dobroge.tv

Live

Șacalii au dat de furcă multor gospodării dobrogene: specialiștii de mediu atrag atenția că nu vânătoarea este soluția

24 februarie 2021
Publicitate

Șacalii care atacă gospodăriile sunt o problemă pentru mulți dintre dobrogeni. Aceștia se plâng că, tot mai des, animalele sălbatice le invadează curțile și le devorează animalele. Nu vânătoarea este însă soluția. Specialiștii de mediu atrag atenția că împușcarea haotică a șacalilor ar cauza și mai multe pagube.

Incidentele în care șacalii au pătruns în curțile oamenilor i-au făcut pe aceștia să se gândească tot mai serios la vânătoare. Aceasta, însă ar agrava și mai mult lucrurile.

Este o specie care are o capacitate de adaptare la mediul stresant, ceea ce include și vânătoarea, extrem de ridicată. În momentul în care tu aplici acest stres al vânătorii asupra populației, ei se vor dezvolta mai mult și vor avea o expansiune mai rapidă”, a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog.

Iar aceste animale, deși cauzează pagube, sunt extrem de importante pentru ecosistem.

Este o specie omnivoră. El se hrănește de tip atât necrofag, consumând cadavre, curățând practic mediul. Consumă hrană vegetală și bineînțeles că și vânează în principiu animale mici, rozătoare”, a mai declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog.

Specialiștii fac apel la simțul civic și la educația oamenilor, pentru un trai în armonie cu toate animalele. De cele mai multe ori, vinovată pentru pagube este doar neglijența umană.

Trebuie să conștientizeze faptul că el trăiește într-un mediu natural, indiferent de situație, că e oraș sau sat. Trebuie să-și gestioneze deșeurile, pentru că în primul și în primul rând sunt atrași de gropile de gunoi care nu sunt gestionate deloc, nu că iresponsabil, ci nu sunt gestionate deloc. Iar animalele domestice, noi trebuie să le protejăm, nu să le lăsăm libere”, a mai declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog.

Oficialii nu știu numărul real al șacalilor, ci doar că apar tot mai mulți. Ultima numărătoare din deltă a fost făcută în 2018. Atunci erau aproximativ 2.400 de exemplare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233