dobroge.tv

Live

Valeriu Gheorghiță a anunţat cum pot fi vaccinaţi anti-COVID copiii cu vârste între 5 şi 11 ani. Ce spune despre miocardită

23 noiembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că părinţii care vor să îi vaccineze pe copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea face acest lucru în centrele de vaccinare, în spitale sau la medicii de familie.

”Momentul în care va începe propriu-zis vaccinarea ţine de livrarea dozelor, de când România, împreună cu celelalte ţări europene, va recepţiona dozele care sunt special destinate pentru grupa de vârstă 5-11 ani sunt flacoane diferite faţă de cele care sunt astăzi folosite”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă marţi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a menţionat că părinţii pot să îi vaccineze pe copii în cabinetele organizate în centrele de vaccinare, în centrele din unităţile sanitare dar şi în cabinetele medicilor de familie.

În ceea ce priveşte ezitările părinţilor privind vaccinarea copiilor, de teamă că aceştia ar putea dezvolta miocardită în urma administrării serului, medicul afirmă că înţelege aceste preocupări.

”Aş vrea să spun că înţeleg perfect şi preocuparea, şi îngrijorarea, şi ezitarea pe care părinţii o au. Noi ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă cu preponderenţă pe populaţia tânără, inclusiv copii, tocmai pentru a oferi suficiente informaţii părinţilor legat de profilul de siguranţă al vaccinurilor, de eficacitate de beneficiile directe şi indirecte, dar şi de această problemă particulară legată de riscul de miocardită. Ce este miocardita? Pe scurt, este o inflamaţie a muşchiului cardiac care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este regăsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte tipuri de vaccinuri şi care este în mod obişnuit cauzată de mai mulţi agenţi infecţioşi, atât virali, bacterieni, parazitari, fungi şamd. Deci sunt multiple cauze care pot să determine această inflamaţie a muşchiului cardiac, sunt cauze infecţioase sau neinfecţioase. În mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19 la vaccinurile pe bază de ARN Mesager s-a observat că la persoanele cu vârsta sub 30 de ani şi mai ales persoanele de sex masculin există o frecvenţă uşor mai crescută decât se regăseşte în populaţia generală după administrarea dozei doi. În general, timpul de apariţie este la circa două-trei zile după administrarea dozei doi, dar există o supraveghere, în general de până la 28 de zile”,a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a precizat că cele mai multe cazuri de miocardită au apărut în primele 7 zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, iar evoluţia a fost una ”uşoară în toate cazurile, în sensul în care durata de spitalizare a fost de două, trei, până la patru zile”.

Conform acestuia, semnele care ridică suspiciunea de miocardită sunt durerea în piept, palpitaţiile şi senzaţiile de oboseală.

”Miocardita apare la copil atunci când dezvoltă acel sindrom inflamator multisistemic, care poate să ducă la afectare cardiacă în cel puţin jumătate din cazuri. Iar frecvenţa acestui sindrom inflamator multisistemic la copil este între unu şi şase cazuri raportate la 10.000 de infecţii, indiferent că vorbim de infecţii asimptomatice sau infecţii diagnosticate”, mai explică medicul.

Sursă foto: gov.ro

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233