dobroge.tv

Live

Istorie lăsată în paragină. Tunelul de cale ferată din zona Portului Constanța, înconjurat de gunoaie și vegetație

14 ianuarie 2021
Publicitate

A fost realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea, de cunoscutul inginer Anghel Saligny, iar acum este lăsat în paragină. Tunelul de cale ferată, din zona Portului, este o comoară arhitecturală și inginerească și, din păcate, nu este apreciată la adevărată ei valoare. Autoritățile ar fi avut o tentativă de a salva construcția acum 3 ani, însă nici până acum nu s-a materializat.

Povestea tunelului se leagă strâns de prima cale ferată care a fost făcută în Dobrogea și care lega Cernavodă de Constanța, inaugurată la jumătatea secolului al XIX-lea. Pentru una dintre ramificațiile căii ferate a fost nevoie de un tunel special pentru că malurile din zonă se surpau. Tunel care există și astăzi.

S-a făcut de către Anghel Saligny, la sfârșitul secolului XIX, acest tunel era o intrare și ieșire din port”, declară arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Ceea ce a fost o adevărată capodoperă arhitecturală, acum se degradează.

De ani de zile, zona tunelului a fost lăsată în paragină. S-au adunat gunoaiele, vegetația a crescut, iar tunelul a fost dat uitării.

Iar acum ați văzut că se mai surpă și malurile din jurul lui”, mai spune arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Tunelul aparține de Căile Ferate Române, spun specialiștii. Chiar și așa, autoritățile locale ar fi avut o încercare de a-l pune în valoare.

Acum trei ani s-a pus problema într-o ședință a comisiei tehnice de urbanism a primăriei ca acest tunel să devină iarăși funcțional pentru un pasaj rutier”, adaugă arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Pentru ca acest proiect, sau oricare altul care ar putea salva tunelul, să fie materializat, ar fi necesar acordul mai multor instituții. Însă, cel mai mult ar conta finanțarea, mai spun experții.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233