dobroge.tv

Live

SCHIMBĂRI ÎN SEZONUL ESTIVAL 2021

Fără magazine alimentare, patiserii și shaormerii în stațiunea Mamaia, conform unei legi: administratorii restaurantelor, bucuroși de această veste

18 februarie 2021
Publicitate

Patronii magazinelor alimentare din stațiunea Mamaia au intrat în vizorul autorităților locale! Aceștia au ajuns subiect de discuție la masa primarului municipiului Constanța și, conform autorităților, comercianții încalcă o lege demult scrisă care le interzice vânzarea de produse alimentare și de panificație în stațiunile turistice.

Stațiunea Mamaia a ajuns de-a lungul anilor raiul dezvoltatorilor imobiliari și al comercianților care și-au deschis afaceri în punctele cheie din zonă. Pentru că fluxul mare de turiști le-a adus încasări spectaculoase, numărul lor s-a înmulțit.

Dacă în 2017 erau 20 de astfel de magazine alimentare și patiserii, astăzi numărul a crescut. Peste 60 de unități de alimentație publică s-au deschis în ultimii patru ani.

Constănțenii și turiști care ajung pe litoral chiar și pentru o escapade de weekend la malul mării spun că tocmai aceste magazine, shaormerii și patiserii creează disconfort in perioada sezonului estival. Pe faleză, la peste 30 de grade Celsius, turiștii fac slalom printre tarabele care emană diverse mirosuri, greu de suportat. Chiar și așa, românul știe întotdeauna cum să își creeze confort chiar și pe plajă, la buget redus.

Păi știți cum e. În funcție de cerere. Dacă cerere nu există, nu are rost să funcționeze”, spune o constănțeancă.

„Vii cu ele de acasă, le iei de la market un leu 50 sticla de jumate de apă și ai terminat treaba. Nu dai cinci aici”, spune un constănțean.

Autoritățile au scos legea din sertar și fac curățenie în stațiunile de la malul mării. Conform legii, este interzisă comercializarea în stațiunile turistice a alimentelor, a preparatelor și semipreparatelor din carne, ouă sau lapte, ori a produselor de patiserie și cofetărie. Totodată, este interzisă și comercializarea băuturilor alcoolice în afara restaurantelor sau complexurilor hoteliere.

Aceștia trebuie să înțeleagă că au obligația să respecte legea și mai multe decât atât, să înțeleagă că fiind vorba de o stațiune turistică, nu comercializarea pastei de mici este cea care va aduce mai mulți turiști, ci un comerț echilibrat și bazat pe niște reguli, ușor de înțeles pentru orice turist, fie de vorbim de români sau de străini. Cu siguranță vor avea timp să-și stabilească un nou profil”, a declarat Horia Constantinescu, director executiv adjunct Direcția Servicii Publice Constanța.

Administratorii de restaurante și beach baruri spun că aceste tipuri de unități alimentare reprezintă o concurență neloială, iar desființarea lor ar însemna ridicarea la un nivel cu adevărat exclusivist al stațiunii Mamaia. Clienții din zona de nord vin în special pentru modul în care sunt serviți, delicatesele din farfurii cu specific pescăresc precum fructe de mare și pește proaspăt, iar băuturile sunt atent alese. Totodată această zonă a stațiunii este recunoscută pentru cluburile care adună în fiecare seară în perioada verii clienți cu gusturi excentrice.

Stabilești niște nivele și standarde de preț, automat și clientul este aferent acelui preț. Atunci când vii cu patiserii și cu produse alimentare într-o zonă unde sunt restaurante considerate a fi de lux, încep să se amestece clienții între ei, iar acei clienți care vin pentru condiții mai exclusiviste, automat sunt nevoiți să părăsească acele zone și se duc în altă parte unde nu întâlnesc acei oameni care merg la patiserii și la magazine să vină cu sandwichul pe plajă”, a declarat George Țicu, manager restaurant.

Amenzile nu sunt deloc usturătoare, astfel că un patron care ar comercializa în continuare astfel de produse ar însemna să scoată din buzunare între 80 și 100 de lei, o sumă mult prea mica, spun reprezentanții Direcției Serviciilor Publice din cadrul Primăriei Constanța. Încă din sudul stațiunii Mamaia există magazine alimentare de unde turiștii își mai puteau cumpăra mâncare la prețuri accesibile, în special cei care evitau să servească masa la restaurante. Odată cu intervenția autorităților, acestea vor dispărea cu totul de vara aceasta.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233