dobroge.tv

Live

Donarea de sânge, motiv întemeiat să ieși din casă: constănţenii sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine!

24 noiembrie 2020
Publicitate

După instituirea carantinei zonale, constănțenii se pot deplasa în oraş doar pentru motive întemeiate. Donarea de sânge este unul dintre acestea, este permisă şi este inclusă în declaraţia pe propria răspundere. Cei care doresc și pot, sunt așteptați să vină în ajutorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine.

Pentru Valentina este prima dată când donează sânge. A venit astăzi la Centrul Regional de Transfuzii pentru a ajuta un apropiat. Spune că are de gând să repete gestul şi cu alte ocazii.

"Voi mai dona benevol și cred că toată lumea ar trebui să doneze, cine se simte în stare și cine poate. Cred că e un lucru foarte bun, ținând cont că sângele e printre puținele lucruri care nu se vând și putem să ne ajutăm între noi",a spus Valentina.

Mulţi constănţeni au înţeles importanţa donării de componente sanguine. În centrele de transfuzii, este tot timpul o nevoie acută de sânge. Pentru a funcţiona în limite normale şi pentru a putea asigura necesarul de sânge spitalelor, zilnic 60 de persoane ar trebui să doneze. Însă, în continuare, pentru bolnavii din spitale este o perioadă grea, așa că dacă doriți să salvați o viață, iar sănătatea v-o permite, nu mai stați pe gânduri şi donaţi.

"În acest moment, în stocurile instituției noastre, există componente sanguine pe toate grupele sanguine, asta nu înseamnă însă că ne putem permite, noi și populația pe care ne bazăm, momente de relaxare, întrucât, per ansamblu, avem recoltate cu aproape 2000 de pungi mai puțin decât în 2019. Sigur în contextul pandemiei, numărul celor care au venit să doneze a fost anul acesta mai scăzut, situație cu care se confruntă toate județele țării", a declarat Alina Dobrotă, director CRTS.

Pot dona persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu greutatea peste 50 de kilograme şi care nu au suferit boli precum hepatită virală, tuberculoză sau infecţii HIV.

Constănţenii sunt aşteptaţi şi în această perioadă la Centrul de Transfuzii. Odată cu instituirea carantinei în oraş unii dintre ei chiar şi-au găsit timp să doneze sânge.

"Îmi pare rău că nu am donat până acum. Întotdeauna mi-am spus că aş vrea să donez şi nu mi-am făcut timp. Acum lucrurile s-au schimbat", a spus un donator.

"Chiar dacă suntem în această perioadă în carantină la nivelul oraşului Constanţa, autorităţile au prevăzut în hotărârea dată şi în formularul de declaraţie, ca fiind posibilă şi legală deplasarea de la domiciliu în vederea donării de sânge. Deci acest lucru este valabil şi permis, atât pentru locuitorii oraşului Constanţa, cât şi pentru persoanele care locuiesc în afara oraşului şi vor trebui să intre în oraş", a precizat Alina Dobrotă.

Centrul de Transfuzii din Constanța este deschis de luni până vineri. De asemenea, și în unele zile de sâmbătă, stabilite de conducerea instituţiei, angajații vor fi la datorie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233