Live

Social Media, de la utilitate la dependență: specialiștii trag un semnal de alarmă asupra timpului petrecut de adolescenți pe internet

Trei sferturi dintre români stau pe social media pentru a urmări postările prietenilor. Este rezultatul unui studiu care arată impactul rețelelor de socializare asupra oamenilor. Tinerii petrec cel mai mult timp pe internet, fie că postează, comunică sau urmăresc profilurile prietenilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că această activitate poate fi dăunătoare, mai ales pentru adolescenții care își petrec o bună parte din zi pe internet.
Publicat pe 13 ianuarie 2021

Internetul oferă numeroase avantaje, atât adulților cât și adolescenților, pentru că le permite relaționarea și comunicarea cu ceilalți mult mai ușor. Cristian spune că își petrece o mare parte din zi intrând pe rețele de socializare. Este chiar primul lucru pe care îl face, după ce se trezește.

Sincer, aproximativ șase-șapte ore pe zi acum cu pandemia asta. Când nu era pandemie, în jur de trei-patru ore pe zi, cam așa. Primul lucru pe care îl fac, mă trezesc și pun mâna pe telefon. Mă uit cinci-zece minute și după, mai departe, ce trebuie să facem”, spune Cristian.

Păi depinde câte mesaje primesc pe zi. Când mă plictisesc sau nu am ce face acasă, mă mai uit pe Instagram sau pe alte rețele de socializare. Dar de obicei îmi verific mesajele. Nu prea postez, dar mai mult urmăresc persoane, mă uit la ce postează”, spune un constănțean.

Dacă unii folosesc rețelele de socializare pentru a ține legătura cu prietenii, alți constănțeni își ocupă timpul să caute pe internet strict ceea ce îi interesează, în funcție de pasiunile pe care le au. Sunt și tineri care stau pe internet, fără vreun scop anume.

La pozele prietenilor și la chestii de artă pentru că sunt pasionată de pictură”, spune o constănțeancă.

Stau și dau scroll în continuu, mă uit în continuu, nu caut ceva în special”, spune un constănțean.

Potrivit cercetărilor, femeile sunt în general mai active pe rețelele de socializare decât bărbații. Când vine vorba de a posta o poză, a da share unei alte postări sau a aprecia postările celorlalți, femeile înregistrează diferențe pozitive la majoritatea activităților.

Totuși, această activitate, inofensivă la prima vedere, poate genera probleme grave, mai ales în rândul adolescenților. Anxietatea, depresia și singurătatea sunt doar câteva dintre tulburările pe care dependența de social media le provoacă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani.

Odată cu pierderea controlului asupra consumului de social media, este afectată sănătatea mintală a tinerilor, care ajung să dezvolte tot soiul de afecțiuni, spun specialiștii.

S-a observat o deficient pe interacțiunea socială. S-a observat chiar și la o parte din adolescenți că-și doresc să-și petreacă din ce în ce mai mult timp acasă, izolați în fața calculatorului și cu toate aceste lucruri vom avea de lucrat. Am observat de asemenea, o deficiență în ceea ce privește atenția la nivel voluntar. Un deficit de atenție și am observat și un deficit de atenție în ceea ce privește capacitatea lor de concentrare pe sarcini concrete și activități de lucru. Pentru că vorbim de o cu totul altă atenție atunci când suntem în grup și suntem educați și ne interesează doar ceea ce este important pentru noi, iată că într-o oarecare măsură structurarea spațiului cât mai lipsit de stimuli a dus la acest deficit de atenție la nivel de grup și o slabă capacitate de concentrare. Mai mult decât atât, la foarte mulți dintre adolescenți, datorită faptului că au fost nevoiți să petreacă foarte mult timp în fața calculatorului, ne-am întâlnit cu elemente de anxietate”, declară Cristina Gemănaru, psihoterapeut.

Dependența psihologică de a fi în permanență online are ca rezultat anxietatea atunci când cineva se simte deconectat și duce la frica de a pierde un eveniment care are loc pe internet. Specialiștii recomandă ca timpul petrecut în online să nu fie mai mare decât cel pe care petrecut în societate, în viața reală.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

o-mina-de-aur-cu-potential-neexploatat-noua-strategie-de-dezvoltare-isi-propune-sa-aduca-constanta-in-locul-pe-carel-merita-acela-de-pol-economic-al-europei

O mină de aur cu potențial neexploatat. Noua strategie de dezvoltare își propune să aducă Constanţa în locul pe care-l merită: ''acela de pol economic al Europei''

O mină de aur cu potențial neexploatat – așa este Constanța în acest moment. Deși resursele îi permit să fie...

intalnire-cu-scantei-intre-reprezentantii-municipalitatii-si-taximetristi-o-replica-dea-lui-horia-constantinescu-a-incins-spiritele-domle-ai-onoare

Întâlnire cu scântei între reprezentanții municipalității și taximetriști. O replică de-a lui Horia Constantinescu a încins spiritele: ''Dom’le, ai onoare?''

Vociferările s-au ținuț lanț joi dimineață la întâlnirea dintre reprezentanții municipalității și...

niciunul-dintre-ceasurile-amplasate-in-oras-nu-mai-functioneaza-ce-planuri-are-primaria-constanta-in-cazul-acestora

Niciunul dintre ceasurile amplasate în oraș nu mai funcționează: ce planuri are Primăria Constanța în cazul acestora

„Ăstuia i se spunea înainte „Trei ceasuri rele” și uite că nici unul nu mai merge!”, spune un...

campanii-de-sterilizare-gratuita-a-animalelor-fara-stapan-din-oras-prin-proiectul-efort-comun-pentru-un-viitor-mai-bun

Campanii de sterilizare gratuită a animalelor fără stăpân din oraș, prin proiectul „Efort comun pentru un viitor mai bun”

Săptămâna viitoare, Primăria Constanța și Animal Society dau startul celei de-a doua etape de sterilizare a...

constanta-admisa-la-oxford-antonia-are-nevoie-de-noi-ajutatima-sa-continui-pe-drumul-ales-de-mine

CONSTANȚA. Admisă la Oxford, Antonia are nevoie de noi: „Ajutați-mă să continui pe drumul ales de mine”

Visul copiilor olimpici, care își doresc să urmeze o carieră în cercetare, este de a studia la o universitatea de...

centrele-spa-deschise-dupa-o-lunga-perioada-oamenii-se-pot-bucura-din-nou-de-sauna-piscina-interioara-si-diverse-terapii

Centrele SPA, deschise după o lungă perioadă: oamenii se pot bucura din nou de saună, piscina interioară și diverse terapii

Pandemia a pus lacătul pe piscinele interioare și pe centrele SPA mai bine de un an. Cu pași mici dar singuri,...

un-nou-caz-de-bullying-in-judetul-constanta-un-elev-de-clasa-a-saptea-umilit-de-11-colegi

Un nou caz de bullying, în județul Constanța: un elev de clasa a șaptea, umilit de 11 colegi

Bullying-ul s-a răspândit îngrijorător în ultima perioadă, iar violența fizică și verbală este tot mai...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233