dobroge.tv

Live

Constănțenii, deranjați de artificii și petarde: „Pocnesc din minut în minut. Ne-au înnebunit și pe noi și pe câini”

30 decembrie 2020
Publicitate

Artificii, petarde și pocnitori sunt doar câteva dintre zgomotele cu care ne-am obișnuit la trecerea dintre ani. Pe cât sunt de îndrăgite de unii, pe atât sunt de contestate de constănțenii care s-au săturat de zgomot, în această perioadă a anului. Autoritățile atrag însă atenția că aceste materiale sunt periculoase și este nevoie de autorizații speciale pentru a fi comercializate.

Ionuț vinde artificii la o tarabă din cartierul Tomis Nord. Are autorizațiile necesare și respectă toate regulile de igienă impuse de pandemie. Materialele pe care le vinde sunt sigure, spune el.

Sunt cele de clasa I, II, care sunt legale, deci nu există pericol. Am niște vulcani micuți, pentru copii mai mult, am care zboară pe cer singure și fac ca o ploaie de stele”, spune Ionuț.

Chiar dacă este pandemie, oamenii încă mai cumpără materiale pirotehnice. Cei mai încântați sunt copiii, deși ei nu au voie să le folosească.

Copii nu știu să scrie, să citească, părinții ar trebui să îi informeze”, spune Ionuț.

Nu toți oamenii se bucură însă de distracția cu petarde. Pentru unii, zgomotul este insuportabil și ar vrea ca acest gen de activități să înceteze pentru totdeauna.

Pocnesc din minut în minut. Ne-au înnebunit și pe noi și pe câini și pe toți. Cățelul meu, săracul, nu vă mai spun”, declară o constănțeancă.

Și dincolo de gălăgie, petardele și artificiile sunt extrem de periculoase. Au existat multe cazuri de persoane care au rămas mutilate pe viață din cauza unei clipe de neatenție, lângă materialele explozive.

Cunosc persoane care au rămas orbi, fără degete. Multe chestii”, spune un constănțean.

Artificiile și materialele explozibile nu sunt periculoase doar pentru oameni. Ele sunt un adevărat coșmar și pentru animăluțele de companie care în noaptea de anul nou trăiesc un adevărat coșmar, iar stăpânii nu știu cum să își țină în frâu companionii.

Autoritățile le reamintesc oamenilor că doar anumite materiale pirotehnice pot fi comercializate, iar pentru acestea este nevoie de autorizații speciale.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală, orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”, declară Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Dacă doriți să cumpărați articole pirotehnice, verificați eticheta. Aceasta trebuie să fie inscripționată în limba română. Pot fi comercializate către public steluțele, lumânările scânteietoare, jerbele cu scântei, minifaclele și inelele de foc.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233