Live

POLUARE LA CONSTANȚA

Masca de protecție, cel mai des întâlnit deșeu pe plajele din Constanța: specialiștii trag un semnal de alarmă

Trei luni ne mai despart de noul sezon estival la malul mării, însă plajele nu par să fie pregătite să își primească turiștii. Zeci de mii de deșeuri menajere, obiecte vestimentare și alte recipiente din aluminiu și plastic zac pe nisip, la doi pași de mal. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la măștile chirurgicale care au ajuns în topul celor mai întâlnite deșeuri de pe nisip. Acestea fie sunt aruncate de mâna omului, fie sunt aduse la mal de valurile mării.
Publicat pe 19 februarie 2021

Așa arată porțiuni întregi de plajă de pe litoralul românesc înainte cu doar 3 luni de deschiderea noului sezon estival. Plastic aruncat la voia întâmplării, mucuri de țigară și ambalaje de la alimentele consumate au ajuns pe nisipul de la malul mării. O simplă plimbare pe plajă ne arată că nu toți cei care ajung la malul mării au grijă de mediu, iar oamenii fac slalom printre gunoaie în căutarea unei oaze de liniște și relaxare.

E cam multă mizerie. Cartoane, placaje de lemn, sticle de plastic, hârtii”, spune o constănțeancă.

Totul pleacă de la educație”, spune un constănțean.

Printre sticle, pet-uri și doze de aluminiu, masca de protecție a devenit unul dintre cele mai des întâlnite și toxice deșeuri de pe plaje.

Este un efect mai puţin cunoscut al pandemiei, asupra cărora voluntarii de mediu trag deja un semnal de alarmă, și spun că situaţia este îngrijorătoare. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, iar asta le transformă în bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme încoace.

Specialiștii atrag atenția cu privire la noile tipuri de deșeuri: acestea sunt dăunătoare mediului, și chiar dacă sunt biodegradabile, dispar în mod natural în sute de ani.

În timpul pandemiei, măștile reprezintă o altă sursă de deșeuri, care se vede nu numai în oraș, ci și în mare. Deci, aceste deșeuri ajung și în mare. Și ca urmare, datorită dinamicii valurilor, ajung pe plaje”, a declarat Valeria Abaza, director INCDM.

ONG-urile depun eforturi pentru a elibera plaja de gunoaie indiferent de anotimp. În special în această perioadă de presezon estival. Nici gerul de afară nu îi oprește pe voluntari din activitate.

Am găsit deșeuri care nu sunt din România, care au etichete din Turcia sau Ucraina, Rusia. Sunt practic deșeuri care au ajuns prin intermediul curenților marini pe malul mării”, a declarat Mihaela Cândea, director ONG Mare Nostrum.

Chiar și așa, statistica pare să fie mai bună față de anii trecuți. Potrivit studiilor, la sfârșitul lui 2020 au fost descoperite pe plajele de pe litoralul românesc 21 de mii de deșeuri diferite, cu 12 mii mai puține față de raportarea din toamna anului 2019.

20 februarie 2021 - 13:51
E plin si orasul! NESIMTIREA IN FLOARE!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Zona Pescărie, îngropată în gunoaie: sticle goale, ambalaje și mucuri de țigară se zăresc la tot pasul

Pet-uri, materiale textile, ambalajele alimentare precum și mucurile de țigară au format un covor peste ceea ce în...

Matteo Damaschin, elev al Colegiului Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, la cârma Comandamentului Flotei pentru o zi

Cârma Comandamentului Flotei a fost „predată” unui elev de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan...

Răsfăț pentru doamne și domnișoare în luna mărțișorului: lucrătorii din HoReCa au pregătit oferte și pachete promoţionale

Pandemia și-a pus serios amprenta pe domeniul HoReCa. Hotelierii dar și patronii de restaurante au fost puternic...

Centrul istoric al Constanței „luat la pas” de studenții străini prin programul City Tour Erasmus

Centrul istoric al Constanței nu și-a pierdut farmecul de altădată, în ciuda indiferenței autorităților care au...

Organizatorii Neversea vin cu soluții pentru siguranța festivalierilor: testarea rapidă a participanților, una dintre propuneri

Fanii celui mai mare festival de pe plajă din România au ales data în care să înceapă distracția! A patra...

Zile de iarnă, vreme de primăvară: razele soarelui i-au scos din case pe constănțeni pentru o plimbare pe malul mării

Soarele i-a scos din casă pe constănțeni. La amiază, pe faleză, era aproape plin. Pentru că nu a apucat să...

Condiții grele pentru piețarii Constănțeni: sunt nevoiți să lucreze în mirosuri greu de suportat și fără să li se pună la dispoziție un minim de confort

Străzi și trotuare murdare, mirosuri de nedescris și mult frig, asta îndură comercianții din unele piețe ale...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233