Există viață și fără internet: specialiștii recomandă ca timpul petrecut online să nu fie mai mare decât cel petrecut în societate
Unul din șapte români nu a folosit deloc internetul, anul trecut. Este rezultatul unui studiu recent al Institutului Național de Statistică. Cei mai reticenți cu noile tehnologii sunt bătrânii, se arată în studiu.
Viața fără internet pare aproape imposibilă pentru cei mai mulți tineri. Vârstnicii, însă, pot trăi liniștiți fără noile tehnologii.
„Am așa, telefon simplu, fără internet. Nepoții, copii, folosesc, da. Nu mi-a plăcut. Dacă nu este, nu este”, spune un constănțean.
Unul din șapte români nu a folosit deloc internetul în 2020, conform studiului. În general, persoanele în vârstă nu au acces la internet și nu doresc să-l folosească, se mai arată în studiu.
În vreme de pandemie, multe activități s-au mutat exclusiv online. Dar digitalizarea forțată nu i-a făcut pe vârstnici mai deschiși la ideea de internet. Ei preferă, în continuare, rezolvarea problemelor prin metoda clasică, deși e multe ori este mai incomodă.
„Din moment ce noi, ăștia mai în vârstă nu ne descurcăm foarte bine online, trebuie să suportăm problema asta. Am înțeles că se poate și online. Trebuie să ai spațiu virtual și la un moment dat când te-ai încurcat, asta e”, spune un alt constănțean.
Dar cu cât sunt mai tineri, cu atât constănțenii sunt mai dependenți de tehnologie. Unii dintre ei nu concep să treacă nicio zi fără câteva ore petrecute online.
Reporter: Cam cât stai pe internet:
Constănțeancă: Două ore pe zi, o oră.
Reporter: Aveți internet pe telefon?
Constănțeancă: Da.
Printre cele mai frecvente scopuri pentru care aceștia folosesc internetul, se numără cele legate de comunicare, în special participarea la reţele de socializare, efectuarea apelurilor vocale sau video pe internet ṣi utilizarea mesageriei.
Constănțeancă: Mă uit și eu la poze, dar nu postez, nu fac nimic.
Reporter: Zilnic intrați?
Constănțeancă: Da, așa fugitiv.
87% dintre bărbați petrec timpul zilnic pe internet, cu două procente mai mult decât femeile. La categoria: Segment de vârstă, cei mai activi sunt cei cu vârsta între 14 și 35 de ani.
Prea mult timp petrecut pe internet poate fi dăunător. Specialiștii recomandă ca timpul petrecut pe internet să nu fie mai mare decât cel petrecut în societate, în viața reală. De multe ori, oamenii nu mai fac diferența între viața online și realitate, iar asta poate avea consecințe pe termen lung.
„Depinde targetul ca și vârstă, la ce vârstă ne adresăm, la ce categorie de vârstă ne adresăm și ce dorim să transmitem. Este perfect adevărat, noi trăim într-o anumită societate, trăim în anumite timpuri unde întradevăr tot ceea ce înseamnă tehnologie, tot ce înseamnă gadget-uri și aceste interfețe între om și celălalt om din spatele calculatorului ne influențează”, declară Cristina Gemănaru.
În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere faṭă de anul 2019. 60,9% dintre aceste familii locuiesc în mediul urban, mai arată analiza INS.
Eveniment
Externe
Sănătate
.jpeg)
Zile de sărbătoare la malul mării: Bricul Mircea poate fi vizitat de doritori
.jpeg)
Unde este amplasat containerul pentru deșeuri voluminoase?

RAJA: Zilele Constanței, marcate prin concerte pline de emoție și energie
Premiul Opera Omnia pentru critică și istorie literară acordat prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, de la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța
ePatrimoniu, o platformă digitală modernă, ușor de accesat și de utilizat
Gara Constanța, din 1960 până azi – 65 de ani de mobilitate și progres
ANAT cere un mecanism european obligatoriu de protecție împotriva falimentului companiilor aeriene
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

