dobroge.tv

Live

CARANTINĂ CONSTANŢA

Paradoxul declaraţiei pe proprie răspundere: terasele, saloanele de înfrumusețare şi sălile de sport sunt deschise, dar constănţenii riscă amendă!

24 noiembrie 2020
Publicitate

Declarația pe proprie răspundere a creat un adevărat paradox în municipiul Constanța. Niciun punct al documentului nu arată ca fiind justificat mersul la terasă, salonul de înfrumusețare ori sala de fitness. Însă, în același timp, sunt activități ce nu și-au întrerupt activitatea. Patronii din aceste domenii sunt revoltați și, mai ales, nedumeriți. Pentru că posibilii clienți riscă amenzi, de pildă, un proprietar de terasă a decis să pună lacătul pe ușă.

Carantinarea zonală a Constanței, din cauza numărului mare de infectări cu virusul SARS-Cov-2, a creat haos în multe activități din oraș. Nu sunt interzise, însă, nici nu prea se pot desfășura. Motivul este simplu: clienții nu prea au cum justifica respectivele activități ca fiind esențiale. Sălile de fitness, saloanele de înfrumusețare și terasele sunt exemple concrete în acest sens. În declarația pe proprie răspundere, niciun punct nu precizează ca fiind justificat, de pildă, mersul la terasă.

"Era puțin peste competențele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să facă o listă exclusivă cu toate bunurile, serviciile care pot sau nu pot fi necesare fiecărui om în această perioadă”, a declarat Silviu Coşa, prefectul județului Constanța.

Și cum nu au fost stabilite toate serviciile esențiale, oamenii au interpretat, fiecare, în favoarea sa, carantinarea zonală și restricțiile impuse de această măsură. Doar că au venit și sancțiunile. În weekend-ul trecut, 6 persoane au fost amendate pentru că luau masa la un local din Mamaia. Patronii din domeniu critică dur această situație. Sunt cazuri în care s-a ajuns și la închiderea afacerii.

"Mi se pare o aberație, dar astea-s legile în România, n-avem ce face, la fel şi eu am închis terasa, nu știi ce explicații să dai. Nu există niciun punct că ai voie să vii la terasă, dar nu scrie că nu ai voie”, a spus Mihai Tudose, patronul unei terase.

Saloanele de înfrumusețare au avut și ele de suferit. Clienții se tem să nu fie amendați, așa că și programările au scăzut. Ar fi avantajate saloanele care dețin și echipamente pentru diferite proceduri.

„Activitatea nu a fost închisă, dar în acelaşi timp clenţii nu au ce să bifeze pe declaraţie. În mediul online, toți colegii de breaslă au spus să bifăm la punctul 9 unde este trecut proceduri și tratamente”, a spus Cristina Pîndaru, proprietara unui salon de înfrumusețare.

Același semn de întrebare se pune și în cazul sălilor de fitness. Pe declarația pe proprie răspundere nu există niciun punct care să justifice deplasarea la antrenament.

Oficialitățile spun că rămâne la latitudinea fiecărui constănțean ce activitate o consideră esențială pe perioada carantinei.

„Există o resposabilitate pe care fiecare cetăţean o are în momentul în crae completează o declaraţie pe proprie răspundere şi în momentul în care decide dacă are sau nu nevoie să achiziţioneze bunul sau serviciul respectiv”, a precizat prefectul județului Constanța.

Însă, acțiunile forțelor de ordine au arătat că, cel puțin mersul la terasă, atrage și amenzi. Chiar dacă nicio autoritate nu a afirmat, oficial, că deplasarea în afara locuinței pentru a merge la salonul de înfrumusețare sau la sala de fitness nu este permisă, constănțenii care aleg aceste activități pot fi amendați. Pe perioada carantinării zonale, constănțenii pot ieși din locuință sau gospodărie pentru motive întemeiate, cum ar fi în interes medical, profesional sau pentru achiziționarea de alimente.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233