dobroge.tv

Live

Lebedele de la Eforie, atracţia iernii pe litoral. Oamenii sunt sfătuiţi să nu le mai dea pâine sau cozonac

06 ianuarie 2021
Publicitate

Constănțenii care au ieșit la plimbare pe malul mării din Eforie Sud au fost întâmpinați de un stol de lebede. Acestea nu au fost doar admirate, ci au primit și mâncare de la localnici și turiști. Însă ceea ce nu știu oamenii, este că pâinea oferită grațioaselor păsări este dăunătoare.

Păsările își fac apariția, în fiecare iarnă, în golful Capul Turcului, o zonă ferită de vânt și îngheț. Lebedele rămân aici, pentru că sunt hrănite de oameni și s-au familiarizat cu prezența lor. Păsările migratoare se apropie de mal și primesc liniștite hrană oferită de oameni: pâine sau cozonac.

"La Capul Turcului să știți că vin lebede tinere, din zonele mai nordice: din Polonia, din Cehia, de pe Vâltava (sunt foarte multe lebede acolo) și chiar mai din Nord. Ele coboară în timpul iernii să găsească un loc în care să se hrănească", a declarat biologul Adrian BÎLBĂ, directorul Centrului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Se vede că sunt flămânde și s-au obișnuit cu prezența celor care vin să le hrănească, să le admire și să le fotografieze.

Golful Capul Turcului este o zonă ferită de vânt şi de îngheţ din Eforie Sud. Pe plaja de aici, lebedele primesc în fiecare zi câteva kilograme de pâine, pufuleți sau cozonac. Este o mare greșeală să le aruncăm produse de panificație în mare: coca absoarbe apă sărată și astfel sarea intră-n corpul păsării.

"Pâinea are un dublu dezavantaj: pe de-o parte că este o hrană nenaturală și necorespunzătoare unui animal sălbatic și al doilea dezavantaj este că are o densitate calorică, energetică, foarte mare, se supun riscului îngrășării. Prin îngrășare șansele lor și capacitatea lor de a zbura și de-a se apăra în ultimă instanță, scade", a precizat directorul Centrului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Biologii spun că lebedele care au ales să rămână pe litoralul românesc nici nu vor mai pleca de aici pentru că s-au adaptat acestor condiţii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233