Istorie lăsată în paragină. Tunelul de cale ferată din zona Portului Constanța, înconjurat de gunoaie și vegetație
A fost realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea, de cunoscutul inginer Anghel Saligny, iar acum este lăsat în paragină. Tunelul de cale ferată, din zona Portului, este o comoară arhitecturală și inginerească și, din păcate, nu este apreciată la adevărată ei valoare. Autoritățile ar fi avut o tentativă de a salva construcția acum 3 ani, însă nici până acum nu s-a materializat.
Povestea tunelului se leagă strâns de prima cale ferată care a fost făcută în Dobrogea și care lega Cernavodă de Constanța, inaugurată la jumătatea secolului al XIX-lea. Pentru una dintre ramificațiile căii ferate a fost nevoie de un tunel special pentru că malurile din zonă se surpau. Tunel care există și astăzi.
„S-a făcut de către Anghel Saligny, la sfârșitul secolului XIX, acest tunel era o intrare și ieșire din port”, declară arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.
Ceea ce a fost o adevărată capodoperă arhitecturală, acum se degradează.
De ani de zile, zona tunelului a fost lăsată în paragină. S-au adunat gunoaiele, vegetația a crescut, iar tunelul a fost dat uitării.
„Iar acum ați văzut că se mai surpă și malurile din jurul lui”, mai spune arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.
Tunelul aparține de Căile Ferate Române, spun specialiștii. Chiar și așa, autoritățile locale ar fi avut o încercare de a-l pune în valoare.
„Acum trei ani s-a pus problema într-o ședință a comisiei tehnice de urbanism a primăriei ca acest tunel să devină iarăși funcțional pentru un pasaj rutier”, adaugă arhitect Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala Dobrogea.
Pentru ca acest proiect, sau oricare altul care ar putea salva tunelul, să fie materializat, ar fi necesar acordul mai multor instituții. Însă, cel mai mult ar conta finanțarea, mai spun experții.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație

Gara Constanța, din 1960 până azi – 65 de ani de mobilitate și progres

ANAT cere un mecanism european obligatoriu de protecție împotriva falimentului companiilor aeriene

Au aruncat gunoiul pe domeniul public și au fost amendați. Au fost surprinși de camerele de supraveghere
Asfaltare pe un tronson al bulevardului Mamaia. Lucrările se desfășoară cu restricții de trafic rutier
Se reiau lucrările de modernizare la magistrala M2 din Constanța
Pirați, rock și vot! Festivalul din Sulina combină muzica cu responsabilitatea civică
965 de secții de votare în diaspora pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Mâine începe votarea
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

