dobroge.tv

Live

ANTIBIOTICE DATE DUPĂ URECHE

Antibioticele fără prescripție medicală, pericol pentru copii

13 noiembrie 2020
Publicitate

După ureche - așa administrează unii părinți antibiotice copiilor lor. Din dorința de a trata mai repede o viroză, adulții le fac mai mult rău decât bine copiilor, spun specialiștii. Medicii recomandă consultul medical înaintea administrării oricărui medicament.

Pandemia de COVID-19 i-a speriat pe părinți. Deși la copii rata de infectare este mică, unii adulți vor să ia toate măsurile ca micuții să rămână cât mai sănătoși. În caz de semne de răceală, acest tătic îi administrează fiului său antibiotice ușoare.

Fără prescripție medicală am administrat și noi. Pentru că trebuie să faci analize de 1500 de lei pentru un antibiotic de 20 de lei, care este și foarte ușor. Riscuri sunt și dacă le dă medicul. Depinde ce administrezi. Dacă administrezi antibiotic ușor e una, dacă te apuci să administrezi antibiotic foarte puternice, e altceva”, spune un constănțean.

Infecțiile respiratorii la copii sunt de cele mai multe ori de natură virală. Iar administrarea de antibiotic nu face decât să distrugă flora bacteriană, care ar putea avea un rol de protecție. Astfel, din dorința de a-i proteja pe micuți, părinții riscă să le facă mai mult rău decât bine.

De cele mai multe ori, părinții vin la medic când deja situația s-a agravat și mai mult. Și este nevoie de multă muncă de lămurire ca adulții să înțeleagă că din dorința de a-i proteja pot face mai mult rău copiilor.

Se fac greșeli enorme în automedicație, mai ales în administrarea antibioticelor fără să fie cazul. Administrat în viroze, nu face nimic. Nu poate să omoare virusul pentru că el nu răspunde la acest tratament. Dar, distrugem puterea de rezistență în fața microbilor. Pe de altă parte putem dezvolta alergii la aceste antibiotice, rezistențe ale bacteriilor la antibiotice. Și pe viitor nu mai putem să ne folosim de ele fiindcă organismul nu mai reacționează”, declară dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Iar prevenția este întotdeauna cea mai sigură. Este și cazul unor mămici, care au grijă ca fiicele lor să fie imunizate indiferent de anotimp, iar când întâmpină o problemă medicală apelează la specialist.

În sezonul rece, în lunice cu R, începând cu septembrie, le dăm vitamina C și vitamina D. Suplimentăm cu alimentația sănătoasă”, spune o mămică.

Medicii spun că cea mai bună metodă de imunizare este un stil de viață sănătos, fără suplimente luate în exces. Copiii trebuie să se joace și să ia contact cu mediul înconjurător, deoarce doar astfel corpul lor va ști cum să se apere de virusuri și bacterii.

Nu sunt de părere să apelăm la suplimente. Imunizarea trebuie făcută treptat, prin contact cu lumea din jurul nostru. Fără să facem ceva în mod deosebit. Dar nu trebuie să ne ascundem, nu trebuie să stăm în casă de frică să nu luam contact cu ceva. Dacă pune mâna pe ceva, un copil atinge niște micro organisme și organismul lui dezvoltă imunitatea”, mai spune dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Din punct de vedere legal, vânzarea de antibiotice fără prescripție medicală nu este permisă. Există însă și excepții. Atibioticele se eliberează fără prescripţie medicală în situaţii de urgenţă majoră, cum ar fi în miez de noapte sau în zilele de weekend sau sărbători legale.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233