Live

CONSTANŢA. Pomii fructiferi au înflorit în noiembrie: ''Încălzirea globală există și trebuie să ne adaptăm din mers''

Căldura din ultimele zile a bulversat și pomii fructiferi care au început să înflorească din nou. Mai mult, pe câmpurile din Constanța, floarea soarelui a reapărut și deja a făcut seminte chiar în pragul iernii. În aceeași situație sunt și vița de vie și trandafirii ornamentali. Pomicultorii sunt îngrijoraţi privind consecinţele schimbărilor climatice. Spun că astfel producția de fructe de anul viitor, va fi diminuată.
Publicat pe 28 noiembrie 2020

În stațiunea Mamaia au înflorit corcoduşii. Pomii udați de ceața ultimelor două săptămâni și scăldați în soarele de vară, s-au umplut de flori.

"Mugurele de rod începe să lucreze la peste 10 grade. Dacă avem zile consecutive cu peste 10 grade și noaptea nu avem temperaturi scăzute negative, este clar că lucrează: mugurii se umflă", a declarat George Lămureanu, cercetător agricol.

Este un peisaj plăcut ochilor, însă, pentru fermieri este semn că vin vremuri grele pentru producția de fructe de anul viitor. Mai ales dacă temperaturile vor alterna, iar scăderile vor fi bruște.

“Înflorirea secundară a pomilor apare atunci când sunt veri secetoase urmate de ploi în luna octombrie. Nu este de dorit, de ce? Pentru că ramurile pe care apar flori toamna, nu vor fi productive la anul”, a spus dr. Corina Gavăţ, inginer Stația de Cercetări pentru Pomicultură Constanţa.

Vremea neobişnuit de caldă de final de toamnă, îi îngrijorează pe specialiștii agronomi. La Stațiunea de Cercetări pomicole de la Valu lui Traian, horticultorii urmăresc în fiecare zi ce se-ntâmpla cu piersicii și cu caișii.

"Ei stau umflați toată iarna, iernile sunt blânde de câțiva ani încoace, iar primăvara se necrozează și cad. La minus 5 grade deja sunt afectați peste 20% din acei muguri", a mai spus George Lămureanu.

Temperaturile de vară creează probleme și-n câmp. Între Agigea și Techirghiol, câmpurile fermierilor din localitate sunt presărate cu floarea soarelui. Florile mari se văd din șoseaua națională, iar agricultorii care n-au trecut de ceva vreme pe la terenurile agricole au rămas foarte mirați când au văzut o recoltă apărută din senin. Florea soarelui a fost cea mai rapidă: a încolțit, a înflorit, a polenizat și are deja semințe.

"Acuma sunt 11-12 grade la câmp, vă dați seama că a făcut să găsească sămânţa, să găsească condițiile necesare să răsară și să crească, să ajungă până la-nflorire, atmosfera nu mai e cea care era, încălzirea globală există și trebuie să ne adaptăm din mers", a precizat Gheorghe Lămureanu.

Fermierii stau acum cu sufletul la gură și speră ca primăvara să nu vină cu temperaturi mult sub zero grade și asta pentru că, în aceste condiții, riscă să piardă recolta de caise și de piersici, pentru anul viitor.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Stațiunile montane, luate cu asalt: cei mai mulți români profită de vacanța copiilor

Elevii vor începe, cel mai probabil, școala în format clasic odată cu semestrul al doilea, pe 8 februarie. Înainte...

Constănțenii își usucă rufele în public: între blocuri și la ferestre, obiectele vestimentare sunt lăsate în văzul tuturor

Doamna Iuliana a locuit toată viața în orașul de la malul mării. Spune ca de când se știe, oamenii și-au uscat...

Pandemia i-a făcut pe oameni mai atenți la cheltuieli: doi din trei români au depozite la bancă, se arată într-un studiu

Valentin este navigator. Venitul pe care îl are i-a permis să strângă niște bani și să-și cumpere o...

Geanta de pandemie: mănușile, măștile, dezinfectantul și șervețelele umede sunt nelipsite

Pe lângă portofel, chei, cosmetice și încărcător, ne-am obișnuit să avem mereu la noi materiale de protecție...

S-a stins din viață Andreea, tânăra pentru care oamenii s-au mobilizat să o ajute să ajungă acasă: banii donați îi vor îndeplini ultima dorință

Durere fără margini în familia Andreei. Tânăra româncă suferea de o boală cruntă, cancer în stadiu terminal...

Vreme de primăvară în mijlocul iernii: constănțenii au ieșit la plimbare pe faleză

Temperaturile neobișnuit de mari au adus la malul mării turiști din toată țara. Doamna Corina a lăsat pentru...

Municipiul Constanța are străzi care par rupte dintr-un sat uitat de lume: neasfaltate și pline de gropi

„Strada asta am făcut-o eu, n-a făcut-o Primpria! La Primărie doar plătim!”, spune un constănțean.Chiar dacă...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233