dobroge.tv

Live

Proiect de lege: Persoanele alergice nu vor mai fi discriminate și vor beneficia de anumite facilități

17 decembrie 2020
Publicitate

Persoanele alergice au parte de o veste bună. Un proiect de lege prin care cei care dezvoltă anumite sensibilități să nu mai fie discriminați a primit votul final și va fi trimis spre promulgare. În prezent, tot mai mulți oameni dezvoltă un tip sau altul de alergie.

Viața pentru cei care suferă de alergii nu e deloc ușoară. Zi de zi, oamenii trebuie să trăiască cu teama că oricând un factor perturbator le-ar putea declanșa sensibilitatea.

„Nu am cum să îl feresc pentru că este alergic la acarienii din praful din casă, care din păcate nu pot fi eliminați cu totul. Păstrez curățenie, aerisesc des și mă asigur să își ia tratamentul”, spune o constănțeancă.

Iar la asta se adaugă și ignoranța celorlalți oameni. Nu de puține ori, persoanele alergice au fost discriminate, deoarece mulți văd aceste probleme ca pe niște simple mofturi.

În vacanțe, când mergeam cu familia solicitam curățarea camerei la cazare și să vă spun drept, angajații aveau o anumită reticență, dar trebuia să le explic că sunt alergică la praf și că este necesar să fie foarte curat. Li se părea că este un moft, că am eu chef așa să le solicit lucruri mai deosebite. Dar să știți că am observat că multă lume are probleme cu alergiile și chiar și eu în familie mai am”, zice Olivia, persoană alergică.

Și pandemia de COVID contribuie la discriminarea alergicilor. Din cauza similarității simptomelor, mulți alergici sunt puși la zid și catalogați drept purtători ai noului coronavirus.

Când a început anul școlar eu am avut grijă să merg la medicul specialist și să-i eliberez o adeverință, în cazul în care strănuta pentru că un alergic strănută în salve. În cazul în care strănuta să nu fie neapărat considerat purtător de COVID”, spune o mămică.

Dar aceste probleme s-ar putea termina. Un proiect prin de lege care propune protecția persoanelor cu alergii a primit votul final și acum va fi trimis spre promulgare.

Printre cele mai importante facilități aduse de lege se numără înființarea unui registru care să cuprindă toate persoanele alergice, obligativitatea unor meniuri speciale pentru persoanele alergice în școli, spitale și alte instituții, instruirea personalului medical în legătură cu persoanele care dezvoltă sensibilități și combaterea discriminării persoanelor care au diverse tipuri de alergie.

În plus, vor exista analize periodice sau anuale decontate prin CNAS şi se va avea în vedere facilitarea și efectuarea diagnosticării precoce.

Medicii atrag atenția că alergiile sunt probleme extrem de serioase, care negestionate corespunzător au consecințe de grave.

O alergie poate să ajungă până la un șoc anafilactic, o formă foarte gravă în care omul își pierde cunoștința, poate să facă convulsii, poate să facă edem glotic, să se sufoce, poate să și moară”, declară dr. Simona Secărea, medic de familie.

Ideea acestui proiect i-a venit unui deputat constănțean, după ce ani buni copilul lui alergic nu a avut parte de înțelegere din partea celor din jur. Deputatul speră ca astfel, toate persoanele care dezvoltă alergii vor fi tratate egal.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233