dobroge.tv

Live

AFACERI CU LACĂTUL PE UŞĂ

CONSTANŢA. Revolta unui patron de restaurant: ''Pe Valea Prahovei nu există nicio restricţie, noi stăm și ne uităm la soare''

04 ianuarie 2021
Publicitate

Restaurantele din județul Constanța rămân închise în interior, chiar dacă rata de infectare cu noul coronavirus este sub 3 cazuri la mia de locuitori. Decizia a fost luată în baza reglementărilor de la nivel național, pentru 14 zile, înainte ca incidența în Constanța să scadă. Patronii de restaurante sunt, însă, nemulțumiți. După un 2020 dezastruos, redeschiderea localurilor în interior ar fi o speranță, mai ales că vremea rece nu prea aduce clienți la terase.

„Nu primim nici ajutor, n-avem voie nici să deschidem”. Spune Nicu Lascu, un patron de restaurant din Năvădari. Localitatea are o incidență de sub 2,5 la mia de locuitori, fapt ce ar permite funcționarea în interiorul restaurantelor cu un număr limitat de clienți. Totuși, acest lucru nu este posibil.

În ultimele zile din 2020, autoritățile au constatat că rata de infectare depășește 3 cazuri la mia de locuitori. Automat, activitatea în interiorul localurilor a rămas sistată, indiferent de incidența din fiecare localitate în parte.

Restaurantele din judeţul Constanţa ar putea rămâne închise în interior până la jumătatea lunii ianuarie. După această dată, în funcție de evoluția pandemiei, activitatea ar putea fi reluată la 30 la sută din capacitate.

Situația este cu atât mai frustrantă pentru reprezentanții localurilor din Constanța cu cât în alte zone din țară, activitatea în interiorul cafenelelor sau restaurantelor a fost reluată în momentul în care incidența a scăzut sub pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

„Am fost în țară şi în marea majoritate a localităţilor, restaurantele sunt deschise”, a spus Luminița Vrabie, șef restaurant.

„Pe Valea Prahovei nu există nicio restricţie, am observat că s-au făcut revelioane, petreceri, restaurantele merg din plin şi noi, din județul Constanța, stăm și ne uităm la soare, așteptăm să vină vara”, a mai spus Nicu Lascu

Patronii care au și terasă sunt mai norocoși. Își pot primi clienții. Însă vremea nu este un prieten prea bun în această perioadă. Totul se simte în încasări. Iar mai puțini bani în buzunarele patronilor înseamnă și angajați trimiși acasă sau, și mai rău, afaceri cu lacătul pe ușă.

„Din păcate, sunt colegi care au închis restaurantele de tot pentru că nu au mai reuşit să susţină afacerea şi este păcat pentru că au fost şi multe restaurante care au fost startup-uri, veneau cu un meniu inovativ, tineri şi toată această pandemie i-a descurajat”, a precizat Nicu Lascu.

Explicația pentru restricția încă în vigoare este simplă: rata de incidență calculată de Direcția de Sănătate Publică Constanța, este constatată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și rămâne în vigoare pentru14 zile.

„Pentru județul Constanţa, pe data de 30 decembrie, s-a stabilit încadrarea în pragul de 3 la mie a ratei de incidenţă. Stabilirea acestui prag a fost făcută conform prevederilor legale. Măsurile aferente acestui prag, scenariul roșu, includ, printre altele, şi interzicerea funcţionării în interior a unităţilor de alimentație publică", a declarat Silviu Coşa, prefectul județului Constanța.

Luni, DSP a anunțat o incidență de 2,75 cazuri de infectare cu noul coronavirus în județul Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233