Atenție mare la ce mâncați în vacanță: tot mai multe afecțiuni digestive au fost înregistrate pe litoral
Crește numărul afecțiunilor digestive pe litoral. În ultimele zile, mulţi dintre pacienții care au solicitat intervenție de specialitate au avut dureri de burtă şi vărsături Din fericire însă, nu a fost nevoie de internare. Medicii le recomandă oamenilor să fie atenți de unde mănâncă.
„Absolut deloc nu e bun, dar nu avem ce face”. Este părerea unui turist despre mâncarea de pe litoral. Omul spune că preferă să scoată mai mulți bani din buzunar și să meargă la restaurante bine cotate.
„La localuri din astea de lux, de a patra de a treia, deci nu din astea”, spune turistul.
Cea mai comună afecțiune digestivă care apare în sezonul estival este enterocolita. Se transmite pe cale virală, prin ingerarea unor alimente infectate. Tocmai de aceea este important să acordăm o atenţie deosebită igienei, spun autoritățile.
„Enterocolitele sunt boli infecțioase, boli digestive, diareice. Primele simptome care apar pot fi scaunele diareice, febră, vărsături, deshidratarea. Sunt boli infecțioase care apar prin consumarea unor alimente nepreparate corespunzător, consumarea unei ape menținute în condiții necorespunzătoare. Sunt infecții cu viruși, cu bacterii, cu ciuperci”, a declarat Claudia Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.
La farmacii, în aceste zile, pastilele pentru tulburări digestive au fost cele mai solicitate. Farmaciștii spun că au crescut vânzările la acest gen de medicamente. Fie zi sau noapte, oamenii căutau să trateze simptome precum greață, vărsături sau tulburări ale tractului intestinal. Solicitări au fost și la ambulanță. Medicii de aici au avut în ultima vreme și peste 100 de solicitări pe zi.
„Odată cu venirea sezonului estival, a crescut și numărul de cazuri de pacienți cu dureri abdominale, cu vărsături, cu febră, cu diaree”, a mai declarat Claudia Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.
Și apa mării poate fi un factor de risc. În anii trecuți, în unele zone s-a descoperit E.coli, ca urmare a faptului că unii turiști folosesc apa pe post de toaletă. Anul acesta, însă, autoritățile ne asigură că nu există niciun pericol.
„Conform ultimelor analize realizate de DSP Constanța și care se găsesc și pe site-ul nostru, calitatea apei în cele 48 de zone de îmbăiere de pe litoralul românesc este bună sau foarte bună”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Specialiștii spun că cei mai expuși la probleme digestive sunt copii. Mulți dintre cei care vin la mare, din dorința de a profita cât mai mult de apă și de plajă, nu mai merg să mănânce în localuri amenajate. Preferă să cumpere preparate de la comercianții de pe plajă.
„Porumb mai consumăm, da”, spune o turistă.
Medicii spun că în mod normal boala se tratează ușor. Pentru a evita îmbolnăvirea și pentru că vacanța să nu se termine pe un pat de spital, doctorii recomandă consumarea alimentelor proaspete, preparate termic în mod corespunzător.
Eveniment
Social
Externe
Educație

Gara Constanța, din 1960 până azi – 65 de ani de mobilitate și progres

ANAT cere un mecanism european obligatoriu de protecție împotriva falimentului companiilor aeriene

Au aruncat gunoiul pe domeniul public și au fost amendați. Au fost surprinși de camerele de supraveghere
Asfaltare pe un tronson al bulevardului Mamaia. Lucrările se desfășoară cu restricții de trafic rutier
Se reiau lucrările de modernizare la magistrala M2 din Constanța
Pirați, rock și vot! Festivalul din Sulina combină muzica cu responsabilitatea civică
965 de secții de votare în diaspora pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Mâine începe votarea
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

