Live

Constanţa schimbă modul de raportare a testelor de coronavirus

Constanţa schimbă modul de raportare a testelor de coronavirus, dupa ce luni de zile a transmis cifre mai mici față de testele efectuate în județ. Au fost săptămâni in care Constanta a testat, în decursul unei săptămâni, de 8-9 ori mai puțini suspecți de covid comparativ cu alte județe din țară. S-a descoperit că DSP-ul a raportat doar testele din spitale şi îmbolnăvirile de-acolo in timp ce clinicile private au fost ignorate.
publicat pe 26 octombrie 2020
Denisa Apostol

Clujul a raportat în urmă cu 3 zile, peste 2.400 de teste de coronavirus în doar 24 de ore. În același interval orar, la Constanța erau raportate doar 336 de teste.

La noi se făceau, noi raportam și-n comunicatele pe care le dădea purtătorul de cuvânt era specificat. Comunicam testele efectuate în unitățile spitalicești de stat. Ceea ce se întamplă în materie de privat, unele dintre ele chiar părăsind județul si întorcându-se după aceea ca rezultate, nu erau raportate", declară Silviu Coșa, prefectul județului Constanța

Direcția de Sănătate Publică din Constanța a recunoscut că a fost vorba despre o eroare de raportare și că de fapt în realitate se fac în jur de o mie de teste zilnic. Însă se luau in calcul doar unitățile sanitare din Ministerul Sănătății.

Acum am sesizat lucrul acesta și pentru a fi o informare corectă a opiniei publice o să coroborăm toate testele și o să le raportăm. Noi aveam la nivelul Direcției raportarea și cu toate unitățile, și din privat și cu toate testele care se fac pentru județul Constanța, adică teste pe care de altfel și noi le trimitem la București sau la laboratorul din Tulcea să le lucreze", declară Cristina Schipor, director DSP Constanța.

Potrivit autorităților constănțene, testele se fac acum în rândul simptomaticilor, contacților direcți ai celor confirmați cu covid dar și în rândul persoanelor vulnerabile, din grupele de risc, cum este cazul pacienților oncologici care sunt testați înainte să vină la tratament.

De miercuri am început. DSP-ul nu mai raportează doar către INSP numărul de testări total, îl raportează și către Prefectură, și vom raporta numărul de teste efectiv realizat la nivelul județului Constanța. Numărul de infectați, numărul celor care au covid a fost în permanență raportat corect pentru că în funcție de asta s-au luat și măsurile respective", menționează Silviu Coșa, prefectul județului Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate aproape 5.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

UPDATE

Instituția Prefectului, județul Constanța a transmis un comunicat de presă referitor la raportarea greșită a numărului de cazuri la nivelul județului, venind cu următoarele precizări:

La nivelul județului Constanța, toate rezultatele testelor efectuate se centralizează de către DSP Constanța, ele fiind determinate și contorizate corect. În baza rezultatelor, se dispun măsurile prevăzute de cadrul legislativ, respectiv realizarea anchetelor epidemiologice, stabilirea ratei de incidență, etc.

Numărul de persoane confirmate pozitiv a fost raportat corect de către DSP Constanța, în conformitate cu atribuțiile care revin acestei instituții.

La solicitarea Ministerului Sănătății, DSP Constanța a comunicat faptul că, la nivelul județului Constanța, a existat o neconcordanță la nivelul informărilor de presă (și nu a raportărilor), care au la bază DOAR situația realizată de către ISU „Dobrogea” Constanța, raport făcut pentru a veni în sprijinul comunicării.

ISU „Dobrogea” are DOAR numărul testelor efectuate în unitățile spitalicești de stat (fapt subliniat în comunicatele de presă trimise până pe data de 22 octombrie a.c.), dar la nivelul județului Constanța se efectuează teste RT-PCR și la nivelul unităților private. Din cauza faptului că aceste clinici private, care efectuează teste RT- PCR, nu introduc raportările în sistemul creat exclusiv pentru unitățile spitalicești de stat, acestea nu pot fi preluate de către ISU „Dobrogea” Constanța.

De asemenea, menționăm faptul că rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, în baza căreia se impun noi restricții, punctual, nu a fost afectată în nicio zi. Rata de incidență se calculează în funcție de numărul populației și numărul cazurilor pozitive din ultimele două săptămâni, aceste două elemente neavând nicio legătură cu numărul de teste efectuate. Totodată, subliniem că, orice test pozitiv, indiferent că a fost făcut la spitalele publice, centre private, ori la DSP Constanța, este raportat oficial și introdus în baza de date”, se arată în comunicat.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CORONAVIRUS CONSTANȚA. 335 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, 30 noiembrie, 335 de noi infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de...

Fetiță de o lună, suspectă de COVID, internată la Terapie Intensivă în stare gravă

O fetiță de numai șase săptămâni din Suceava, suspectă de COVID-19, este internată la Terapie Intensivă la...

Mai multe reguli de igienă respectate, mai puține răceli

Deși este vreme neplăcută afară, domnul Victor a ieșit la slujbă. Măsurile de protecție impuse de pandemie l-au...

Hotărârea de Guvern privind vaccinarea antiCOVID a fost adoptată: cine va fi vaccinat cu prioritate

Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa...

SITUAŢIE ALARMANTĂ! Deși în carantină, rata de incidență a municipiului Constanţa a ajuns la 10,70

Deși municipiul Constanța se află de o săptămână în carantină, rata de incidență continuă să crească...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 28 noiembrie. 8.134 de noi îmbolnăviri, 161 de persoane au decedat - în ultimele 24 de ore

În urma testelor efectuate la nivel național, au fost confirmate 8.134 de cazuri noi de persoane infectate cu...

CORONAVIRUS CONSTANȚA. 573 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă, 28 noiembrie, 573 de noi infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233