Live

CORONAVIRUS CONSTANŢA

Lupta constănţenilor cu coronavirusul: bolnavii aşteaptă Ambulanţa şi 5 zile, sute de oameni sunt pe lista de aşteptare! Medicii nu mai fac faţă solicitărilor

Se dă o adevărată luptă pentru testarea COVID-19 în Constanța. Pe de-o parte sunt pacienții, care așteaptă zile la rând să le fie prelevate probele, pe de alta - medicii de pe Ambulanță, care nu mai fac față solicitărilor. În sprijinul lor au venit cadre medicale din rețeaua Direcției de Sănătate Publică, dar și echipaje de ambulanță din sistemul privat.
Publicat pe 25 noiembrie 2020

Diana are 25 de ani și este infectată cu noul coronavirus. A solicitat sprijinul Ambulanței, după ce și-a pierdut gustul și mirosul, în urmă cu două săptămâni, într-o zi de duminică. Echipajul a sosit abia la sfârșitul săptămânii.

„Am sunat la 112 și am solicitat să vină o Ambulanță să ne recolteze probele. A venit în cinci zile. La telefon mi s-a spus că e aglomerație”,a spus tânăra.

Diana nu este singura pacientă ce a întâmpinat această problemă.

.„Am sunat la Salvare și mi-au spus:„Să știți că venim peste trei zile, suntem foarte aglomerați și nu facem față”, a spus o altă constănţeancă.

Iar informațiile care ajung la persoanele care cer sprijinul Ambulanței sunt cât se poate de adevărate și îngrijorătoare. Medicii sunt asaltați de solicitări. La Serviciul de Ambulanță al județului Constanța sunt pe lista de așteptare sute de oameni. Situația s-ar mai fi îmbunătățit în ultimele zile, dar chiar și așa, constănțenii sunt rugați să aibă răbdare. Echipajele nu pot ajunge mai repede de 3-4 zile la domiciliul pacienților. Medicii de pe Ambulanță nu trebuie să se ocupe doar de testările COVID.

„La un moment dat erau cred că erau 400-500 de testări în aşteptare, acum am reuşit să ne apropiem de 200. Noi trebuie să efectuăm și urgențele și transportul celor care sunt pozitivi”, a declarat dr. Claudia Tatarici, purtător de cuvânt al SAJ Constanța.

În sprijinul doctorilor de la SAJ au venit și cadre din rețeaua Direcției de Sănătate Publică, dar și echipaje de Ambulanță din sistemul privat. Cu toții se luptă ca timpul de așteptare pentru testare să fie cât mai mic posibil.

„A fost un număr foarte mare de solicitări către Ambulanţă, noi am venit în sprijinul lor şi am detaşat 15 asistenţi medicali din reţeaua noastră școlaristică”,a spus Tudorel Ene, purtător de cuvânt al DSP Constanța.

"Doamnele asistente sunt de la medicină școlară şi fac echipaj cu ambulanţierii de la noi sau de la ambulanţele private şi efectuează testări, dar dumnealor efectuează testări doar în timpul săptămânii, până la ora 16”, a precizat purtătorul de cuvânt al SAJ Constanța.

Medicii de pe Ambulanță lucrează 24 de ore din 24. Volumul de muncă este extraordinar, iar efortul depus și oboseala își spun cuvântul. Tocmai de aceea se face apel și la înțelegerea constănțenilor. Cel puțin deocamdată, mai mult nu se poate. De exemplu, un echipaj care a transportat un pacient confirmat pozitiv cu noul coronavirus trebuie să stea la decontaminare 45 de minute. Sunt timpi morți, în care alți oameni n-au încotro, decât să aștepte.

„Noaptea trecută am fost la coordonare la dispecerat şi s-au efectuat testări toată noaptea”,a precizat Claudia Tatarici.

Testarea gratuită poate fi solicitată la Serviciul Unic de Urgență 112, însă doar de persoanele care au o simptomatologie COVID-19 clară.

„Persoanele care din varii motive vor să-şi facă acest test, pot apela la un centru privat, contra-cost”, a conchisTudorel Ene.

În clinicile private, un test Real Time PCR ajunge la câteva sute de lei. Miercuri, în Constanța au fost anunțate 747 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, o incidență în municipiu de 9,90, iar în județ de 6,89.

06 decembrie 2020 - 16:06
Mona
Da, ambulanța vine după 5 zile, rezultatul testului după alte 3 zile nu este găsit,apoi ești sunat de către ambulanță că sunt în drum spre tine la 4 dimineața că testul anterior a fost neconcludent și vin să-ți facă alt test,apoi mai aștepți 3 zile rezultatul...a ieșit pozitiv și acum stai la izolare 14 zile.Deci,cate zile ai stat închis în casă?
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Stațiunile montane, luate cu asalt: cei mai mulți români profită de vacanța copiilor

Elevii vor începe, cel mai probabil, școala în format clasic odată cu semestrul al doilea, pe 8 februarie. Înainte...

Constănțenii își usucă rufele în public: între blocuri și la ferestre, obiectele vestimentare sunt lăsate în văzul tuturor

Doamna Iuliana a locuit toată viața în orașul de la malul mării. Spune ca de când se știe, oamenii și-au uscat...

Pandemia i-a făcut pe oameni mai atenți la cheltuieli: doi din trei români au depozite la bancă, se arată într-un studiu

Valentin este navigator. Venitul pe care îl are i-a permis să strângă niște bani și să-și cumpere o...

Geanta de pandemie: mănușile, măștile, dezinfectantul și șervețelele umede sunt nelipsite

Pe lângă portofel, chei, cosmetice și încărcător, ne-am obișnuit să avem mereu la noi materiale de protecție...

S-a stins din viață Andreea, tânăra pentru care oamenii s-au mobilizat să o ajute să ajungă acasă: banii donați îi vor îndeplini ultima dorință

Durere fără margini în familia Andreei. Tânăra româncă suferea de o boală cruntă, cancer în stadiu terminal...

Vreme de primăvară în mijlocul iernii: constănțenii au ieșit la plimbare pe faleză

Temperaturile neobișnuit de mari au adus la malul mării turiști din toată țara. Doamna Corina a lăsat pentru...

Municipiul Constanța are străzi care par rupte dintr-un sat uitat de lume: neasfaltate și pline de gropi

„Strada asta am făcut-o eu, n-a făcut-o Primpria! La Primărie doar plătim!”, spune un constănțean.Chiar dacă...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233