Live

Medicii de familie se vor ocupa de pacienții asimptomatici: ''să nu pot să-mi protejez familia și nici pe ceilalți pacienți, e puţin exagerat''

Pacienții infectați cu noul coronavirus, dar asimptomatici, vor fi tratați acasă, sub supravegherea și monitorizarea medicilor de familie. Este decizia ministrului Sănătății, care urmează să intre în vigoare printr-o ordonanță a Guvernului. Medicii de familie ar urma să primească bani în plus pentru această activitate. Dincolo de sumele de bani, este o hotărâre care a creat nemulțumire în rândul medicilor.

publicat pe 16 octombrie 2020
Mihaela MOROIU

Anunțul făcut de autoritățile centrale ale statului, potrivit cărora medicii de familie vor trebui să se ocupe de pacienții COVID-19 asimptomatici sau cu simptome ușoare, a creat un val de nemulțumiri. Și așa ocupați până peste cap, medicii de familie nu știu cum vor face față tuturor cerințelor. Mai ales că în sezonul rece, îndatoririle medicilor de familie cresc. Apar și mai multe afecțiuni, trebuie făcute vaccinări, iar, în contextul pandemiei, totul se face cu și mai multă atenție.

„Ei n-au găsit soluții niciodată la nimic, decât noi. Deci noi, medicii de familie, trebuie să vedem și concediile și avizele, să-i urmărim și la domiciliu, pentru ce?”, se întreabă dr. Mirela Gonț, medic de familie.

„În fiecare seară îmi este greu să ajung acasă, de oboseală. Dar am măcar bucuria că nu am lăsat poate pe niciun pacient nerezolvat. Însă, încă o sarcină în plus, după toate hârtiile pe care ni le-au dat guvernanții să le facem, de am devenit din medici scriptologi, mi se pare foarte greu de împlinit cum trebuie”, declară dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Într-un cabinet de medicină de familie ajung, zilnic, pacienții de toate vârstele și cu tot felul de afecțiuni. De la copii și până la bătrâni, de la simple răceli și până la boli cardiovasculare, medicii de familie trebuie să se ocupe de toate.

Iar pentru toți acești pacienți, care vin în cabinete, medicii de familie își fac griji, la fel ca și pentru familiile lor. Angajații din sistemul de sănătate spun că oricum monitorizau, telefonic, pacienții care aveau simtome specifice noului coronavirus ori deja erau confirmați pozitiv COVID-19. Însă, eventualitatea tratării bolnavilor la domiciliu este aproape imposibilă.

„Dacă eu devin purtătoare? Deci eu carne de tun acum, la momentul acesta. Adică eu îmi infectez și copiii, îmi infectez și pacienții”, a mai spus dr. Mirela Gonț.

„Să mă duc acasă să-i văd, este un pic imposibil de realizat pentru că nu am cum să mă protejez. Este imposibil să asiguri tot ceea ce trebuie să faci ca să nu contaminezi persoana ta și alte persoane, ducându-te la domiciliu. Nu am costum, și chiar dacă l-aș avea, unde-l dezbrac? Unde fac duș, dacă umblăm din casă în casă?”, a mai declarat dr. Eugenia Munteanu.

Autoritățile centrale au afirmat că medicii de familie vor fi recompensați financiar pentru munca în plus depusă. În zilele următoare urmează să fie adoptată o ordonanță de Guvern care să reglementeze cu exactitate tratarea bolnavilor de COVID-19. Scopul monitorizării pacienților infectați cu SARS-CoV2, dar asimtomatici sau cu forme ușoare, de către medicii de familie, este acela ca spitalele să nu se aglomereze și să fie locuri pentru bolnavii în stare gravă. Și unitățile medicale COVID din județul Constanța sunt aproape la capacitate maximă.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

COVID CONSTANŢA. 455 de persoane internate, 2.027 de persoane se află în carantină la domiciliu

Instituţia Prefectului a actualizat situaţia la nivelul județului Constanța, privind noul coronavirus. Astfel,...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 18 octombrie. 3.920 de noi îmbolnăviri, 60 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 3.920 de cazuri noi de persoane infectate cu...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 17 octombrie. 3.952 de noi îmbolnăviri, 63 de persoane au murit - în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă, 3.952 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 16 octombrie. 4.026 de noi îmbolnăviri, 75 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 4.026 de cazuri noi de persoane infectate cu...

Criza de Euthyrox, aproape de final: peste 400.000 de doze vor ajunge în farmaciile din România! Cât va costa medicamentul

Dozele care urmează să ajungă în România vor costa 21 și 27 de lei. Este vorba despre două forme de medicament...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 15 octombrie. 4.013 de noi îmbolnăviri, 73 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 4.013 de cazuri noi de persoane infectate cu...

CORONAVIRUS ROMÂNIA. Judeţele care au înregistrat astăzi cele mai multe cazuri noi de infectări, în 24 de ore

Alte peste 4.000 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Bucureştiul se află pe primul...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233