dobroge.tv

Live

18 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an. Pandemia a dus la creșterea numărului persoanelor depresive

18 ianuarie 2021
Publicitate

18 ianuarie, cunoscută drept „Blue Monday” sau „Lunea Albastră”, este considerată a fi cea mai deprimantă zi din an. Specialiștii spun că principala cauză pentru care oamenii sunt mai triști, ar fi temperaturile scăzute și scăderea luminozității. Un alt motiv ar fi lipsa vacanțelor.

În urma unui studiu efectuat de psihologul britanic Cliff Arnall s-a constatat că în a 3-a luni din noul an, majoritatea oamenilor sunt mai deprimați. La baza cercetărilor au stat condițiile meteo, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă sau cât de repede se întunecă. Mai mult, unii și-ar dori să înceapă săptămâna de marți sau miercuri, alții nu au nici o problemă cu ziua de luni.

Teoria are la bază și o campanie publicitară care promova vacanțele. Ideea că sejururile s-au încheiat ne poate influența starea de spirit și ne poate face mai triști.

"Aceste sentimente au fost accentuate şi de instabilitatea financiară care a existat, pe de o parte, şi de faptul că am fost îngrădiţi în a călători, am fost îngrădiţi în a ne petrece concediile şi toate acestea la un loc, până la urmă, nu au determinat decât uneori să fim mai trişti decât în alte momente”, a declarat Cristina Gemănaru, psiholog.

Anul acesta, un alt factor care a dus la creșterea numărului persoanelor depresive a fost și pandemia.

"Având în vedere situaţia prin care am trecut în anul ce tocmai s-a încheiat, putem spune că persoanele care s-au simţit sau care au trecut prin episoade de depresie au fost mult mai numeroase faţă de anul anterior. Asta şi din cauza faptului că, iată, a trebuit să repectăm şi distanţarea socială”, a precizat Cristina Gemănaru.

Însă peste această etapă se poate trece dacă avem și sprijin din partea celor din jurul nostru.

"Au nevoie de suport, de ajutor emoţional, pe de o parte din partea familiei restrânse sau extinse, tehnicile de respiraţie, tehnicile psiho-terapeutice, ancorarea în activităţi care să-i facă plăcere sau să-şi descopere noi activităţi prin care ar putea să-şi încarce bateriile”, a conchis Cristina Gemănaru.

Potrivit unui studiu făcut de Organizația Mondială a Sănătății, unul din zece români suferă de depresie. Studiile au arătat că până în 2030, aceasta ar putea deveni principala cauză a mortalității.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233