dobroge.tv

Live

Clădirile istorice ale Constanței vor fi readuse la viață: nouă construcții emblematice sunt vizate de municipalitate

17 februarie 2021
Publicitate

Nouă clădiri istorice aflate în paragină în municipiul Constanța ar putea fi reabilitate în perioada următoare, după ce autoritățile locale au început demersurile pentru obținerea documentației necesare. Clădirile construite în urmă cu mai mult de un secol, se află în centrul vechi al orașului, în administrarea Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat”. Multe dintre ele sunt locuite de chiriași, iar de-a lungul timpului au fost casa oamenilor fără adăpost. Totodată, în aceste imobile ajunse astăzi ruine au avut loc mai multe evenimente precum incendii sau reglări violente de conturi între diverse clanuri.

Cu acoperișul rupt de vântul puternic și iernile geroase care s-au abătut la malul mării de mai bine de un secol, cu pereții scorojiți din care cad bucăți de tencuială, clădirile emblematice din Constanța sunt în paragină și au devenit adevărate focare de infecție. O parte dintre ele sunt chiar periculoase pentru trecători, întrucât în ultimii ani, oameni fără adăpost sau certați cu legea, își făceau culcuș aici. Astfel, de trei decenii imaginea orașului a fost pătată tocmai de clădirile care ar fi trebuit să fie puncte istorice importante în tururile turistice de pe litoral.

Clădirile astea sunt de mult făcute aici. Au fost ocupate o perioadă. După aceea probabil că s-a constatat că nu mai sunt normale. Acum au mai intrat și țiganii prin ele că de-aia le-a și baricadat”, spune un constănțean.

Atenție, cade tencuiala! Din punctul ăsta de vedere, da”, spune o constănțeancă.

Este și cazul clădirii de pe strada Mercur din Constanța care este amplasată în centrul istoric al orașului, la doi pași de strada Ștefan cel Mare, cea mai tranzitată de localnicii și turiștii care vor să ajungă vara pe plaja din Constanța cu o deschidere comercială spectaculoasă cu sute de magazine. Pentru că nu a fost niciodată renovată și nici nu a beneficiat de întreținere, este încadrată în urma expertizei tehnice, pe lista celor cu risc seismic ridicat. După o sută de ani, clădirea din Piața Griviței va prinde contur după ce a fost introdusă într-un proiect de reabilitare! SPIT Constanța va funcționa, după restaurare, în acest imobil. Decizia, susțin reprezentanții RAEDPP, a fost luată pentru a face economie la bugetul local.

Impune o intervenție rapidă. Mai mult decât atât, având în vedere că Serviciul Public de Impozite și Taxe la acest moment plătește anual în jur de 500.000 de euro chirie către un agent economic privat, noua administrație a luat hotărârea ca în această clădire să se mute sediul Serviciului Public de Impozite și Taxe”, a declarat Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

La fel se va proceda și cu alte sedii ale primăriei pentru care pleacă de la bugetul local sute de mii de euro.

Pe strada Răscoalei 1907 se află o altă clădire pe care doar o minune o mai ține în picioare. Imobilul s-a degradat atât de tare încât bucăți din tencuială au căzut și s-au format șanțuri în pereți.

Autoritățile locale susțin inițiativa și au început demersurile pentru obținerea documentației necesare.

Imobilele acelea sunt categorisite cu risc seismic. Marea majoritate sunt la 1 risc seismic, adică foarte urgent trebuie să întreprindem ceva în zona reabilitării lor, consolidării, reconstrucției, restaurării, fațadizării”, a declarat Vergil Chițac, primarul orașului Constanța.

Dacă lucrările merg într-o direcție bună, după consolidare și reabilitare, clădirile istorice își vor redobândi farmecul de altădată specific perioadei din care fac parte. Ulterior, acestea vor fi valorificate ca spații de utilitate publică.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233