Live

Când devine periculoasă pentru sănătate masca de protecţie - avertismentul medicilor

Patru ore este indicat să purtăm o mască de protecție, după care suprafața acesteia poate deveni periculoasă sau inutilă. Medicii atrag atenția că pe ea se pot strânge viruși sau diverse microorganisme dăunătoare . Însă mulți nu își permit să cumpere câte 2-3 măști pe zi. Așa se face că sunt constănțeni care poartă o mască și o săptămână. Sunt și oameni care spun că le aruncă după fiecare utilizare. Iar acest lucru se vede în farmacii. Fie măștile sunt scumpe, fie nu se găsesc.

publicat pe 30 iulie 2020
Mihaela MOROIU

Masca de protecție - un accesoriu care de peste 4 luni de zile ne-a devenit indispensabil. În magazine, farmacii, instituții și chiar pe stradă, în spațiile aglomerate - masca ne ajută să ne ferim de noul coronavirus. Însă ne poate face și rău, dacă o folosim incorect sau prea multă vreme.

Sunt persoane care nu își permit să cumpere zilnic câte 2-3 măști de protecție. Așa se face că ajung să poarte o mască până la o săptămână. 

Preţul măştilor diferă de la o farmacie la alta. Sunt farmacii în care prețul măștilor pornește de la 1,5 lei, dar sunt și locuri în care se cumpără și cu 4 lei. Iar într-o lună de zile, o singură persoană poate cheltui peste 370 de lei dacă vrea să își schimbe măștile la 3-4 ore.

Sunt și constănțeni care spun că își schimbă periodic măștile de protecție. Fie își permit, fie au noroc și le cumpără mai ieftin. Iar în acele locuri unde prețurile sunt mici, și măștile se găsesc greu.

Pe lângă măștile obișnuite pe care le găsim în farmacii, mai există și alte variante. Cum ar fi cele din materiale textile.

Indiferent de ce mască de protecție alegem, trebuie să fim foarte atenți și atunci când le aruncăm. Acasă este de preferat să avem un spațiu special de depozitare. Iar dacă suntem pe stradă, să le pune într-o punguță până găsim un coș de gunoi. În niciun caz, nu trebuie aruncate la întâmplare.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în prezent în spațiile publice închise. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 2.500 de lei. Însă, în funcție de cum va evolua criza epidemiologică, autoritățile nu exclud ca mască să fie obligatorie și în aer liber, în zonele aglomerate.


Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Dezinfectant de mâini toxic, vândut în magazine

Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţa şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, anunţă că un gel de mâini aflat pe piaţă poate afecta sănătatea...

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

Guvernul a adoptat, astăzi, Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca sunt ”modificări minime” şi nu se vor impune restricţii...

CONSTANŢA. Cinci cazuri de coronavirus la Autoritatea Navală Română, două la Curtea de Conturi - DSP a început o anchetă epidemiologică

Este anchetă epidemiologică la Autoritatea Navală Română (ANR), după ce au fost confirmate cinci cazuri de Covid-19. Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSP) Constanţa urmează să identifice toţi...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 13 august. 1.454 de noi îmbolnăviri, 53 de persoane au murit - în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, un nou record de îmbolnăviri cu noul coronavirus, respectiv 1.454. De asemenea, s-au înregistrat 53 de decese .

”Până...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 12 august. Un nou record de cazuri, în ultimele 24 de ore - 1.415, 43 de persoane şi-au pierdut viaţa

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, miercuri, 1.415 noi cazuri de infectare cu coronavirus, dar şi 43 de decese ale unor persoane infectate. Estecel mai mare număr zilnic de cazuri înregistrate până...

Cazurile de coronavirus în România, pe judeţe - care este situaţia la Constanţa

Cazurile noi de infectare cu coronavirus au crescut alarmant, în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri sunt în București, 174, urmat de Vaslui unde au fost raportate 123 de infecții. Cifrele cresc și în...

INSP a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus

Institutul Naţional de Sanatate Publică (INSP) a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane.

INSP...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233