Live

Istorie lăsată în paragină. Tunelul de cale ferată din zona Portului Constanța, înconjurat de gunoaie și vegetație

A fost realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea, de cunoscutul inginer Anghel Saligny, iar acum este lăsat în paragină. Tunelul de cale ferată, din zona Portului, este o comoară arhitecturală și inginerească și, din păcate, nu este apreciată la adevărată ei valoare. Autoritățile ar fi avut o tentativă de a salva construcția acum 3 ani, însă nici până acum nu s-a materializat.

Povestea tunelului se leagă strâns de prima cale ferată care a fost făcută în Dobrogea și care lega Cernavodă de Constanța, inaugurată la jumătatea secolului al XIX-lea. Pentru una dintre ramificațiile căii ferate a fost nevoie de un tunel special pentru că malurile din zonă se surpau. Tunel care există și astăzi.

S-a făcut de către Anghel Saligny, la sfârșitul secolului XIX, acest tunel era o intrare și ieșire din port”, declară arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Ceea ce a fost o adevărată capodoperă arhitecturală, acum se degradează.

De ani de zile, zona tunelului a fost lăsată în paragină. S-au adunat gunoaiele, vegetația a crescut, iar tunelul a fost dat uitării.

Iar acum ați văzut că se mai surpă și malurile din jurul lui”, mai spune arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Tunelul aparține de Căile Ferate Române, spun specialiștii. Chiar și așa, autoritățile locale ar fi avut o încercare de a-l pune în valoare.

Acum trei ani s-a pus problema într-o ședință a comisiei tehnice de urbanism a primăriei ca acest tunel să devină iarăși funcțional pentru un pasaj rutier”, adaugă arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.

Pentru ca acest proiect, sau oricare altul care ar putea salva tunelul, să fie materializat, ar fi necesar acordul mai multor instituții. Însă, cel mai mult ar conta finanțarea, mai spun experții.

16 ianuarie 2021 - 17:31
16 ianuarie 2021 - 11:19
Claudiu
O frumusețe de arhitectura..este in paragina infiltratii mari..am fost acum 1 luna pe acolo.
15 ianuarie 2021 - 17:56
CRAIU MARIA
Păcat măcar de s-ar putea face ceva pentru tunel,zic și eu,să devină posibil punct de vizitat de către turiști adică istorie frumoasă punct turistic că o amintire acelor vremuri frumoase când funcționa ca și cale ferată să ne plimbăm cu un trenuleț prin port până eventual între gară Constanța și Cernavodă gară linie CFR turistică mă gândesc că s-ar putea câștiga enorm pentru județul Constanța,cu un ghid
15 ianuarie 2021 - 17:55
Petre
La acest tunel a fost muncă, dar cine să aprecieze în ziua de azi( mă refer la guvernanți) , au interes numai de ciolan.... acolo sunt infiltratii de apă, de întreținut canale de scurgere a apelor, iluminat și paza tunelului... nu vă spun o noutate, că duar suntem în România...
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Zile de iarnă, vreme de primăvară: razele soarelui i-au scos din case pe constănțeni pentru o plimbare pe malul mării

Soarele i-a scos din casă pe constănțeni. La amiază, pe faleză, era aproape plin. Pentru că nu a apucat să...

Condiții grele pentru piețarii Constănțeni: sunt nevoiți să lucreze în mirosuri greu de suportat și fără să li se pună la dispoziție un minim de confort

Străzi și trotuare murdare, mirosuri de nedescris și mult frig, asta îndură comercianții din unele piețe ale...

Șacalii au dat de furcă multor gospodării dobrogene: specialiștii de mediu atrag atenția că nu vânătoarea este soluția

Incidentele în care șacalii au pătruns în curțile oamenilor i-au făcut pe aceștia să se gândească tot mai...

Alianța Franceză Constanța s-a mutat în casă nouă: ambasadorul Franței în România, a inaugurat noul sediu de la malul mării

„Am onoarea de a inaugura aceasta nouă clădire a Alianței Franceze din Constanța”, a spus Laurence Auer,...

Delta Dunării, colțul de rai al turiștilor: tot mai mulți români, dar și străini și-au făcut deja rezervare pentru această vară

Delta Dunării este pentru mulți români, dar și străini o destinație unică. Turiștii găsesc aici mereu o oază...

Militar roman în mijlocul Africii: de patru luni, căpitanul Gabriel Sandu este într-o misiune specială în Mali

Căpitanul Gabriel Cătălin Sandu, membru al echipajului fregatei „Mărășești” este singurul militar român...

Consultații gratuite pentru elevi, oferite de specialiști în optometrie la Sanatoriul de la Techirghiol

Milan are 14 ani și este clasa a nouă. Face școală online de un an și deja are probleme. Oboseală își spune...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233