Live

Donarea de sânge, motiv întemeiat să ieși din casă: constănţenii sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine!

După instituirea carantinei zonale, constănțenii se pot deplasa în oraş doar pentru motive întemeiate. Donarea de sânge este unul dintre acestea, este permisă şi este inclusă în declaraţia pe propria răspundere. Cei care doresc și pot, sunt așteptați să vină în ajutorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine.
Publicat pe 24 noiembrie 2020

Pentru Valentina este prima dată când donează sânge. A venit astăzi la Centrul Regional de Transfuzii pentru a ajuta un apropiat. Spune că are de gând să repete gestul şi cu alte ocazii.

"Voi mai dona benevol și cred că toată lumea ar trebui să doneze, cine se simte în stare și cine poate. Cred că e un lucru foarte bun, ținând cont că sângele e printre puținele lucruri care nu se vând și putem să ne ajutăm între noi",a spus Valentina.

Mulţi constănţeni au înţeles importanţa donării de componente sanguine. În centrele de transfuzii, este tot timpul o nevoie acută de sânge. Pentru a funcţiona în limite normale şi pentru a putea asigura necesarul de sânge spitalelor, zilnic 60 de persoane ar trebui să doneze. Însă, în continuare, pentru bolnavii din spitale este o perioadă grea, așa că dacă doriți să salvați o viață, iar sănătatea v-o permite, nu mai stați pe gânduri şi donaţi.

"În acest moment, în stocurile instituției noastre, există componente sanguine pe toate grupele sanguine, asta nu înseamnă însă că ne putem permite, noi și populația pe care ne bazăm, momente de relaxare, întrucât, per ansamblu, avem recoltate cu aproape 2000 de pungi mai puțin decât în 2019. Sigur în contextul pandemiei, numărul celor care au venit să doneze a fost anul acesta mai scăzut, situație cu care se confruntă toate județele țării", a declarat Alina Dobrotă, director CRTS.

Pot dona persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, cu greutatea peste 50 de kilograme şi care nu au suferit boli precum hepatită virală, tuberculoză sau infecţii HIV.

Constănţenii sunt aşteptaţi şi în această perioadă la Centrul de Transfuzii. Odată cu instituirea carantinei în oraş unii dintre ei chiar şi-au găsit timp să doneze sânge.

"Îmi pare rău că nu am donat până acum. Întotdeauna mi-am spus că aş vrea să donez şi nu mi-am făcut timp. Acum lucrurile s-au schimbat", a spus un donator.

"Chiar dacă suntem în această perioadă în carantină la nivelul oraşului Constanţa, autorităţile au prevăzut în hotărârea dată şi în formularul de declaraţie, ca fiind posibilă şi legală deplasarea de la domiciliu în vederea donării de sânge. Deci acest lucru este valabil şi permis, atât pentru locuitorii oraşului Constanţa, cât şi pentru persoanele care locuiesc în afara oraşului şi vor trebui să intre în oraş", a precizat Alina Dobrotă.

Centrul de Transfuzii din Constanța este deschis de luni până vineri. De asemenea, și în unele zile de sâmbătă, stabilite de conducerea instituţiei, angajații vor fi la datorie.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANȚA. Zeci de constănțeni au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu

A iubit marea atât de mult încât i-a scris o sumedenie de versuri. Mihai Eminescu, cel mai iubit dintre poeţii...

CONSTANȚA. Evenimente organizate de Teatrul de Stat în colaborare cu Primăria, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Teatrul de Stat Constanța, în colaborare cu Primăria Constanța, desfășoară vineri, 15 ianuarie, o serie de...

CONSTANȚA. La doar doi anișori, Anastasia suferă de o boală gravă: să o ajutăm să se bucure de copilărie

Atunci când Anastasia a venit pe lume, le-a umplut sufletul de bucurie părinților. Trei luni mai târziu, însă,...

Istorie lăsată în paragină. Tunelul de cale ferată din zona Portului Constanța, înconjurat de gunoaie și vegetație

Povestea tunelului se leagă strâns de prima cale ferată care a fost făcută în Dobrogea și care lega Cernavodă...

Constănțenii au stat la cozi pentru a-și plăti datoriile la stat: „Ca în fiecare an, este bătaie de joc"

„E bătaie de joc. Ca în fiecare an, este bătaie de joc!”, spune un constănțeanUn domn stă de 15 minute la...

Există viață și fără internet: specialiștii recomandă ca timpul petrecut online să nu fie mai mare decât cel petrecut în societate

Viața fără internet pare aproape imposibilă pentru cei mai mulți tineri. Vârstnicii, însă, pot trăi...

Social Media, de la utilitate la dependență: specialiștii trag un semnal de alarmă asupra timpului petrecut de adolescenți pe internet

Internetul oferă numeroase avantaje, atât adulților cât și adolescenților, pentru că le permite relaționarea...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233