dobroge.tv

Live

Pandemia a lovit puternic angajatorii din Constanța. Oferte puţine de locuri de muncă

19 ianuarie 2021
Publicitate

Firme din diferite domenii au fost nevoite să își trimită angajații în șomaj sau să îi concedieze. Iar în aceste condiții nu este de mirare că locurile vacante la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța sunt aproape inexistente. Nici solicitările din străinătate nu sunt prea mari.

Cu mai bine de doi ani în urmă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța punea la bătaie, împreună cu diverși colaboratori, sute, poate chiar mii de locuri de muncă. Acum, după un 2020 în care pandemia a lovit orice domeniu, în mai multe puncte ale instituției din județ nu s-a înregistrat nici măcar o ofertă de loc de muncă.

Iar cele câteva zeci de oferte existenţe în Constanța sunt în domeniul naval și securitate și pază. Cu greu, la excepții, intră un post, două de bucătar. Într-un an normal, situația ar fi stat altfel în restaurante și cafenele.

„În perioada asta și chiar înainte de sărbători se căutau foarte mult bucătari, şefi bucătari, dar şi pe partea de servire foarte mult. Bineînţeles, nu a mai fost cazul”, a declarat Anca Nedea, președintele Asociației Patronale Mamaia.

De altfel, întreg domeniul HoReCa reprezenta o adevărată pepinieră de locuri de muncă. La AJOFM nu mai există acum cereri din partea operatorilor din turism.

„Veneau lanțurile hoteliere care anunțau locuri de muncă foarte multe, 500-600 de locuri de muncă pe litoralul românesc”, a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța.

Dincolo de statistici, constănțenii spun că ar încerca să se reprofileze și să își caute un loc de muncă în aproape orice domeniu, deși recunosc că ar fi foarte greu.

„Este o situație dificilă, foarte mulți sunt nevoiți să plece în afară, salariile sunt mai mici”, a spus o constănţeancă.

Şi oferta pentru locurile de muncă din statele Uniunii Europene și Spațiul Economic European a fost afectată. Și pentru a-și găsi angajați, firmele nici măcar nu mai solicită cunoașterea unei limbi de circulație internațională.

„Avem 370 de oferte de locuri de muncă. 300 dintre ele sunt pentru culegători de mazăre pentru Portugalia”, a precizat Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța.

Pe de altă parte, reprezentanții AJOFM susțin că, în ciuda numărului mare de dosare pentru șomaj depuse în decembrie 2020, rata șomajului în județ se menține scăzută, la 3 la sută.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233