dobroge.tv

Live

Gospodinele se pregătesc de Crăciun: medicii îndeamnă oamenii să aibă grijă la excesele alimentare şi de alcool

21 decembrie 2020
Publicitate

Că românul este gurmand din fire toată lumea o ştie, dar că mâncarea pe care o preferă este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă, puţini conştientizează. Prin urmare, medicii trag semnale de alarmă, pentru ca masa de sărbători să fie un motiv de bucurie, nu unul de mers la medic.

Românii sunt gurmanzi din fire. Așa că de sărbători, masa trebuie să fie încărcată. Pe lista gospodinelor sunt cârnaţii, friptura, caltaboşul şi lebărul. Celor mai mulți dintre constănțeni le place să pregătească toate aceste bunătăți, acasă.

De pe masa de Crăciun nu lipsește nici alcoolul. Oameniii sunt de părere că lângă bunătățile pregătite, merge un pahar de voie bună.

Românii sunt obișnuiți cu mese copioase, de cele mai multe ori cu 4 feluri de mâncare, care se întind pe durata a câtorva ore. Medicii, însă, recomandă moderație și îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă la excesele alimentare, dar și la cantitatea de alcool.

“În primul rând trebuie să avem grijă la cantitate, să încercăm să mâncăm mesele distanțate, la câteva ore. Sigur că ne dorim să mâncăm din toate bunătățile pe care le avem pe masă în aceste zile, dar important este să mâncăm câte puțin. Grijă la combinația dintre grăsimi, carne grasă și dulciuri. De preferat ar fi dulciurile să nu le consumăm imediat după masa principal, să mai lăsăm o oră-două să treacă până servim desertul. Ideea de bază și ce este cel mai important, este moderația”, a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.

Cadrele medicale s-au obişnuit. An de an, sute de persoane ajung la urgenţă cu afecţiuni gastrointestinale.

"Indigestii, crize de ulcer, pancreatite, crize biliar care se declașează după un abuz de mâncare combinată și cu alcool", a precizat Despina Vafiadis.

După mâncarea copioasă din această perioadă, puțină mișcare este binevenită. Sau măcar o plimbare în jurul blocului, atât cât ne permit situația actuală și restricțiile impuse.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233