dobroge.tv

Live

Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit în pandemie

30 noiembrie 2020
Publicitate

Zeci de credincioși s-au îndreptat astăzi către bisericile din municipiul Constanța. Sărbătoarea Sfântului Andrei a fost anul acesta marcată de pandemie. Enoriașii au trebuit să poarte mască, să respecte distanța fizică și să aibă declarație pe proprie răspundere. Chiar dacă municipiul este în carantină, nu toți au știut că este nevoie de acest document pentru a merge la slujbă.

Niciodată nu mi-a fost teamă și nici nu îmi este că ne-am putea infecta la Sfânta Liturghie, nu!”, spune o constănțeancă

În plină pandemie de COVID-19, credincioșii nu se tem pentru sănătatea lor. Continuă să meargă la biserică, mai ales în zilele de mare sărbătoare, la fel cum a fost și luni, de Sfântul Apostol Andrei. Pentru constănțeni este o zi cu o semnificație aparte.

Această sărbătoare este foarte importantă pentru creștinismul țării noastre, românești”, spune un constănțean.

În pandemie e greu, pentru că trebuie să stăm în frig. Dar ne întărește bunul Dumnezeu și măicuța domnului”, spune o constănțeancă.

Specialiștii au și o explicație: sunt oameni care caută un sprijin în credință, în special în perioadele dificile, așa cum este și criza sanitară.

Este important pentru mentalitatea noastră și pentru psihicul nostru să ne găsim o ancoră. Acum că este o ancoră religioasă sau că este de o altă natură, este clar că oameni nu au cum să supraviețuiască emoțional unei situații de criză, care ne sperie, dacă nu au o ancoră. Dacă nu se ancorează în ceva”, declară Roxana Roahn, psiholog.

Cum pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei nu a fost permis, cel puțin oficial, constănțenii s-au îndreptat către bisericile din municipiu. Din cauza vremii, slujbele fie s-au terminat mai devreme, fie s-au ținut exclusiv în interiorul bisericilor.

Credincioșii noștri în zi de sărbătoare sunt învățați să vină la Sfânta Biserică, în casa lui Dumnezeu. În această perioadă de pandemie este puțin mai dificil, mai ales acum că nu am avut voie să slujim nici în Sfânta Biserică și am avut o zi ploioasă. Dar căldura lui Hristos, puterea Duhului Sfânt, lucrarea Duhului Sfânt s-a revărsat peste noi”, menționează părintele Alexandru Buciu, preot Biserica „Sf Nicolae” din Constanța.

Credincioșii trebuie să respecte normele de distanțare fizică, să poarte mască de protecție și să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere.

Hârtia este obligatorie, acum, când municipiul este în carantină. Orice deplasare, inclusiv la slujbele religioase, trebuie justificată. Nu toți credincioșii au ținut cont de acest lucru.

Reporter: Aveți declarație la dumneavoastră?

Constănțeancă: Aaa, nuuu! Ca să venim la biserică? N-am știut!

Doamna Elena, în schimb, nu a ieșit din casă fără declarație. Ca dânsa sunt și alți constănțeni.

Uitați, aceasta este declarația mea, cu data de astăzi, cu semnătura și numele meu cu adresa de acasă”, spune doamna Elena.

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Peste 700 de mii de români își serbează luni onomastica.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233