dobroge.tv

Live

Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, sufocat de solicitări: în fiecare zi sunt înregistrate aproape 1.000 de cereri

15 octombrie 2021
Publicitate

„Nu am avut niciodată un număr atât de mare de solicitări” – este afirmaţia reprezentanţilor Serviciului de Ambulanță Județean Constanța. Situația este destul de dramatică, iar salvatorii sunt copleșiți. Cadrele medicale din cadrul SAJ spun că în ultima perioadă a fost un volum de muncă imens, iar ambulanțele aleargă pe străzi 24 din 24. În fiecare zi, peste 600 de persoane cer testare la domiciliu și alte 300 au nevoie de ajutor în cazul altor patologii.

Una câte una, la distanţă de câteva minute - aşa pleacă maşinile din curtea Serviciul de Ambulanţă Constanţa. Situația este tot mai critică din cauza valului mare de infecții cu SARS-CoV-2. Numărul solicitărilor a explodat, iar în fiecare zi sunt înregistrate aproape 1.000 de cereri.

Este o perioadă dificilă pentru Serviciul de Ambulanță Județean Constanța. Ținând cont că suntem într-un vârf al valului 4 pandemic, ne confruntăm pe 24 de ore cu un număr extraordinar de mare de solicitări din partea pacienților care prezintă simptomatologie specifică pentru infecția cu COVID-19”, a declarat dr. Ionuț Cealera, director Serviciul de Ambulanță Județean Constanța.

Personalul medical de pe ambulanțe a avut dintotdeauna o misiune dificilă, însă în ultima perioadă s-a confruntat cu o creștere explozivă a solicitărilor. Cele 40 de echipaje ale SAJ Constanța sunt chemate la cazuri COVID, dar și pentru a face recoltări la domiciliu. Din această cauză, concediile angajaților sunt suspendate momentan, iar câteva cadre medicale au fost detașate de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța de când acesta și-a întrerupt activitatea.

Situația este grea, presiune foarte mare pe serviciul nostru de ambulanță, foarte multe testări, foarte multe persoane care apelează pentru urgențe. Încercăm pe cât posibil să facem față”, a declarat Raluca Paraschiv, asistent medical.

Cadrele de pe ambulanță spun că au fost mulți bolnavi de COVID-19 care au stat până în ultima clipă înainte să ceară ajutor. Evoluția bolii se poate modifica rapid, iar pentru aceștia asistența medicală de specialitate ar fi făcut diferența.

Sunt persoane care spun că le este frică să meargă la spital, că nu au crezut că vor ajunge în situația asta. Cert este că sunt foarte mulți pacienți la care ajungem târziu”, a mai declarat Raluca Paraschiv, asistent medical.

Sunt și persoane însă care apelează numărul de urgență pentru probleme mai puțin apăsătoare.

Marea majoritate a solicitărilor care se fac prin Sistemul Național 112 pot fi rezolvate de către medicii de familie. În primul rând, adresabilitatea trebuie să fie către medicii de familie, către policlinicile din teritoriu și în ultimă instanță, pentru cazurile grave, pentru pacienții nedeplasabili, către serviciul de ambulanță”, a mai declarat dr. Ionuț Cealera, director Serviciul de Ambulanță Județean Constanța.

O altă problemă cu care se confruntă dintotdeauna echipajele de pe ambulanțe este faptul că nu li se acordă întotdeauna prioritate în trafic atunci când sunt în misiune.

Nu suntem respectați. Poate și noi suntem agresivi din cauză că dacă nu am încerca să ajungem din punctul A în punctul B în scurt timp, este foarte greu să străbați orașul dintr-o parte în alta. Cozile sunt foarte mari, unii șoferi înțeleg, unii nu înțeleg. Și care înțeleg și vor să se dea la o parte, nu au unde să se dea”, a declarat Ionel Dragnea, șofer ambulanță.

Doar în ultimele 24 de ore, pe raza județului Constanța au fost confirmate peste 800 de cazuri noi de COVID-19, iar incidența a trecut de pragul de 7,5 la mia de locuitori, în timp ce la nivelul municipiului rata de infectări a ajuns la 10,2.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233