până la ora 17.30

Dacă doriți să salvați o viață iar sănătatea v-o permite, nu mai stați pe gânduri. Donați sânge! Mai mult, reprezentanții Centrului de Transfuzii de la malul mării au făcut eforturi zilele acestea pentru a putea asigura stocurile necesare de sânge în perioada minivacanţei. Au prelungit programul de lucru până la ora 17.30. Așa că cei care vor să vină la centru o pot face și mâine.

În ultimele 10 zile, la Centrul de Transfuzii au donat aproximativ 300 de persoane. Însă numărul este mult prea mic pentru necesarul din spitale.

Într-o singură zi am avut o colectă la nivelul obiectivului nostru. Au donat efectiv 53 de persoane și într-o altă zi 49. În restul zilelor media a fost undeva la 35 de pungi recoltate”, a declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

De obicei și în familie s-a mai donat și de aceea. Pentru noi, pentru fiecare”, spune o donatoare.

Și pentru că sărbătorile Pascale se apropie, iar centrul va fi închis, conducerea a decis ca în aceste zile să prelungească programul de lucru. Mai ales, că în această minivacanță, numărul persoanelor care vor fi pe litoral și a accidentelor va fi ridicat, spun autoritățile.

În spitale pacienții vor continua să fie prezenți, din păcate. O parte dintre aceștia au nevoie de tratament transfuzional. Fără donatori de sânge, tratamentul transfuzional nu poate fi asigurat”, a mai declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți anumite condiții. Spre exemplu, trebuie să aveți vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme și o sănătate de fier.

Cristian a împlinit de curând 18 ani și a venit să doneze sânge pentru prima oară. Tânărul și-a descoperit cu această ocazie și grupa sanguină: A Rh negativ.

Am venit cu speranța că poate reușesc să conving și pe alți noi donatori să ni se alăture”, a declarat Cristian Mitreangă, donator.

Atât de multă nevoie este de sânge în spitale, numai dacă de uităm din când în când pe Facebook să vedem câte anunțuri de persoane caută potențiali donatori pentru rude, pentru persoane cu probleme de sănătate”, a declarat Simona Mitreangă, mama lui Cristian.

Mai rar în populație este acest Rh negativ. În populația albă, caucaziană, populația de Rh negativ reprezintă cam 15%. Tânărul este o bucurie pentru noi”, a mai declarat dr. Alina Dobrotă, director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Mama lui nu poate dona sânge din cauza unor afecțiuni medicale. Așa că femeia l-a făcut pe fiul ei să înțeleagă că prin gestul lui îi poate ajuta pe cei din jur.

Eu din păcate nu pot să donez pentru că am probleme cu tiroida autoimună. Am donat când eram mai tânără”, a mai declarat Simona Mitreangă, mama lui Cristian.

Cei care vor să salveze o viață sunt așteptați la centru de transfuzii și joi, 29 aprilie până la ora 17.30.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

anticorpii-care-neutralizeaza-sarscov2-raman-in-sange-timp-de-cel-putin-opt-luni-de-la-imbolnavirea-de-covid19-arata-un-studiu-

Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la îmbolnăvirea de COVID-19, arată un studiu

Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la o îmbolnăvire de...

medicii-trag-un-semnal-de-alarma-asupra-mesei-de-pasti-cei-care-au-postit-ar-trebui-sa-reia-cu-prudenta-alimentatia-normala-

Medicii trag un semnal de alarmă asupra mesei de Paști: „Cei care au postit ar trebui să reia cu prudență alimentația normală”

După cel mai aspru post din timpul anului, masa de Paști este așteptată de toți, de la mic la mare. Atenție,...

marturia-unui-medic-infectat-la-doua-luni-dupa-imunizare-vaccinul-ne-protejeaza-sa-nu-facem-o-forma-severa-a-bolii

Mărturia unui medic infectat la două luni după imunizare: Vaccinul ne protejează să nu facem o formă severă a bolii

Chirurgul Vlad Braga s-a infectat cu SARS-CoV-2 după numai două luni de la imunizare. Medicul a povestit pe platforma...

camerele-hiperbare-pentru-recuperarea-pacientilor-care-au-fost-infectati-cu-sarscov2-functioneaza-in-constanta

Camerele hiperbare pentru recuperarea pacienților care au fost infectați cu SARS-CoV-2 funcționează în Constanța

Așa arată o cameră hiperbară, plină cu pacienți. În Constanța există una dintre puținele clinici din țară...

proiect-de-peste-77-milioane-de-euro-pentru-dotarea-spitalului-municipal-medgidia

Proiect de peste 7,7 milioane de euro pentru dotarea Spitalului Municipal Medgidia

Membrii Consiliului Local Municipal Medgidia s-au întrunit în ședință, miercuri, 28 aprilie, pentru a vota un...

medicii-trag-un-semnal-de-alarma-cu-privire-la-alimentele-consumate-la-masa-de-paste-trebuie-sa-avem-grija-sa-nu-facem-excese

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la alimentele consumate la masa de Paște: trebuie să avem grijă să nu facem excese

Românii sunt gurmanzi din fire. Așa că de sărbători, masa trebuie să fie încărcată. Pe lista gospodinelor sunt...

spitalul-judetean-din-constanta-se-confrunta-cu-criza-de-citostatice-bolnavii-sunt-nevoiti-sa-caute-medicamente-inlocuitoare

Spitalul Județean din Constanța se confruntă cu criza de citostatice: bolnavii sunt nevoiți să caute medicamente înlocuitoare

Bolnavii de cancer din Constanța trăiesc o adevărată dramă. Criza citostaticelor din spitale se adâncește pe zi...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233