Live

Efectele pandemiei asupra copiilor: anxietate, nesiguranță și agitație

Anxietate, nesiguranță și agitație - asta simt cei mai mulți copii, de când a început pandemia. Părinții încearcă toate metodele prin care să le distragă atenția celor mici, ca să treacă mai ușor peste această perioadă dificilă. Specialiștii le recomandă adulților să fie cât mai răbdători și să fie atenți la orice schimbare de comportament a celor mici.
publicat pe 18 noiembrie 2020
Roxana Dumitrică

Parcuri închise, școală de acasă și limitarea contactului cu cei de vârsta lor - sunt măsurile care au bulversat în special copiii. Statul prelungit în casă îi face mai agitați, iar părinții trebuie să găsească în permanență soluții. Este și cazul acestei mămici, care are grijă ca fiica ei să aibă în permanență ceva de făcut.

Are energie, da. O las cu mamaia pentru că eu trebuie să ma duc la serviciu. Oricum, ne dau de la grădiniță pe grup, activități pe care să le facem acasă cu ei. Cântecele, poezii, să coloreze, să picteze”, spune o mămică.

Dar cu toate activitățile propuse de mama ei și de doamna educatoare, micuța are încă multă energie de consumat. Vrea să se vadă cu prietenii ei de la grădiniță și să se joace afară.

A fost la grădiniță două săptămâni, dar acum nu mai este. I-a plăcut la grădiniță, dar asta este situația. Îi e dor de colegii ei, dar ce să facem … la primăvară”, mai spune mămica.

Specialiștii le recomandă părinților să fie atenți la comportamentul copiilor. Situația dificilă prin care trecem este percepută mai intens de copii. Iar mascarea unor sentimente sau ignorarea lor face mai mult rău decât bine.

Situațiile necunoscute, cum este și pandemia de COVID îi fac pe cei mici confuzi și anxioși. Adulții tind să ignore aceste simptome la copii, care, netratate vor afecta viitorul adult.

Copiii sunt afectați de izolare prin faptul că nu mai socializează, nu se mai joacă, nu-și mai văd colegii de clasă, colegii de joacă, prietenii. Sigur că sunt afectați și unii dintre ei au și probleme de anxietate. Poate produce tulburări de panică, tulburări psihice care la vârsta adultă le poate crea probleme”, declară Despina Vafiadis, medic de familie.

Iar de multe ori, adulții au de învățat de la cei mici. Nu puține au fost dățile în care copiii s-au arătat mai receptivi la schimbare.

Dau dovadă de foarte maturitate și de multe ori primesc niște răspunsuri care mă lasă uimită, de cât de maturi sunt și cât de înțelepți, față de mulți dintre adulți”, mai spune Despina Vafiadis, medic de familie.

Din păcate, acest lucru, adaptarea aceasta mult mai rapidă, se întâmplă atât în situații pozitive, cât și în situații mai puțin pozitive. Izolarea și acest sistem de învățământ online, din punct de vedere al capacităților de a interacționa social, de a reuși să-și dezvolte atenția și capacitatea de concentrare în mediul înconjurător nu aduce nimic benefic”, declară Cristina Gemănaru, psiholog.

În toată situația pandemică, există și o parte bună. Din cauza izolării, copiii nu au mai dezvoltat boli specifice colectivității.

Numărul de consultații la care se încadrează celelalte boli virale, infecții acute, rinitele, amigdalitele a scăzut drastic. Pentru că nefiind în colectivitate, copiii nu mai împrumută unii de la alții virușii”, spune Despina Vafiadis, medic de familie.

Familia are rolul cel mai important în această perioadă. Fiecare copil are propriul mod de a-şi exprima emoţiile. Uneori implicarea într-o activitate creativă, cum ar fi jocul şi desenul poate facilita acest proces. Copiii se simt uşuraţi dacă îşi pot exprima şi comunica sentimentele într-un mediu sigur şi de susţinere.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANŢA. Pomii fructiferi au înflorit în noiembrie: ''Încălzirea globală există și trebuie să ne adaptăm din mers''

În stațiunea Mamaia au înflorit corcoduşii. Pomii udați de ceața ultimelor două săptămâni și scăldați în...

CONSTANŢA. Vremea frumoasă i-a făcut pe constănţeni să uite de carantină! Autorităţile îndeamnă oamenii să rămână în case

Soare și plajă- este peisajul de care s-au bucurat constănțenii, la sfârșit de noiembrie. Această bunică a...

Hectare de mizerie în mijlocul Constanței

Ștefan este în vizită în Constanța. L-am întâlnit în timp ce trecea pe lângă fosta baza R.A.T.C. Privea...

CONSTANŢA. Şoferii contestă proiectul prin care circulația trotinetelor pe drumurile publice să fie reglementată: ''Sunt periculoase''

Traficul aglomerat îi face pe tot mai mulți constănțeni să găsească alternative de transport. Trotinetele...

CONSTANŢA. Bloc construit într-un cartier de case, fără să se respecte normele urbanistice

Locatarii de pe strada Breaza suportă de două luni de zile zgomotele de pe şantier. Domnul Ovidiu, cel care...

Lupta constănţenilor cu coronavirusul: bolnavii aşteaptă Ambulanţa şi 5 zile, sute de oameni sunt pe lista de aşteptare! Medicii nu mai fac faţă solicitărilor

Diana are 25 de ani și este infectată cu noul coronavirus. A solicitat sprijinul Ambulanței, după ce și-a pierdut...

Paradoxul declaraţiei pe proprie răspundere: terasele, saloanele de înfrumusețare şi sălile de sport sunt deschise, dar constănţenii riscă amendă!

Carantinarea zonală a Constanței, din cauza numărului mare de infectări cu virusul SARS-Cov-2, a creat haos în...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233