Live

Criza de Euthyrox, aproape de final: peste 400.000 de doze vor ajunge în farmaciile din România! Cât va costa medicamentul

Peste 400.000 de doze de Euthyrox urmează să ajungă în farmaciile din România. Prețul medicamentului, de alte concentrații față de ce există acum în țară, va fi, însă, dublu. Un ordin al Ministerului Sănătății a modificat acest lucru, deoarece, fiindcă țara noastră avea cel mai mic preț pentru medicament din toată Uniunea Europeană, piața nu era profitabilă pentru producători, ceea ce a dus și la declanșarea crizei.

publicat pe 16 octombrie 2020
Mihaela MOROIU

Dozele care urmează să ajungă în România vor costa 21 și 27 de lei. Este vorba despre două forme de medicament care până acum nu erau comercializate în România, respectiv de 75 micrograme și de 125 de micrograme. Prețurile pentru aceste două concentrații vor fi valabile până la sfârșitul anului viitor. Cutiile de euthyrox care se comercializează acum în țară, în funcție de concentrație, nu costă mai mult de 10-13 lei. Pacienții care depind de Euthyrox spun că prețul nu contează, mai ales că nu este o creștere mare. Important este să aibă medicamentul.

„Noi ne-am bucura să-l găsim, pentru că este foarte necesar. Nu punem problema acestei măriri de preț. Este nesemnificativă”, spune Liliana Spătăriuc, pacient cu afecțiuni de tiroidă.

În prezent, în farmaciile din țară se comercializează trei tipuri de euthyrox, de 25, 50 și 100 de micrograme. Iar în fiecare cutie există câte 100 de comprimate, ceea ce înseamnă că, în funcție de doza zilnică pe care o ia, unui pacient îi poate ajunge o cutie de Euthyrox și șase luni de zile.

În farmacii, deocamdată, încă sunt probleme cu medicamentul. Angajații gestionează problema cum pot: fac liste de așteptare de cele mai multe ori și dau Euthyrox doar pe rețetă.

„În continuare sunt probleme cu aprovizionarea cu acest medicament. Este un medicament foarte cerut, noi facem și liste de așteptare. Avem o cerere foarte mare”, declară Elena Iorgoveanu, farmacist.

Deficitul din farmacii este simțit cel mai bine de pacienți. Și aceștia, la fel ca farmaciștii, așteaptă ca cele 400 de mii de doze să ajungă în țară.

„Chiar ieri am fost la o farmacie și nu l-am găsit. Se practică aceeași modă, cu dus rețeta într-o farmacie și când sunt anunțați de la depozit că medicamentul poate fi livrat, atunci mă anunță și pe mine și mă duc și îl iau”, a adăugat Liliana Spătăriuc.

Ideea de a crește prețul Euthyroxului a fost adusă în spațiul public încă din septembrie, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. La acel moment, acesta afirma că distribuitorii aleg să ducă medicamentul în alte țări pentru că este mai profitabil. Sute de mii de pacienți din România au nevoie de acest medicament. Euthyrox-ul este indicat în cazul celor care suferă de gușă tiroidiană.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

COVID CONSTANŢA. 455 de persoane internate, 2.027 de persoane se află în carantină la domiciliu

Instituţia Prefectului a actualizat situaţia la nivelul județului Constanța, privind noul coronavirus. Astfel,...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 18 octombrie. 3.920 de noi îmbolnăviri, 60 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 3.920 de cazuri noi de persoane infectate cu...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 17 octombrie. 3.952 de noi îmbolnăviri, 63 de persoane au murit - în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă, 3.952 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 16 octombrie. 4.026 de noi îmbolnăviri, 75 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 4.026 de cazuri noi de persoane infectate cu...

Medicii de familie se vor ocupa de pacienții asimptomatici: ''să nu pot să-mi protejez familia și nici pe ceilalți pacienți, e puţin exagerat''

Anunțul făcut de autoritățile centrale ale statului, potrivit cărora medicii de familie vor trebui să se ocupe de...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 15 octombrie. 4.013 de noi îmbolnăviri, 73 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 4.013 de cazuri noi de persoane infectate cu...

CORONAVIRUS ROMÂNIA. Judeţele care au înregistrat astăzi cele mai multe cazuri noi de infectări, în 24 de ore

Alte peste 4.000 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Bucureştiul se află pe primul...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233