dobroge.tv

Live

Ziua Dobrogei, celebrată online: evenimente, concursuri și spectacole

Ziua Dobrogei, celebrată online: evenimente, concursuri și spectacole
14 noiembrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Ziua Dobrogei este sărbătorită în fiecare an la data de 14 noiembrie. Această dată este una simbolică, ce face trimitere la Războiul de Independenţă, încheiat în 1878, în urma căruia Dobrogea a revenit la teritoriul naţional.

În fiecare an, la această dată aveau loc diverse spectacole sau evenimente culturale. Anul acesta, însă, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele s-au mutat în mediul online. Autoritățile constănțene marchează această zi printr-un program județean intitulat „Dobrogea online. Istoria și educația rezistă crizei”. Acesta se desfășoară în perioada 14-23 noiembrie.

Având în vedere situația epidemiologică actuală delicată și măsurile conexe acesteia, programul integrat de acțiuni cultural-științifice se va desfășura în spațiul virtual / online”, se arată pe site-ul Primăriei Constanța.

Activitățile organizate de Primăria Municipiului Constanța în cadrul programului sunt:

  • Vocile Dobrogei

Eveniment online de tip integrat „Vocile Dobrogei. Culturi, comunități, instituții”: mesaje de salut cu ocazia Zilei Dobrogei (format video), postate pe paginile web și Facebook ale Primăriei, pe întreaga perioadă de derulare a programului 

  • Tinerii Dobrogei

Concurs școlar tematic de creație literară (eseuri și compuneri), desene, grafică, fotografie, afișe și logo-uri cu tema „Dobrogea în care trăiesc”, dedicat elevilor din județul Constanța.

  • Viitorul Dobrogei

Chestionar online cu tema „Orașul în care vreau să trăiesc”, adresat locuitorilor municipiului Constanța, derulat în perioada 16-23 noiembrie. Chestionarul are ca obiectiv colectarea de propuneri privind îmbunătățirea calității vieții acestora și valorizarea patrimoniului Constanței.

Teatrul de Stat Constanța, marchează Ziua Dobrogei. „Începând de sâmbătă, 14 noiembrie, Teatrul de Stat Constanţa va marca sărbătorirea Zilei Dobrogei. Dorim să celebrăm cultura şi creativitatea spaţiului dobrogean şi din acest motiv am ales să onorăm autorii contemporani importanţi, cu origini pe aceste meleaguri”, se arată într-un comunicat de presă. Astfel, Teatrul de Stat a pregătit următoarele:

  • Recitare de poezii

Difuzarea online a unor înregistrări cu diverși actori ai instituției, recitând poezii semnate de autori dobrogeni. Vor fi recitate poezii scrise de Nicolae Motoc, Virgil Teodorescu, Alexandru Protopopescu, Ştefania Plopeanu (Mincu), Iulia Pană (Gheorghe) şi Vasile Cojocaru.

  • Difuzare a unui spectacol-lectură

Piesa pe care actorii noştri o vor lectura a fost nominalizată de UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2004: Ultimul tren spre casă de Ştefan Caraman. Este, pe lângă un gest de sărbătorire a Zilei Dobrogei, şi o tentativă de a deschide gustul publicului pentru literatura lirică şi dramatică de bună calitate pe care scriitorii din această parte a ţării au scris-o”, conform comunicatului.

Ziua Dobrogei nu va fi marcată anul acesta de autorităţile tulcene prin depuneri de coroane de flori la Monumentul Independenţei, așa cum se obișnuia în fiecare an, din cauza pandemiei. Cu toate acestea, în ultimele zile unele instituţii locale au organizat diverse manifestări pentru a onora acest eveniment.

Unul dintre cele mai importante evenimente din Tulcea a fost festivitatea de premiere a primei ediţii a Bienalei Naţionale de Grafică „Constantin Găvenea”, găzduită de Muzeul de Artă.

S-au acordat trei premii, trei menţiuni, dar şi patru premii speciale, având în vedere numărul mare al artiştilor înscrişi, respectiv 100. Fondul de premiere acordat de Consiliul Judeţean ne-a permis să recompensăm 10% dintre ei”, a declarat reprezentanta Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion”, Alice Georgiana Fănaru, citată de Agerpress.

Sursă foto: Primăria Constanța

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233