dobroge.tv

Live

Doze mai puține și prețuri mai mari: vaccinul anti-gripal, la mare căutare în farmacii și în cabinetele medicilor de familie

03 noiembrie 2021
Publicitate

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar cererile constănțenilor pentru vaccinul anti-gripal sunt în creștere. Pentru a preveni răcelile, virozele, dar și pentru a-și întări sistemul imunitar, oamenii își doresc să se imunizeze. În farmacii și în cabinetele medicilor de familie au sosit serurile, însă nici anul acesta nu sunt suficiente. Mai mult, prețurile acestora s-au dublat față de anul trecut și ajung chiar și la 65 de lei.

La fel ca și virusul SARS-CoV-2, și gripa se poate preveni sau ameliora prin vaccinare. De aceea, pe măsură ce se apropie sezonul rece, răcelile sunt tot mai frecvente și automat și cererile celor care doresc să se imunizeze. În farmaciile constănțene și în cabinetele medicilor de familie au ajuns dozele, însă numărul acestora este în continuare mult prea mic în comparație cu cererea.

Reporter: Voiam să vă întreb dacă aveți vaccinul antigripal.

Reprezentant farmacie: Nu îl mai am.

Reporter: Aveți idee când îl primiți?

Reprezentant farmacie: Puteți să mai întrebați vineri după prânz.

Lanțurile farmaceutice se confruntă cu lipsa vaccinurilor anti-gripale. Fie au primit prea puține loturi, fie dozele s-au vândut din prima clipă. Angajații speră ca în cel mai scurt timp să primească un număr mai mare de seruri. În cele trei locații verificate de echipa Dobrogea TV prețurile acestora variau între 50 și 65 de lei.

Reprezentant farmacie: Mai am unul dar și l-a oprit o colegă, să văd dacă îl mai vrea sau își face anti-COVID că n-m întrebat.

Reporter: Voiam să știu la ce preț este.

Reprezentant farmacie: 65 de lei, fără card. Dar este disponibil.

***

Reporter: Voiam să vă întreb dacă aveți vaccinul antigripal.

Reprezentant farmacie: Da, avem. Avem 26 de doze.

Reporter: La ce preț este?

Reprezentant farmacie: 55 de lei.

Direcția Publică de Sănătate din Constanța a distribuit și anul acesta vaccinurile antigripale atât în farmacii, cât și în cabinetele medicilor de familie. Totuși, cererea din partea constănțenilor este mult prea mare, iar serurile nu sunt suficiente.

Gripa este un fenomen cu care ne confruntăm anual și pentru care unica soluție a reprezentat vaccinarea. Constănțenii speră ca în farmacii și în cabinetele medicilor de familie să existe un număr mai mare de doze mai ales acum, în perioada în care sistemul imunitar devine mai sensibil.

Păi da, bineînțeles, în fiecare an. Într-adevăr mai avea câteva. Să sperăm că și medicii de familie vor primi”, spune o constănțeancă.

Deși sunt conștienți că cererea este mare, medicii de familie au primit un număr limitat de vaccinuri pentru a-i putea imuniza pe cei aflați în grupele de risc.

Întotdeauna vaccinul gripal ni s-a dat pe loturi, de vârstă, de afecțiuni, de comorbidități. În prima parte primim vaccin pentru personalul medical și copiii cu boli cronice până în 14 ani, copiii sănătoși și urmând apoi o aprovizionare pentru ceilalți pacienți adulți cronici. Deci și săptămâna aceasta DSP va livra într-o formă către medicii de familie vaccinul, dar pentru categorie de adulți cu comorbidități”, a declarat Ștefana Zamfir, medic primar medicină de familie.

Mai mult, pentru cei cărora le este teamă și nu știu câte vaccinuri pot face în aceeași perioadă, medicii de familie îi asigură pe pacienți că pot administra atât doza împotriva virusului SARS CoV-2, cât și cea anti-gripală în aceeași zi.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233