Live

Social Media, de la utilitate la dependență: specialiștii trag un semnal de alarmă asupra timpului petrecut de adolescenți pe internet

Trei sferturi dintre români stau pe social media pentru a urmări postările prietenilor. Este rezultatul unui studiu care arată impactul rețelelor de socializare asupra oamenilor. Tinerii petrec cel mai mult timp pe internet, fie că postează, comunică sau urmăresc profilurile prietenilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că această activitate poate fi dăunătoare, mai ales pentru adolescenții care își petrec o bună parte din zi pe internet.
Publicat pe 13 ianuarie 2021

Internetul oferă numeroase avantaje, atât adulților cât și adolescenților, pentru că le permite relaționarea și comunicarea cu ceilalți mult mai ușor. Cristian spune că își petrece o mare parte din zi intrând pe rețele de socializare. Este chiar primul lucru pe care îl face, după ce se trezește.

Sincer, aproximativ șase-șapte ore pe zi acum cu pandemia asta. Când nu era pandemie, în jur de trei-patru ore pe zi, cam așa. Primul lucru pe care îl fac, mă trezesc și pun mâna pe telefon. Mă uit cinci-zece minute și după, mai departe, ce trebuie să facem”, spune Cristian.

Păi depinde câte mesaje primesc pe zi. Când mă plictisesc sau nu am ce face acasă, mă mai uit pe Instagram sau pe alte rețele de socializare. Dar de obicei îmi verific mesajele. Nu prea postez, dar mai mult urmăresc persoane, mă uit la ce postează”, spune un constănțean.

Dacă unii folosesc rețelele de socializare pentru a ține legătura cu prietenii, alți constănțeni își ocupă timpul să caute pe internet strict ceea ce îi interesează, în funcție de pasiunile pe care le au. Sunt și tineri care stau pe internet, fără vreun scop anume.

La pozele prietenilor și la chestii de artă pentru că sunt pasionată de pictură”, spune o constănțeancă.

Stau și dau scroll în continuu, mă uit în continuu, nu caut ceva în special”, spune un constănțean.

Potrivit cercetărilor, femeile sunt în general mai active pe rețelele de socializare decât bărbații. Când vine vorba de a posta o poză, a da share unei alte postări sau a aprecia postările celorlalți, femeile înregistrează diferențe pozitive la majoritatea activităților.

Totuși, această activitate, inofensivă la prima vedere, poate genera probleme grave, mai ales în rândul adolescenților. Anxietatea, depresia și singurătatea sunt doar câteva dintre tulburările pe care dependența de social media le provoacă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani.

Odată cu pierderea controlului asupra consumului de social media, este afectată sănătatea mintală a tinerilor, care ajung să dezvolte tot soiul de afecțiuni, spun specialiștii.

S-a observat o deficient pe interacțiunea socială. S-a observat chiar și la o parte din adolescenți că-și doresc să-și petreacă din ce în ce mai mult timp acasă, izolați în fața calculatorului și cu toate aceste lucruri vom avea de lucrat. Am observat de asemenea, o deficiență în ceea ce privește atenția la nivel voluntar. Un deficit de atenție și am observat și un deficit de atenție în ceea ce privește capacitatea lor de concentrare pe sarcini concrete și activități de lucru. Pentru că vorbim de o cu totul altă atenție atunci când suntem în grup și suntem educați și ne interesează doar ceea ce este important pentru noi, iată că într-o oarecare măsură structurarea spațiului cât mai lipsit de stimuli a dus la acest deficit de atenție la nivel de grup și o slabă capacitate de concentrare. Mai mult decât atât, la foarte mulți dintre adolescenți, datorită faptului că au fost nevoiți să petreacă foarte mult timp în fața calculatorului, ne-am întâlnit cu elemente de anxietate”, declară Cristina Gemănaru, psihoterapeut.

Dependența psihologică de a fi în permanență online are ca rezultat anxietatea atunci când cineva se simte deconectat și duce la frica de a pierde un eveniment care are loc pe internet. Specialiștii recomandă ca timpul petrecut în online să nu fie mai mare decât cel pe care petrecut în societate, în viața reală.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANȚA. Evenimente organizate de Teatrul de Stat în colaborare cu Primăria, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Teatrul de Stat Constanța, în colaborare cu Primăria Constanța, desfășoară vineri, 15 ianuarie, o serie de...

CONSTANȚA. La doar doi anișori, Anastasia suferă de o boală gravă: să o ajutăm să se bucure de copilărie

Atunci când Anastasia a venit pe lume, le-a umplut sufletul de bucurie părinților. Trei luni mai târziu, însă,...

Istorie lăsată în paragină. Tunelul de cale ferată din zona Portului Constanța, înconjurat de gunoaie și vegetație

Povestea tunelului se leagă strâns de prima cale ferată care a fost făcută în Dobrogea și care lega Cernavodă...

Constănțenii au stat la cozi pentru a-și plăti datoriile la stat: „Ca în fiecare an, este bătaie de joc"

„E bătaie de joc. Ca în fiecare an, este bătaie de joc!”, spune un constănțeanUn domn stă de 15 minute la...

Există viață și fără internet: specialiștii recomandă ca timpul petrecut online să nu fie mai mare decât cel petrecut în societate

Viața fără internet pare aproape imposibilă pentru cei mai mulți tineri. Vârstnicii, însă, pot trăi...

Constănțenii, mai precauți cu banii, dar dornici de relaxare

Pandemia de coronavirus a dat peste cap toate planurile românilor. Anul 2020 nu va fi unul pe care-l vor ţine minte...

Mai săraci, din cauza pandemiei! Șomerii și agricultorii au fost grav afectați: „În anii precedenți stăteam pe linia de plutire”

Ultimele luni au fost un adevărat coșmar pentru doamna Liliana. De 30 de ani vinde în piață, iar acum abia mai...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233