dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. Proiect cu fonduri europene, pentru termoficarea orașului

12 noiembrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Avariile la rețeaua de termoficare a orașului se țin lanț, spre disperarea constănțenilor, mai ales acum, în sezonul rece. Angajații RADET lucrează 24 în regim non-stop pentru a repara sau schimba conductele care cedează. Realitatea este că infrastructura este depășită. Salvarea ar putea veni dintr-un proiect cu fonduri europene.

Cu astfel de avarii se confruntă constant compania de termoficare a orașului, în special în sezonul rece, când agentul termic începe să fie distribuit către consumatori. Conductele sunt vechi, iar reparațiile sunt la ordinea zilei.

De multe ori, avariile apar în zona cordonului de sudură. Adică unde s-a mai intervenit și cu alte ocazii. Reparația nu rezistă mult, însă. Așa că se sudează din nou pentru a reporni instalația. Doar că această soluție nu poate fi pusă mereu în practică de muncitorii companiei de termoficare. Este nevoie și de intervenții mai complexe.

Aproape că nu este zi în care angajații RADET să nu lucreze la înlocuirea unor conducte. Nici nu este de mirare. Rețeaua de termoficare a orașului este depășită.

Magistralele rețelei cumpărată de municipalitate de la CET Palas necesită o reparație constantă.

Autoritățile știu că rețeaua este, în mare parte, mai mult decât depășită. Și spun că fac tot posibilul pentru a le asigura consumatorilor confortul necesar. Echipele RADET acționează 24 de ore din 24.

Am intrat în sezonul de furnizare a încălzirii. Obligația noastră legală este să asigurăm continuitatea furnizării energiei termice în municipiul Constanța. Drept pentru care, având în vedere și vechimea sistemului de termoficare, ne-am organizat astfel încât putem interveni în regim non-stop”, spune Bogdan Orozan, director Termoficare RADET

Doar că oamenii nu sunt prea mulțumiți din cauza avariilor care tot apar.

Dura cam 5-6 ore pe zi. Nu poți să faci nimic, vă dați seama, dacă n-ai apă caldă”, spune un constănțean

Singura speranță pentru întreaga rețea de termoficare a municipiului Constanța este un proiect cu fonduri europene pe care îl pregătesc autoritățile locale, după modelul altor orașe din țară, cum ar fi Oradea. Adică realizarea unui CET nou, lucru ce este foarte probabil și în Constanța. Astfel, s-ar înlocui și rețeaua de transport. Pentru consumatori, explică reprezentanții RADET, asta ar însemna costuri mai mici. Și, bineînțeles, avariile ar trebui să fie spre zero.

Sunt fonduri destinate acestor lucrări de înlocuire a rețelei de transport a agentului termic primar pe Poim, axa 7. Ori programul de finanțare pe Poim, deocamdată are ca termen 31 decembrie 2023. Asta înseamnă că până atunci trebuie să luăm banii și să înlocuim”, spune Liviu Popa, administrator special RADET.

Lucrările de înlocuire a infrastructurii subterane ar umra să fie realizate simultan cu unele de modernizare a infrastructurii rutieră. Doar că, până în momentul în care proiectul av fi realizat, consumatorii trebuie să se încarce cu multă răbdare. Iar autoritățile cu forță de muncă. Avarii vor mai apărea, iar constănțenii le pot semnala la dispeceratul RADET.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233