Live

Constănţenii pot depista virusul gripal și COVID - 19, cu un singur test

Testul Real Time PCR a fost îmbunătățit. Acesta permite acum depistarea simultană a noului coronavirus, dar și a virusului gripal. Testarea vine în ajutorul personalului medical. Cele două viroze respiratorii au simptome asemănătoare, iar diagnosticarea acestora poate fi dificilă.

publicat pe 15 octombrie 2020
Ina Popescu

Sezonul rece se apropie și odată cu el începe și perioada în care se suprapun cele mai multe virusuri. Constănțenii susțin că atunci când încep să se simtă rău, sunt nesiguri de diagnostic din cauza similarității dintre simptome. Un astfel de test este binevenit, spun ei. Alţii spun însă că s-ar testa doar la îndemnul unui medic şi nu la orice suspiciune de boală, din cauza costului ridicat al testului.

Unii constănțeni sunt de părere că cea mai bună variantă este vaccinarea antigripală, pentru a elimina din start una dintre viroze. Specialiștii spun însă, că vaccinul nu elimină posibilitatea de a contracta virusul gripal și că testarea ar fi necesară.

"Într-adevăr, vaccinul antigripal este un lucru bun, dar foarte puțini pot face o formă ușoară de gripă, chiar dacă sunt vaccinați și atunci putem să facem diferența... are simptomatologie multiplă, de la simptome ușoare până la simptome grave", a declarat Ristea Komornicki, medic de familie.

Testarea Real Time PCR multiplex depistează dacă pacientul este pozitiv la una sau mai multe dintre categoriile de virusuri implicate cel mai frecvent în apariția infecțiilor respiratorii. Această testare oferă medicilor informații cheie pentru un diagnostic corect și rapid.

"Este foarte util acest test pentru că ne ajută să facem diferența între tratamentul care se administrează pentru gripă și cel pentru Covid-19, ținând cont că simptomatologia este asemănătoare și într-o afecțiune și în cealaltă, tratamentul este totuși diferit și contează foarte mult să știm ce tratăm", a mai spus medicul.

Testul poate fi realizat momentan doar cu programare online pe site-ul laboratorului. Un astfel de test care depistează gripa și Covid-19 costă 375 lei și se poate face în Constanța, precum și în alte 24 de orașe din țară.


Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

COVID CONSTANŢA. 455 de persoane internate, 2.027 de persoane se află în carantină la domiciliu

Instituţia Prefectului a actualizat situaţia la nivelul județului Constanța, privind noul coronavirus. Astfel,...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 18 octombrie. 3.920 de noi îmbolnăviri, 60 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 3.920 de cazuri noi de persoane infectate cu...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 17 octombrie. 3.952 de noi îmbolnăviri, 63 de persoane au murit - în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă, 3.952 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 16 octombrie. 4.026 de noi îmbolnăviri, 75 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 4.026 de cazuri noi de persoane infectate cu...

Criza de Euthyrox, aproape de final: peste 400.000 de doze vor ajunge în farmaciile din România! Cât va costa medicamentul

Dozele care urmează să ajungă în România vor costa 21 și 27 de lei. Este vorba despre două forme de medicament...

Medicii de familie se vor ocupa de pacienții asimptomatici: ''să nu pot să-mi protejez familia și nici pe ceilalți pacienți, e puţin exagerat''

Anunțul făcut de autoritățile centrale ale statului, potrivit cărora medicii de familie vor trebui să se ocupe de...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 15 octombrie. 4.013 de noi îmbolnăviri, 73 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 4.013 de cazuri noi de persoane infectate cu...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233